Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Η κυβέρνηση ζήτησε η Δικαιοσύνη να αποτρέψει με κάθε τρόπο πιθανή επανεκλογή Puigdemont

Ισπανία: Η κυβέρνηση ζήτησε η Δικαιοσύνη να αποτρέψει με κάθε τρόπο πιθανή επανεκλογή Puigdemont
Καμία πιθανότητα επανεκλογής Puigdemont δεν θέλει η Ισπανία
Να αποτρέψει κάθε προσπάθεια του Carles Puigdemont να αναδειχθεί ξανά ηγέτης της Καταλονίας, ζήτησε η κυβέρνηση της Ισπανίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου.
Ο Puigdemont διέφυγε στο Βέλγιο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία τον Οκτώβριο 2017, μια κίνηση που θεωρήθηκε παράνομη με βάση την ισπανική νομοθεσία.
Αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για εξέγερση και στάση αν επιστρέψει στην Ισπανία, όμως είναι ο υποψήφιος των αυτονομιστών για την ηγεσία της περιφέρειας.
Η διαμάχη για την υποψηφιότητα του Puigdemont θα κορυφωθεί στις 30 Ιανουαρίου 2018, όταν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στο καταλανικό κοινοβούλιο
«Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της βάσει των νόμων και του Συντάγματος προκειμένου να διασφαλίσει ότι ένας φυγάς δεν μπορεί να ορκιστεί και να γίνει επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Soraya Sáenz de Santamaría μετά την ανακοίνωση της προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας.
Ο Puigdemont αντέδρασε αμέσως.
«Έχουν πανικοβληθεί μπροστά στη βούληση του λαού», έγραψε στο Twitter.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Roger Torrent ανακήρυξε τη Δευτέρα τον Puigdemont μοναδικό υποψήφιο για το αξίωμα του ηγέτη της περιφέρειας, παρά τις προειδοποιήσεις της Μαδρίτης ότι δεν μπορεί να αναλάβει τον θώκο.
Ο Puigdemont δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Βαρκελόνη προκειμένου να λάβει μέρος στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, αλλά δεν έχει πει ούτε και ότι θα πάει.
Χθες το Συμβούλιο Επικρατείας γνωμοδότησε κατά της προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuyers, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της απόφασης του συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης