Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Με 64% επανεκλέγεται στη Φινλανδία ο πρόεδρος Niinisto - O Haavisto συγκεντρώνει 10,9%

Reuters: Με 64% επανεκλέγεται στη Φινλανδία ο πρόεδρος Niinisto - O Haavisto συγκεντρώνει 10,9%
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος Sauli Niinisto πιστώνεται ότι κράτησε τις ισορροπίες ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ
Ο μετριοπαθής Φινλανδός πρόεδρος, Sauli Niinisto, αναμένεται να πετύχει μία εύκολη νίκη την Κυριακή 28/1, καθώς εξασφαλίζει πάνω από το 60%  των ψήφων με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, με το 64% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Niinisto συγκεντρώνει το 63,7%, ενώ ο αμέσως επόμενος υποψήφιος ο Pekka Haavisto από τους Πράσινους της Φινλανδίας μόλις το 10,9%.
"Ο Νiinisto είναι ο ξεκάθαρος νικητής των εκλογών" παραδέχτηκε, άλλωστε, στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο Haavisto.
O 69χρονος Niinisto πιστώνεται ότι βοήθησε τη Φινλανδία να ισορροπήσει μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Ο πρόεδρος είναι επιφορτισμένος τόσο με την εξωτερική, όσο και με την αμυντική πολιτική της Φινλανδίας μαζί με την κυβέρνηση, αλλά κατά τα άλλα το αξίωμα έχει γίνει εθιμοτυπικό τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Niinisto προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα (NCP), αλλά πλέον κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.
"Έκανα τα αδύνατα, δυνατά για να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στη ωσία και τη Δύση, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ" δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος στο Reuters.
Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Niinisto ήταν υπουργός Οικονομικών το 1990 στην κυβέρνηση που πήρε μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει την ύφεση στη Φινλανδία, αλλά και για την ένταξη στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης