Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αθ. Σαββάκης (πρόεδρος ΣΒΒΕ): Ας είναι θετικό ορόσημο για την οικονομία το 2018

Αθ. Σαββάκης (πρόεδρος ΣΒΒΕ): Ας είναι θετικό ορόσημο για την οικονομία το 2018
Όλοι μας αναμένουμε την τυπική ολοκλήρωση της μακράς και επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής
Το 2018 έχει ήδη ονομασθεί ως «έτος κλειδί για την οικονομία και τη χώρα», «έτος – ορόσημο για την επαναφορά στην ομαλότητα» και άλλα παρόμοια.
Για άλλη μια φορά «κάτι» περιμένουμε από τη νέα χρονιά.
Τι μπορεί να είναι αυτό;
Για μένα δεν μπορεί να είναι το θαύμα.
Θαύματα στην οικονομία δεν γίνονται, ειδικά όταν το 2018 είναι πραγματικά δύσκολο έτος, με κρίσιμα ορόσημα, που θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε με επιτυχία αν θέλουμε να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.
Όλοι μας αναμένουμε την τυπική ολοκλήρωση της μακράς και επώδυνης δημοσιονομικής προσαρμογής
Όμως η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους να ακολουθήσουμε ένα δικό μας σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και επανόδου σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Υπάρχει τέτοιο σχέδιο;
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία, ούτως ώστε να δομηθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, στο οποίο θα συμφωνήσουν πολιτικά κόμματα, φορείς υποστήριξης των επιχειρήσεων και κοινωνικοί εταίροι.
Η Ελλάδα θα πρέπει πλέον να πάψει να διαιωνίζει το γνωστό «…βλέποντας και κάνοντας…» και, επιτέλους, να αποκτήσει σαφή αναπτυξιακό σχεδιασμό, με ρεαλιστική στόχευση, με έμφαση στην ενίσχυση κλάδων και τομέων που έχουν ή μπορούν εύκολα να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, με μετρημένες εκ των προτέρων τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με πραγματικά χρονοδιαγράμματα και εξασφαλισμένους πόρους για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.
Στο σχέδιο αυτό η μεταποίηση θα πρέπει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ούτως ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν παραγωγικές επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Με τη μεταποίηση στην πρώτη γραμμή της έμπρακτης υποστήριξης από τη δημόσια διοίκηση, θα μπορέσουμε και σαν τομέας της οικονομίας και σαν χώρα συνολικά να ανακτήσουμε τις απώλειες σε όρους ανταγωνιστικότητας των ετών της κρίσης, και να συμβεί έτσι ένας ουσιαστικός προσανατολισμός της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας
Για να μπορεί όμως η μεταποίηση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, στην οικονομία, απαιτείται η επίτευξη πραγματικά ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.
Το 1,5% ή/και το 2% δεν μπορούν να εγγυηθούν με ασφάλεια την έξοδο από την κρίση και την επαναφορά σε μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη.
Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να δημιουργήσουν τις θετικές προσδοκίες που είναι απαραίτητες για να αρθούν οι σημερινές αβεβαιότητες και να συμβεί η πραγματική επανεκκίνηση των πραγμάτων.
Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της διευκόλυνσης των παραγωγικών επενδύσεων, ούτως ώστε η ανάπτυξη να στηριχθεί σε «γερά» θεμέλια.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σ΄αυτό που μας πληγώνει περισσότερο ως κοινωνία την εποχή της κρίσης: τη φυγή στο εξωτερικό των λαμπρότερων νέων επιστημόνων που δεν μπορούν να απορροφηθούν από την εγχώρια αγορά εργασίας.
Έξυπνων ανθρώπων που με βεβαιότητα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις μας να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές.
Εύχομαι, λοιπόν η νέα χρονιά 2018 να είναι το έτος που θα αποδειχθεί στην πράξη ότι οι θυσίες των ελλήνων πολιτών και των εγχώριων επιχειρήσεων δεν πήγαν χαμένες, και να γίνει το έτος – θετικό ορόσημο για την οικονομία και τη μεταποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης