Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δραγασάκης: Δημιουργούμε ταμείο σταθερότητας που θα λειτουργεί ως έκτακτος δανειστής

Δραγασάκης: Δημιουργούμε ταμείο σταθερότητας που θα λειτουργεί ως έκτακτος δανειστής
Η έξοδος από μια κατάσταση χρεοκοπίας και η απεξάρτηση από είναι καθήκον σύνθετο και απαιτητικό
«Σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δημιουργούμε ένα ταμείο σταθερότητας μέσω ταμειακών αποθεμάτων (cash buffers) το οποίο θα λειτουργήσει ως δανειστής ύστατης ανάγκης εάν χρειαστεί» δηλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ Δραγασάκης υποστηρίζει ότι «με τα σημερινά δεδομένα η έξοδος στις αγορές φαίνεται να είναι απολύτως εφικτή, αλλά επειδή δεν μπορεί να αποκλειστούν «αναταράξεις ή νέες κρίσεις στο μέλλον» υπάρχει αυτή η συμφωνία.
Στην ίδια κατεύθυνση θωράκισης έναντι ενδεχόμενων υφεσιακών επεισοδίων ή εξωγενών σοκ στο μέλλον, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω και της διαπραγμάτευσης για το χρέος τη μετατροπή των μεταβλητών επιτοκίων σε σταθερά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των δανείων, καθώς και τη διαμόρφωση της "ρήτρας ανάπτυξης».
Τονίζει ακόμη, ότι η διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή αφορά το πλαίσιο μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που είναι αναγκαία και στο εσωτερικό και προτάσσει ως πρώτο καθήκον της κυβέρνησης την προετοιμασία του σχεδίου της επόμενης ημέρας η οποία ήδη έχει αρχίσει.
«Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας της χώρας είναι κρίσιμος διότι η έξοδος από μια κατάσταση χρεοκοπίας και η "απεξάρτηση" από τα μνημόνια και την επιτροπεία, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, είναι καθήκον σύνθετο και απαιτητικό»» αναφέρει.
Τονίζει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των αιτιών που «έβαλαν τη χώρα στο τούνελ», προσθέτοντας ότι πρέπει «να διαμορφώσουμε τελικά ένα νέο υπόδειγμα όχι μόνο ανάπτυξης, αλλά και διακυβέρνησης και σχέσεων κράτους-πολίτη».
Αναφορικά για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που υπερασπίζεται το μοντέλο εξόδου στις αγορές μέσω πιστοληπτικής γραμμής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει ότι «από τη στιγμή που δημιουργούμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, η προληπτική γραμμή δεν είναι αναγκαία. Αντίθετα, προσθέτει κόστος διότι συνεπάγεται δεσμεύσεις, αβεβαιότητα διότι δεν έχει δοκιμαστεί και κινδύνους διότι αν κατά τη λήξη της υπάρξει κάποια κρίση ή δυσκολία πρόσβασης στις αγορές θα πρέπει να τη ζητήσουμε ξανά, με αμφίβολο το να υπάρξουν πρόθυμοι να μας την παράσχουν».
Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι ανοιχτός και στις πολιτικές συμμαχίες, αλλά χωρίς φορμαλισμό και σχηματοποίηση, εφόσον υπάρχει αντιστοίχιση κοινωνικού και πολιτικού" καθώς σταθερή του θέση είναι ότι "η ανασυγκρότηση της χώρας χρειάζεται μια ευρεία κοινωνική συμμαχία και η πολιτική εκπροσώπηση των επιμέρους τμημάτων της πρέπει να μένει ένα στοίχημα ανοιχτό στο μέλλον».
Ο κ. Δραγασάκης θεωρεί τα συλλαλητήρια μάλλον έκφραση της κοινωνικής ανάγκης «για δικαίωση και αποκατάσταση της συλλογικής αξιοπρέπειας μετά την οδυνηρή κρίση και την ταπεινωτική επιτροπεία» σημειώνοντας ότι κάποιοι προσπαθούν «να καπηλευθούν αυτή την ανάγκη ή να την εκτρέψουν σε έναν θορυβώδη αλλά παρωχημένο και επίπλαστο "πατριωτισμό", καλλιεργώντας το "όραμα" μιας περίκλειστης Ελλάδας».
«Πρόκειται για τάσεις αναδίπλωσης σε εσωστρεφείς εθνικισμούς που εκδηλώνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης προς τις οποίες υποχωρεί άτακτα και ο κ. Μητσοτάκης» καταλήγει. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης