Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το προτελευταίο εμπόδιο το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό - Αισιοδοξία ότι θα δοθεί το πράσινο φως

Το προτελευταίο εμπόδιο το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό - Αισιοδοξία ότι θα δοθεί το πράσινο φως
Το προτελευταίο εμπόδιο το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό - Αισιοδοξία ότι θα δοθεί το πράσινο φως
Μέχρι το Μαϊο του 2018 αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε χτες και άνοιξε ο φάκελος της επένδυσης.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η γνωμοδότηση θα είναι θετική, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2018.
Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση έχει να επιλύσει ένα τελευταίο σημαντικό πρόβλημα, αυτό της μετεγκατάστασης των φορέων που υπάρχουν εντός της έκτασης του Ελληνικού, όπως του αμαξοστάσιου των λεωφορείων που εξυπηρετεί το 25% των γραμμών της Αττικής και τα νότια προάστια.
Ήδη πάντως έχουν αρχίσει οι εξώσεις από το πρώην αεροδρόμιο όπως το Πολιτιστικό Κέντρο που έχουν δημιουργήσει από χρόνια οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή».
Με απόαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου κρίθηκε ένος για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, ενώ του επεβλήθη και  ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ, με αναστολή.
Αν επιλυθούν, τα θέματα αυτά όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, οι μπουλντόζες στο Ελληνικό θα μπουν μέχρι το καλοκαίρι.
απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο παρά τις αντιρρήσεις προβλέπονται έξι κτίρια με ύψος που θα φτάνει και τα 200 μέτρα, ωστόσο η επιτρεπόμενη κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% της έκτασης.
Κομβικό σημείο του σχεδίου διατάγματος είναι το άρθρο 7 στο οποίο καθορίζονται οι όροι για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι).
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Ακόμη, το υφιστάμενο νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού και τυχόν υπάρχοντα σε αυτό κτίσματα συνιστούν συνοδά κτίρια.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης