Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Πιθανές οι τιτλοποιήσεις NPLs των ελληνικών τραπεζών το 2018 - Τα παραδείγματα Ιταλίας και Ιρλανδίας

tags :
DBRS: Πιθανές οι τιτλοποιήσεις NPLs των ελληνικών τραπεζών το 2018 - Τα παραδείγματα Ιταλίας και Ιρλανδίας
Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος αναμένεται να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις NPLs το 2018
Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν δημόσιες τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες το 2018, κάνει λόγο ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος χαρακτηρίζει το 2018 ιδιαίτερα σημαντικό έτος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εν όψει των αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο. 
Ειδικότερα, στην 24σέλιδη ανάλυσή του για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2018 με τίτλο «Establishing a New Normal», την οποία παρουσιάζει το bankingnrews.gr, o οίκος αναφέρει ότι «μετά την επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές το 2017, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη και την πρόσφατη αύξηση της επενδυτικής ζήτησης για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και για ειδικούς διαχειριστές, θα μπορούσαν  να υπάρξουν δημόσιες τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το 2018, κάνει λόγο ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS».
Όπως σημειώνει η DBRS η Attica Bank προχώρησε τον Ιούλιο του 2017 σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτικής μορφής, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ισολογισμού της.
Σύμφωνα με την DBRS, οι τιτλοποιήσεις δανείων συνολικά στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσουν τα 9-10 δισ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Ιταλία.
Η DBRS εκτιμά ότι οι ιταλικές τράπεζες θα προχωρήσουν στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 55 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη λογιστική αξία.
Ως εκ τούτου οι δημόσιες τιτλοποιήσεις δανείων αναμένονται στα 8-9 δισ. ευρώ.
Ιταλία και Ιρλανδία, χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχώρησαν πρόσφατα στη δημιουργία αγορών τιτλοποιήσεων NPLs με πολλαπλές εκδόσεις.
Σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν το 2018 Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος.

Συνεχίζεται η υποχώρηση των δεικτών ανεργίας στην Ελλάδα

Όσον αφορά την ανεργία, η DBRS υπογραμμίζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα συνεχίζεται η υποχώρηση των υψηλών δεικτών ανεργίας, όπως επίσης και στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Ωστόσο χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ δεν καταγράφουν ακραία ποσοστά ανεργίας, δεν ακολουθούν το θετικό momentum βελτίωση της απασχόλησης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης