Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture Foundation: Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να σώσουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Strategic Culture Foundation: Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να σώσουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Το πρόβλημα αφορά την επόμενη οικονομική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ο παγκόσμιος πληθυσμός
Εάν η εμπιστοσύνη και η βιωσιμότητα ήταν οι δύο προϋποθέσεις που επέτρεψαν τη μετάβαση από το φυσικό χρυσό στα χάρτινα νομίσματα, από αυτή τη βάση πρέπει να αρχίσουμε να αναλύουμε πού πηγαίνουμε και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η επόμενη οικονομική κρίση.
Το 2008, η εμπιστοσύνη στις κεντρικές τράπεζες έσωσε την παγκόσμια οικονομία.
Αλλά όπως είπε ο Mario Draghi, το μπαζούκα της ποσοτικής χαλάρωσης πυροδοτήθηκε και ένα δεύτερο χτύπημα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης θα είχε αποδειχθεί αναποτελεσματικό.
Ο λόγος είναι περίπλοκος και πρέπει να εξηγείται σαφώς, αναλύει ο Federico Pieraccini του The Strategic Culture Foundation.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πληρώνονται σε ένα νόμισμα που κατατίθεται στην τράπεζα, ενώ είναι σε θέση να το αποσύρει ανά πάσα στιγμή.
Αλλά σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, δίνεται προτεραιότητα στις τράπεζες, όποια και αν είναι η υπόλοιπη ρευστότητα για τους πελάτες.
Ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε κάποιο bank run το 2008, που θα είχε οδηγήσει στην κατάρρευση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, έγκειται στην εμπιστοσύνη που οι απλοί άνθρωποι συνέχισαν να έχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το πρόβλημα αφορά την επόμενη οικονομική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ο παγκόσμιος πληθυσμός.
Η πορεία φαίνεται ήδη να εντοπίζεται, ειδικά από γεωπολιτική άποψη.
Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία δημιούργησαν το δικό τους εναλλακτικό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα για να αποφύγουν τις κυρώσεις σε δολάρια.
Αλλά έχουν επίσης αρχίσει την αποδυνάμωση με τη συσσώρευση χρυσού και τη χρήση διαφορετικών μεθόδων πληρωμής στο αμερικανικό νόμισμα.
Με τον ίδιο τρόπο, η επιθυμία να αποφύγουμε ένα κεντρικά ελεγχόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ανάγκη ο συναλλασόμενος να παραμείνει ανώνυμος έχει προκαλέσει μια τεχνολογική εξέλιξη γνωστή ως κρυπτοσυχνότητα, όπως και η ανάγκη ταχείας επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Και οι δύο εξελίξεις βρίσκουν κοινές ρίζες στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Το Διαδίκτυο προέρχεται από το έργο DARPA και το blockchain περιγράφηκε στα έγγραφα της NSA από το 1996.
Είναι εύκολο να φανταστούμε ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν επηρεαστεί από τη γέννηση των κρυπτονομισμάτων, αλλά θα ήταν καλύτερο να μην υποτιμούμε τους οργανισμούς που κυβερνούν τον κόσμο εδώ και δεκαετίες.
Αν και η επιθετική εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον επιτάχυνε την αποδολαριασμό, πρέπει να εξετάσουμε το λόγο για τον οποίο τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν κηρυχθεί παράνομα.
Ας επιστρέψουμε για μια στιγμή στις καταστροφικές συνέπειες της απώλειας του χρυσού κανόνα.
Κοιτάζοντας το γράφημα, είναι εύκολο να δούμε πώς η αρχή του παγκόσμιου χρέους συνέπεσε με το τέλος της σύνδεσης του δολαρίου με το χρυσό.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού, μετριάστηκε μόνο από ψευδή οικονομικά δεδομένα και από την ισχυρή οικονομική χειραγώγηση από τις κεντρικές τράπεζες.
Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί και ο μέσος άνθρωπος έχει εξαντληθεί.
Όταν ο συνηθισμένος άνθρωπος είναι συγκλονισμένος από τα χρέη και βλέπει την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται σταδιακά με τα χρόνια, ενώ συνεχώς λέγεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση αυξάνεται μέχρι να περάσει το σημείο ανατροπής.
Στις ΗΠΑ το 2008, το βάρος της διάσωσης έπεσε στους ώμους των απλών πολιτών.

Από τον Χρυσό στα Μετρητά και τώρα στα Κρυπτονομίσματα

Με αυτή την έννοια, μπορούμε ίσως να καταλάβουμε γιατί η τεχνολογία του bitcoin και των blockchain ήταν σε θέση να ευημερήσει με απόλυτη ελευθερία.
Είναι λογικό το έργο να αντικατοπτρίζει έναν εξελισσόμενο κόσμο στον οποίο οι χαρτονομίσματα εξαφανίζονται υπέρ του ψηφιακού.
Πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση και γιατί ορισμένα έθνη που αφιερώθηκαν στην αποδολλαριοποίηση θα βρεθούν σε προνομιακή θέση σε σχέση με τις οικονομίες που συνδέονται εξ ολοκλήρου με το δολάριο.
Η πιθανή οικονομική μεταστροφή πρέπει να θεωρηθεί πραγματική και πιθανή για τη βιωσιμότητα πολλών εθνών, συνοδευόμενη από την αναπόφευκτη τεχνολογική αλλαγή και την ανάγκη να προσδεθεί η παγκόσμια οικονομία σε πραγματικές αξίες.
Το φυσικό πέρασμα είναι μια επιστροφή στο φυσικό χρυσό ή στον εικονικό χρυσό, ακριβώς στην εποχή του blockchain και την αξία που φέρει αυτό.  
Εντούτοις, ο αρθρογράφος τονίζει δεν πρέπει να υποτιμαται η δύναμη των κεντρικών τραπεζών και τα σχέδιά τους να εφεύρουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα, ως μέσο για τη διαιώνιση του σχεδίου Ponzi.
Αυτό που θα κάνει τη βασική διαφορά στο μέλλον είναι αυτό που υποστηρίζει αυτά τα εικονικά νομίσματα.
Για παράδειγμα, η Ρωσία και η Κίνα έχουν συσσωρεύσει πολλούς τόνους χρυσού και διαφοροποίησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, εξάγοντας δολάρια ΗΠΑ σε αντάλλαγμα υλικών αγαθών.
Ένα Crypto-Yuan ή Ruble θα αποτιμηθεί τελικά περισσότερο από ένα "κενό" κρυπτο-δολάριο χωρίς αξία.
Σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, το Yuan και το Ruble θα υποστηριχτούν με χρυσό ή άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin, ενώ τα νέα εικονικά νομίσματα θα συνεχίσουν να διαιωνίζουν την κενή αξία τους, όπως συμβαίνει με τα νομίσματα fiat.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι με την επόμενη οικονομική κρίση, τα χρήματα fiat θα οδηγηθούν σε χρυσό και cryptoνόμισμα, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο από το υποτιμητικό δολάριο.
Τα επόμενα δύο χρόνια μπορούμε να περιμένουμε από τις κεντρικές τράπεζες, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, να αναπτύξουν το δικό τους κρυπτογραφικό νόμισμα και να αρχίσουν να οδηγούνται προς τη μετατροπή των χρημάτων σε κρυπτονομίσματα.
Δεν πρέπει να αποκλείσουμε τα δραστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση κρυπτογραφίας μη κρατικών φορέων, από τις κυβερνήσεις όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους στη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Το τελευταίο οχυρό θα σχετίζεται με την αμερικανική στρατιωτική δύναμη που προσπαθεί να επιβάλει τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ.
Σε ένα σενάριο σταθερής οικονομικής και στρατιωτικής παρακμής της εξουσίας, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε θέση να αναγκάσουν ορισμένες χώρες να χρησιμοποιήσουν το νόμισμά τους, χάνοντας έτσι το κύριο όπλο της για να δημιουργήσουν χάος στον κόσμο για να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς στόχους της.
Χωρίς το δολάριο ως το κυριότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, η Ουάσιγκτον θα αναγκαστεί να συμφιλιωθεί με τον υπόλοιπο κόσμο, κατανοώντας ότι η μονοπολική περίοδος έχει τελειώσει και ότι τα νεοφιλελεύθερα ηγεμονικά σχήματα που θέλουν να κυβερνήσουν τον κόσμο έχουν ξεπεραστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης