Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gerhard Koch (Πρόεδρος Επιτροπής Βιομηχανίας): Δεν μπορείς να επενδύσεις στην Ελλάδα με αυτό το κόστος

Gerhard Koch (Πρόεδρος Επιτροπής Βιομηχανίας): Δεν μπορείς να επενδύσεις στην Ελλάδα με αυτό το κόστος
Ο κ. Koch μίλησε σε εκδήλωση του ΣΕΒ
Τα βασικά προβλήματα της εγχώριας βιομηχανίας και πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα είναι το κόστος της ενέργειας, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος της εργασίας δηλαδή οι εισφορές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ο φόρος εισοδήματος των εργαζομένων όπως και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων είναι οι βασικές αιτίες που εμποδίζουν τις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.  
Αυτή ήταν η απάντηση του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Gerhard Koch, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα και μίλησε σε εκδήλωση του ΣΕΒ.
Πιο αναλυτικά ο κ. Gerhard Koch, ειδικά για την ενέργεια είπε ότι ενώ το κόστος παραγωγής στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εμφανίζει σημαντικές διαφορές, ωστόσο οι τελικές τιμές έχουν μεγάλες αποκλίσεις οι οποίες οφείλονται σε φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις μεταξύ των οποίων και οι επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα όπως είπε είναι 30% υψηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. ο οποίος είναι διπλάσιος από τις τιμές στις ΗΠΑ.
Αναφερόμενος δε στο κόστος του χρήματος είπε ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα κινούνται στο επίπεδο του 7% έναντι 2 έως 3% που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσο υπάρχει αυτή η απόσταση τόνισε ο κ. Koch, είναι δύσκολο να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα και να είναι ανταγωνιστικός.
Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ  παρά τις αντιξοότητες βάζει ψηλά τον πήχη για τη βιομηχανία καθώς επιδιώκει αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ ως το 2020 από 8,6% που ήταν το 2016.
Ο ευρωπαϊκός στόχος αντίστοιχα είναι η επίτευξη μεριδίου 20% μέχρι την ίδια χρονολογία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Gerhard Koch, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις και καινοτομία χωρίς ισχυρή παραγωγική βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 87,7% των εξαγωγών αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα αξίας 22,3 δισ. ευρώ.
Επίσης στη διάρκεια της κρίσης (2009-2015) η βιομηχανία προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 23 δισ. ευρώ ενώ συνεισφέρει το 40% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης