Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Σε κίνδυνο η «χρυσή εποχή» στις εμπορικές σχέσεις Κίνας – Βρετανίας

FT: Σε κίνδυνο η «χρυσή εποχή» στις εμπορικές σχέσεις Κίνας – Βρετανίας
Βασικός λόγος για τη διακοπή της εν λόγω «χρυσής περιόδου» είναι οι διαφωνίες του Λονδίνου στις επενδυτικές κινήσεις του Πεκίνου στο εξωτερικό
Σε κίνδυνο βρίσκεται η «χρυσή εποχή» στις εμπορικές σχέσεις Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου, όπως εκτιμούν σε δημοσίευμά τους οι Fiuancial Times και ενώ στα τέλη Ιανουαρίου 2018 η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May επισκέπτεται το Πεκίνο.
Βασικός λόγος για τη διακοπή της εν λόγω «χρυσής περιόδου» είναι οι διαφωνίες του Λονδίνου στις επενδυτικές κινήσεις του Πεκίνου στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
H πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να έχει σημαντικές συνομιλίες με στελέχη επιχειρήσεων της Βρετανίας και της Κίνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης προκειμένου να συζητήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της Κίνας, γνωστό ως πρωτοβουλία Belt and Road (Μία Ζώνη, ένας Δρόμος).
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η May αντιδρά σθεναρά στην επίσημη έγκριση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εκ μέρους του Λονδίνου.
Η πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία στοχεύει στη σύνδεση των χωρών της Ασίας και της Ευρώπης με την Κίνα μέσω σειράς έργων υποδομής, αποτελεί στρατηγική επιλογή του προέδρου της Κίνας Xi Jinping.
Αν δεν επιλυθούν οι διαφορές, αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να «τορπιλίσει» τα αποτελέσματα των διμερών εμπορικών συμφωνιών που ξεκίνησαν από την επίσκεψη του Xi στη Βρετανία το 2015.
«Το κύριο σημείο παραμένει η επιμονή της Κίνας, στην επίσημη έγκριση της βρετανικής πλευράς» σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η οικοδόμηση εμπορικών δεσμών με την Κίνα αποτέλεσε βασική προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής του  πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας David Cameron και του τότε υπουργού Οικονομικών George OIsborne, ο οποίος είδε την ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά ως δεσπόζουσα θέση για το μέλλον των εξαγωγών της Βρετανίας.
Η διμερής οικονομική σχέση επιδεινώθηκε με την μετακόμιση της May στη Downing Street.
Ο Nick Timothy, στενός συνεργάτης της πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του, αντιμετώπιζε το Πεκίνο με καχυποψία και πίεσε για αναθεώρηση της επένδυσης της Κίνας στον πυρηνικό τομέα της Βρετανίας.
Η Downing Street αρνήθηκε να σχολιάσει την απροθυμία της  May να υποστηρίξει την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος, η οποία είναι η προσπάθεια της Κίνας να δημιουργήσει υποδομές και να κερδίσει συμμάχους σε περίπου 70 χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ευρώπης.
Υποστηρίχθηκε τυπικά το 2017 από περίπου 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας.
Οι εντάσεις της Βρετανίας με το Πεκίνο έρχονται την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει τη στρατηγική και ρητορική αντίδρασή τους στην αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην Ασία.
Τον Δεκέμβριο 2017 ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την Κίνα ως «στρατηγικό ανταγωνιστή» και η κυβέρνηση του Donald Trump θεωρεί το μεγάλο σχέδιο του Xi με καχυποψία.
Υπάρχουν επίσης επιφυλάξεις στην Ευρώπη, με τον Emmanuel Macron, πρόεδρο της Γαλλίας,  να προειδοποιεί το Πεκίνο πως τα οφέλη του έργου θα πρέπει να μοιραστούν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης