Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πως σκοπεύει ο Π. Καμμένος να «δραπετεύσει» από το «Μακεδονικό» πρόβλημα

Πως σκοπεύει ο Π. Καμμένος να «δραπετεύσει» από το «Μακεδονικό» πρόβλημα
Τα πρώιμα σενάρια πρώιμα καίγονται – Μαζί μέχρι τέλους λένε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Πολιτικά σενάρια που φθάνουν μέχρι αλλαγή κυβερνητικού εταίρου στον ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτεί το Σκοπιανό, ενώ μένεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει το θέμα μέχρι τέλους σε δύο πεδία: στο διπλωματικό να αναζητήσει μία δύσκολη, όπως την περιγράφει στους συνομιλητές του, συμβιβαστική λύση.
Στο εσωτερικό να δώσει την πολιτική μάχη με του «Μακεδονομάχους», όπως περιγράφει τους όψιμους αρνητές κάθε χρήσης του όρου Μακεδονία.
Δεν λείπουν βέβαια εκείνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι το Σκοπιανό χαράζει τη νέα διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σκηνικό, ότι προσφέρεται για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ και ακολούθως εκτιμούν ότι είναι ευκαιρία για αναδιάταξη μελλοντικών συμμαχιών, ακόμη και αλλαγή κυβερνητικού εταίρου.
Τα σενάρια πυροδότησε η επιμονή του Πάνου Καμμένου στην αφετηριακή του τοποθέτηση –καμία χρήση του όρου Μακεδονία-, σε συνδυασμό με την σύγκληση ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ με την ταυτόχρονη απομάκρυνση της Κεντροαριστεράς από τη ΝΔ.
Αυτές όμως είναι οι πρώτες αναγνώσεις και είναι βέβαιο ότι θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι μέχρι να έλθει το θέμα στην Βουλή, εάν βέβαια έλθει, αφού όλοι συμφωνούν ότι είναι δύσκολος ένας συμβιβασμός όσο κι αν πιέζουν ΗΠΑ και ΕΕ.
Προς το παρόν πάντως ο Πάνος Καμμένος μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι θα τιμήσει την συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Παράλληλα ότι εμπιστεύεται τον Νίκο Κοτζιά με την δική του επιφύλαξη.
Πιο απλά, ο κ. Καμμένος είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν αλλάξει θέση και θα επιμείνει στο «καμία χρήση του όρου Μακεδονία».
Εφόσον το θέμα έλθει στην Βουλή η κοινοβουλευτική του ομάδα θα αποχωρήσει.
Έτσι θα μειωθεί και ο αριθμός των βουλευτών που θα πρέπει να ψηφίσουν την όποια συμφωνία.
Σημειώνεται ότι σε αυτό το ενδεχόμενο χρειάζεται ένας ακόμη βουλευτής στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν όμως γίνει πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση, τότε ο κ. Καμμένος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η στάση του κ. Καμμένου δημιουργεί πολιτικά προβλήματα, και μόνο από την διάσταση των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά δεν ρίχνει την κυβέρνηση.
Χθες πάντως ο  κ. Καμμένος θέλησε να ηρεμήσει και το εσωτερικό του κόμματός του για ναι μεν ο ίδιος κατέληξε σε μία συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο υπάρχουν βουλευτές του όπως ο Δημήτρης ΚΑμμένος που έχει ανοίξει πόλεμο με σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι έχει δική του ατζέντα.
Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ως εξής το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των ΑΝΕΛ: «Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος.
Όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Συνεχίζουμε».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.
Αμφότεροι απέρριψαν τα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα ενδεχόμενο διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ.
Στέλεχός τους έλεγε σχετικά: «Είναι αργά για κυβερνητική συνεργασία μερικούς μήνες ή έναν χρόνο πριν τις εκλογές.
Αυτό έπρεπε να έχει γίνει τον Σεπτέμβριο του 2015.
Τώρα θα πάμε στις επόμενες εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα προκύψουν και οι συμμαχίες.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα αποσπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής και θα καθορίσει και τη μεταξύ τους σχέση».
Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει συμβιβαστική λύση και ακολούθως ποια θα είναι η ευρύτερη συγκυρία.
Η κυβέρνηση επιδιώκει λύση στο θέμα του χρέους για να πετύχει την έξοδο στις αγορές. Η επισροφή στην οικονομική κανονικότητα έχει συνδεθεί με την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας τουλάχιστον με τους βαλκανικούς της εταίρους.
Ακόμη κι αν δεν υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στην Βουλή για έγκριση μίας συμφωνίας με τα Σκόπια είναι αμφίβολο αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έριχνε την κυβέρνηση ανακόπτοντας την συνολική πορεία για την επιστροφή στην κανονικότητα, ανεξάρτητα από την αντιπολιτευτική ρητορεία.
Πάντως το ενδεχόμενο συνεργασίας ή σύγκλησης σε επιμέρους θέματα δεν απορρίπτεται πλέον κατηγορηματικά αφού οι περισσότεροι στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συμφωνούν ότι «ο εθνολαϊκισμός», όπως τον αποκαλούν μετακινείται προς την πλευρά της ΝΔ καθώς «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιστάθηκε στις σειρήνες της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του».
Εν τω μεταξύ ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο με ανάρτηση βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων.
Το Μαξίμου έδωσε βίντεο με παλαιότερη δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που κατηγορεί για υποκρισία όσουν εμμένουν στο «καμία χρήση» και προειδοποιεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι να παγιωθεί το σκέτο Μακεδονία.
Το Μαξίμου ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν συντάσσεται με τον πατέρα του ή με τον Αντώνη Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα του. Η Πειραιώς απάντησε με το δικό της βίντεο.
Δεν απαντά βέβαια στο ερώτημα του Μαξίμου, αλλά προβάλλει δύο διαφορετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου και ρωτά ποιά είναι η κυβερνητική θέση;
Το μόνο βέβαιο ότι η αντιπαράθεση με επίκεντρο πλέον το Σκοπιανό θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια αφού τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο κ αι η Πειραιώς θεωρούν ότι αυτή τους βολεύει.

Σπύρος Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης