Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η ΕΚΤ και το ευρώ είναι η μοναδική «κόλλα» που κρατά ενωμένη την Ευρώπη

CNBC: Η ΕΚΤ και το ευρώ είναι η μοναδική «κόλλα» που κρατά ενωμένη την Ευρώπη
Η δυσκολία σχηματισμού του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία προκαλεί προβλήματα στη σταθερότητα της Ευρώπης
Τον ρόλο που έχει παίξει η ΕΚΤ στη διάσωση του ευρωπαϊκού project επισημαίνει το CNBC κάνοντας ειδικές αναφορές και στην Ελλάδα αλλά και στα σχέδια της Γερμανίας για να βγει εκτός του ευρώ.
Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι απίθανο ο Μεγάλος Συνασπισμός να έχει σχηματιστεί πριν το Πάσχα των Καθολικών (1/4/2018).
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, αυτή είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη δεδομένων των θεμελιωδών διαφορών που διαχωρίσουν εκείνους που θέλουν μια συνέχεια στο ίδιο «καθεστώς» (δύο δεξιά κόμματα) και μια ραγδαία αλλαγή «κυβερνητικής κουλτούρας» (το αριστερό SPD).
Οι προσδοκίες είναι τόσο δύσκολες και χαμηλές ώστε οι επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος της σταθερότητας σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρ' όλα αυτά, όμως, το ευρώ εκτοξεύθηκε στο 1,2537 δολ. κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ, φτάνοντας έτσι στο υψηλότερο επίπεδο μετά τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014.
Αυτό το αινιγματικό παράδοξο ενός ισχυρού νομίσματος σε ένα πολιτικά αποσυντιθέμενο οικονομικό σύστημα οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της κυκλικής δυναμικής της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, λόγω της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής και του trading που αγνοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό project.
Το εν λόγω έργο υπήρξε ένα δύσκολο έργο εν εξελίξει τα τελευταία 59 χρόνια, καθώς η αδυσώπητη γαλλο-γερμανική αντιπαλότητα απέτυχε να καθορίσει αμοιβαία αποδεκτούς όρους για ένα παραμύθι που ονομάζεται ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ένωση.
Το ευρώ είναι αποτέλεσμα τέτοιου πολιτικού αγώνα μεταξύ των δύο εθνών: Φοβούμενοι από τη συντριπτική δύναμη μιας επανενωμένης Γερμανίας, η Γαλλία επέμενε σε μια νομισματική ένωση ώστε να αμβλύνει την επιρροή της Γερμανίας.

Το ευρώ

Γεννημένο από το φόβο της γερμανικής κυριαρχίας, το ευρώ είναι, αναμφισβήτητα, το μόνο σημαντικό επίτευγμα ενός project που υποτίθεται ότι θα καταστήσει αδύνατο ακόμα ένα γαλλο-γερμανικό πόλεμο.
Ωστόσο, συνέβη ένα πόλεμος με άλλα μέσα, με αποτέλεσμα η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα (αποτελούν το 54% του ΑΕΠ της ευρωζώνης) να χρωστάνε στην ΕΚΤ τη διάσωση τους από τις γερμανικές πολιτικές λιτότητας.
Σύμφωνα με το CNBC, τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε σε ετήσιο ποσοστό της τάξης του 2,4%.
«Ακόμα και η Ελλάδα κατάφερε να ξεφύγει από την εννέα ετών ύφεση, αποφεύγοντας, στην πορεία, τις προσπάθειες της Γερμανίας για να την βγάλουν από τη νομισματική ένωση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η ΕΚΤ τα πέτυχε όλα αυτά ενώ διατήρησε τον συνολικό πληθωρισμό στο 1,4% και τον βασικό (τιμές καταναλωτή μείον την ενέργεια) στο 1,2%.

Μόνο το ευρώ και η ΕΚΤ κρατούν ενωμένη την Ευρώπη

Με αφορμή την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, με φόντο τη μεταναστευτική κρίση, ο αρθρογράφος του το CNBC αναφέρει ότι η Γαλλία πιστεύει ότι μια στενότερη συνεργασία με την Γερμανία μπορεί να ισχυροποιήσει την τρέχουσα κυβέρνηση στη μάχη της κατά των λαϊκιστών.
Οι Γερμανοί το γνωρίζουν, αλλά τώρα αντιμετωπίζουν έναν ασταθές συνασπισμό που αποτελείται από έντονα ανταγωνιστικές δυνάμεις με συγκρουόμενες ατζέντες.
Αυτή είναι μια νέα Γερμανία, της οποίας το πολιτικό σύστημα ζει με το φόβο των εθνικιστών που πλέον έχουν μπει στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το AfD βρίσκεται στο 12%.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ και το ευρώ μοιάζουν με τη μόνο κόλλα που συγκρατεί τις 19 χώρες της νομισματικής ένωσης απλώς και μόνο επειδή το κόστος αποχώρησης είναι υπερβολικά υψηλό -και μπορεί να είναι καταστροφικό- για όποιον σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης