Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο ΕΚΤ – SSM: Πίστωση χρόνου στις τράπεζες και το 2019 ΑΜΚ με Πειραιώς 1,8 δισ Eurobank και Alpha 1 δισ. ΕΤΕ 500 εκατ

Το σχέδιο ΕΚΤ – SSM: Πίστωση χρόνου στις τράπεζες και το 2019 ΑΜΚ με Πειραιώς 1,8 δισ Eurobank και Alpha 1 δισ. ΕΤΕ 500 εκατ
Το 2019 θα υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου με θετικό πρόσημο και θα είναι οι πρώτες μετά από πολλά χρόνια που δεν θα χρειαστούν ούτε reverse split ούτε discount στις προσδιοριζόμενες τιμές των ΑΜΚ.
Ένα καλά μελετημένο σχέδιο έχουν εκπονήσει και υλοποιούν ΕΚΤ και SSM για τις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο bankingnews «εάν ρωτήσετε τα στελέχη της ΕΚΤ και του SSM για τα stress tests και εάν προβλέπουν ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες η απάντηση είναι δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν τα αποτελέσματα του stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.
Όμως αυτή η προσέγγιση είναι διπλωματική καθώς τα περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ και του SSM έχουν άποψη…για τα stress tests.
Το βασικό σενάριο θέλει και οι 4 τράπεζες να περνούν τα stress tests τον Μάιο του 2018 αλλά η ΕΚΤ και ο SSM θα ζητήσουν αντάλλαγμα το 2019 να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου δηλαδή να βάλουν νέο χρήμα στους ισολογισμούς τους.
Η Πειραιώς το 2019 θα υλοποιήσει ΑΜΚ 1,8 δισεκ.
Η Eurobank θα υλοποιήσει 1 δισεκ.
Η Alpha bank λίγο κάτω από 1 δισεκ.
Η Εθνική 500 εκατ και εφόσον απαιτηθεί.
Συνολικά αυξήσεις κεφαλαίου της κλίμακας των 4,5 δισεκ. ευρώ περίπου.
Προφανώς θα σπεύσουν πολλοί να πουν πως είναι δυνατό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αυτό που θα συμβεί το 2019 δηλαδή μετά από ένα χρόνο.
Αυτό που είναι 100% βέβαιο είναι ότι η ορθή μετάφραση των stress tests του Μαΐου του 2018 δεν θα είναι εάν πέρασαν ή δεν πέρασαν τα stress tests αλλά ότι έλαβαν προθεσμία πάνω από ένα έτος για να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα stress tests θα δώσουν χρονικό περιθώριο στις ελληνικές τράπεζες να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου».

Γιατί είναι απαραίτητες οι αυξήσεις κεφαλαίου;

Προς το τέλος του 2018 θα αρθούν οριστικά τα capital controls θα υπάρχει δηλαδή ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων αν και υπάρχουν ερωτηματικά για το εάν τελικώς αρθούν 100% οι περιορισμοί.  
Οι τράπεζες θα είναι και πάλι ασφαλείς και οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας θα αναβαθμίσουν τις τράπεζες ειδικά η Fitch που ακόμη κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Οι τράπεζες το 2019 θα βρίσκονται στο 4ο έτος χωρίς να έχουν αντλήσει νέα κεφάλαια.
Την 10ετία του 2000 αντλούσαν νέα κεφάλαια ανά 3 χρόνια.
Το 2019 οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα ανακόψουν την συνεχή συρρίκνωση των ισολογισμών.
Δεν μπορεί να μιλάμε για ελληνικές τράπεζες με 100 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα 19,8 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία και συνεχή – επί 8 χρόνια – μείωση ενεργητικού και αυτό να το θεωρούμε υγιή κατάσταση.
Δεν μπορεί να μειώνεται η περιουσία μιας τράπεζας και αυτό να θεωρείται τραπεζική – επιχειρηματική υγεία.
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η τάση συρρίκνωσης είναι νέες αυξήσεις κεφαλαίου – όχι ανακεφαλαιοποίηση – σε τιμές υψηλότερες από τις τρέχουσες.
Οι ΑΜΚ είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας των προβληματικών ανοιγμάτων και απαραίτητες για να μπορέσουν οι τράπεζες να αρχίσουν να χορηγούν δάνεια.
Θα είναι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου.
Όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου του διαστήματος 2010 με 2015 έγιναν με ακραία discount εύλογα καθώς ήταν ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες είχαν κεφαλαιακά ελλείμματα.
Το 2019 θα υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου με θετικό πρόσημο και θα είναι οι πρώτες μετά από πολλά χρόνια που δεν θα χρειαστούν ούτε reverse split ούτε discount στις προσδιοριζόμενες τιμές των ΑΜΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης