Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Εκτός ΕΕ, ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού - Συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Rivlin

Παυλόπουλος: Εκτός ΕΕ, ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού - Συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Rivlin
Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του Ισραήλ - Συνάντηση με Τσίπρα
(upd3) Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ ότι όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού δεν πρόκειται να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ισραηλινό ομόλογο του Reuven Rivlin, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
«Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς.
Ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος έστειλε μήνυμα και κατά του Ναζισμού.
«Οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα» είπε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος αφού έκανε εκτενή αναφορά στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς (ισραηλινό-παλαιστινιακό).
«Επειδή κοινός παρονομαστής των σχέσεών μας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό του, ζητούμε από την Φίλη Χώρα σας την συμπαράστασή της στην αντιμετώπιση των Εθνικών Θεμάτων της Ελλάδας -που είναι και Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
Α. Το Κυπριακό -πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα- πρέπει να λυθεί, το συντομότερο, αλλά με τον τρόπο που αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και το Διεθνές, ιδίως δε το Ευρωπαϊκό, Δίκαιο δεν ανέχονται κράτος-μέλος με μειωμένη κυριαρχία, άρα δεν ανέχονται στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Και το Ισραήλ έχει πλήρη επίγνωση, πέραν των άλλων, του τι καταστροφικό προηγούμενο για την Διεθνή Κοινότητα και, πρωτίστως, για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργούσε η ύπαρξη κράτους, του οποίου την κυριαρχία επηρεάζουν ή και καθορίζουν, έστω και μερικώς, τρίτα κράτη.
Β. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Τουρκίας. Όμως και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς και ανενδοιάστως τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους του κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και, άρα, δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το status quo των σημερινών συνόρων. Επομένως, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της, προκειμένου να υπάρξει λύση ως προς το όνομά της και, άρα, ως προς την προοπτική της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δ. Στηρίζουμε, τέλος, την ευρωπαϊκή προοπτική της φίλης Αλβανίας. Πλην όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε από τον σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιώματα των Μειονοτήτων και το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.

Rivlin: Στενή η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν έχουν μόνο γεωγραφική εγγύτητα.
Υπάρχει στενή σχέση σε τομείς όπως ο πολιτισμός και το πολιτικό πνεύμα.
Και οι σχέσεις μας έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ εδώ και χιλιετίες.
Όλος ο κόσμος έχει μάθει για την ελληνική φιλοσοφία.
Και θα σας έλεγα μάλιστα ότι υπάρχουν βουλευτές στην Βουλή, οι οποίοι μιλάνε και λένε προτάσεις του Θουκυδίδη χωρίς ενδεχομένως να ξέρουν ότι προέρχονται από εκείνον.
Οι μεταξύ μας σχέσεις όμως δεν σφυρηλατήθηκαν μονάχα στο παρελθόν.
Βρίσκομαι εδώ σήμερα λόγω της μεγάλης μας φιλίας, η οποία και συνεχίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ και μας κάνει περήφανους.
Όπως η απεραντοσύνη της θάλασσας, έτσι και η μεταξύ μας συνεργασία έχει πάρα πολλές προοπτικές.
Θα έλεγα, προοπτικές που δεν γνωρίζουν σύνορα.
Σήμερα έχουμε σε πολλούς τομείς συνεργασία.
Έχουμε συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, στον τομέα της ασφάλειας, στον τομέα τον στρατιωτικό, στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Καθώς επίσης και στον τομέα των υδάτινων πόρων και ιδιαίτερα στα θέματα αφαλάτωσης, η οποία μας έχει βοηθήσει πολύ λόγω των περιπτώσεων ξηρασίας τις οποίες έχουμε.
Σήμερα μάλιστα που ανακαλύπτονται πηγές ενέργειας και κοιτάσματα, η συνεργασία μας για όλη την Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα σημαντικότερη και αυτή βεβαίως περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ.
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν «κόκκινες γραμμές», τις οποίες σε κανένα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τις προσπεράσει.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ θέλουν να εξηγήσουν σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στους γείτονές τους ότι δεν είναι κατά τύχη, αλλά είναι ότι η μοίρα μας έταξε να ζούμε οι μεν δίπλα στους δε.
Όλος ο κόσμος, όλες οι χώρες, πρέπει να κατανοήσουν ότι αρκετά πια με τους πολέμους. Περάσαμε ήδη δύο Παγκοσμίους πολέμους.
Αρκετά οι διενέξεις. Πρέπει να βρεθεί λύση για την ασφάλεια.
Και πρέπει να βρεθεί λύση με βάση τον σεβασμό και την ασφάλεια και, πάνω απ’όλα, χωρίς να προσπερνάμε αυτές τις γραμμές που προανέφερα, οι οποίες υπάρχουν από χιλιετίες και έχουν θεσπισθεί και για τις επόμενες γενιές» τόνισε ο R. Rivlin.
Στο τέλος των δηλώσεων του ο κ.Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ, σημείο στο οποίο παρενέβη ο Ισραηλινός πρόεδρος, τονίζοντας ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Αμέσως ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, θέση που όπως είπε, «δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε.».

Συνάντηση με Τσίπρα - Το πρόγραμμα του Ισραηλινού προέδρου
Μετά τη συνάντηση με τον κ.Παυλόπουλο, ο πρόεδρος του Ισραήλ μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα.
Κατά την υποδοχή του Ισραηλινού προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διεθνή ημέρα ολοκαυτώματος και δήλωσε περήφανος που θα είναι αύριο στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο με αφορμή τη δημιουργία του μουσείου ολοκαυτώματος.
Από την πλευρά του ο R. Rivlin υπογράμμισε πως πρέπει να καταστήσουμε την ανατολική Μεσόγειο έναν παράδεισο, έναν τόπο – όπως είπε – που όλοι να θέλουν να πάμε.
Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει προς τιμήν του Προέδρου του Ισραήλ και της συζύγου του, επίσημο δείπνο.
Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη και θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.
Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 ο Rivlin θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχουν προγραμματισθεί για σήμερα δύο εκδηλώσεις, παρόντος του Προέδρου του Ισραήλ:
1. Ειδική τελετή βράβευσης γνωστών προσωπικοτήτων της Ελλάδας με σημαντική συμβολή στις Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις, παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ στην κατοικία της Πρέσβεως του Ισραήλ, κυρίας Ιρίτ Μπεν - Άμπα,
Μεταξύ των προσωπικοτήτων που βραβεύβονται, ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραλάβει το βραβείο εκ μέρους του), ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο προπονητής και θρύλος του μπάσκετ κ. Παναγιώτης Γιαννάκης, γνωστοί επιχειρηματίες, κλπ.
2) Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος) στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένα Δούρου.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 08:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης