Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δημοσιονομικά μαξιλάρια» ζήτησε ο Draghi από χώρες με προβλήματα χρέους - Μόνο η Ελλάδα δεν ευνοήθηκε από το QE

tags :
«Δημοσιονομικά μαξιλάρια» ζήτησε ο Draghi από χώρες με προβλήματα χρέους - Μόνο η Ελλάδα δεν ευνοήθηκε από το QE
Η μόνη χώρα που δεν έχει ευνοηθεί από το QE ειναι η Ελλάδα και αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα
(upd2) Οι χώρες οι οποίες έχουν προβλήματα με το χρέος τους θα πρέπει να δημιουργήσουν ικανοποιητικά «δημοσιονομικά μαξιλάρια», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, κατά την εισαγωγική του ομιλία μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, κάνοντας έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, αλλά και, όπως εξήγησε, στην αναγκαιότητα του συγχρονισμού και άλλων πολιτικών, προκειμένου να υπάρξουν υψηλά οφέλη από τη νομισματική πολιτική.
Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν «χώρο» ή να δημιουργήσουν για τη δημοσιονομική τους πολιτική.
Στην τρέχουσα περίοδο που υπάρχει θετική πορεία της οικονομίας οφείλουν να δημιουργήσουν «δημοσιονομικά μαξιλάρια» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν κρίσεις στο μέλλον, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ανάκαμψη των επιμέρους χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμβάλλουν και άλλες πολιτικές, όπως η προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, ο οποίες θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε ο Draghi, η μόνη χώρα που δεν έχει ευνοηθεί από το QE ειναι η Ελλάδα και αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Η ΕΚΤ δεν ευνοεί συγκεκριμένες χώρες μέσω του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης.
Οι αγορές της ΕΚΤ βασίζονται στους κανονισμούς της τράπεζας, ξεκαθάρισε.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι «νικήσαμε τον πολεμο» αλλά συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό την προσπάθεια, διαβεβαίωσε ο Draghi.
Πάντως, σύμφωνα με τον Draghi, το ισχυρό momentum που υπάρχει μπορεί να οδηγήσει σε «εκπλήξεις» αναφορικά με την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήταν καλύτερη του αναμενόμενου στο β' εξάμηνο του 2017.
Ο πληθωρισμός μπορεί να ενισχυθεί κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα, αλλά οι πιέσεις παραμένουν ήπιες και χρειάζονται απτές αποδείξεις ότι μπορούν να κινηθούν ανοδικά.
Ο Draghi επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επιπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ειναι μεγαλύτερο από το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει το QE.
To QE θα διατηρηθεί το λιγότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σε περίπτωση που το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι θετικό, το QE μπορεί να επεκταθεί είτε χρονικά είτε αναφορικά με το ύψος των μηνιαίων αγορών που πραγματοποιεί η ΕΚΤ.
Όπως αναμενόταν, ο Draghi έκανε αναφορά στην εισαγωγική του ομιλία για την μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος, παραδεζόμεχος ότι προκαλεί αβεβαιότητα και ότι θα πρέπει να τύχει παρακολούθησης αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της σταθερότητας των τιμών.
Η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος έχει ενισχυθεί από τον Σεπτέμβριο έως και τώρα.
Οι αγορές ειναι εξαιρετικά «ευαίσθητες» στην αλλαγή του τρόπου που επικοινωνούμε, πλέον, μαζί τους, παραδέχτηκε.
Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε, ότι η ΕΚΤ δεν επεμβαίνεθ στις αγορές συναλλάγματος.
Αυτό που λέμε είναι ότι οι ισοτιμίες είναι σημαντικές αναφορικά με τη σταθερότητα των τιμών, εξήγησε.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0% το βασικό επιτόκιό της, όπως αναμενόταν, με το εκτελεστικό συμβούλιο να επαναβεβαιώνει τη θέση περί πιθανής αύξησης του QE εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν.
Ειδικότερα, αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% θα παραμείνουν το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αντιστοίχως, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, στο εξής ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP).
Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο.
Αυτό θα συμβάλλει τόσο σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας όσο και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30 ώρα Ελλάδας.
Όπως μετέδιδε το bankingnews.gr,
χωρίς αλλαγές στο μείγμα της νομισματικής πολιτικής αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την προσοχή όμως να στρέφεται, όπως συνηθίζεται, στη συνέντευξη του επικεφαλής Mario Draghi, και ειδικά στον πιθανό σχολιάσμό του αναφορικά με την άνοδο του ευρώ.
Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, η αγορά αντιδρούσε σε κάμια μία (μικρή ακόμη) δήλωση αξιωματούχου της ΕΚΤ.
Όπως έγραψε η Bank of America, η ΕΚΤ δεν διανύει ημέρες "ησυχίας και ειρήνης", όπως παλιά.
Η συνέντευξη Τύπου του Draghi δεν θα είναι εύκολη.
Και αυτό διότι όλοι θα θέλουν να διαγνώσουν τις προθέσεις της ΕΚΤ σχετικά με την αλλαγή του guidance.
Το ρίσκο της επικοινωνίας των προθέσεων θα είναι μεγάλο.
Η υψηλή μεταβλητότητα θα είναι μια παράπλευρη απώλεια στις αγορές, σε περίπτωση μάλιστα που αυτή τροφοδοτηθεί και από τις πιθανές διαφωνίες στις τάξεις του ΔΣ.

O Draghi θα μιλήσει για το ευρώ;

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής της εβδομάδας, αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστήριξαν τις προσπάθειες να περιοριστεί η πρόσφατη αύξηση του ευρώ.
Αυτά τα σχόλια συμπίπτουν με το ράλι προς τα επίπεδα των 1,23 δολαρίων του ευρώ, το οποίο φαίνεται να είναι η de facto κόκκινη γραμμή για πολλούς αξιωματούχους.
Το ευρώ άλλωστε έχει επωφεληθεί από την κυκλική στήριξη, καθώς οι αγορές επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στην έξοδο της ΕΚΤ από την περίοδο της νομισματικής χαλάρωσης και τη μετατόπιση της καθοδήγησης της προς την κατεύθυνση μιας πιο συμβατικής πολιτικής.
Αυτό άλλωστε αναφέρουν και οι διαρροές από την τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2017, όπου αρκετοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αλλάξει η "καθοδήγηση" της ΕΚΤ, προκειμένου η άνοδος του ευρώ να μην ανακόψει την βελτίωση του πληθωρισμού και τον (ξανα)απομακρύνει από το στόχο της ΕΚΤ.

Δυνητικές προσαρμογές στην καθοδήγηση της ΕΚΤ

ΤΙΜΕΣ: Οι κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια είναι πιθανό να διατηρηθούν, παραμένοντας στη διατύπωση ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων.
ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ: Παρά τις ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου που αναφέρουν ότι η καθοδήγηση θα μπορούσε να «επανεξεταστεί στα πρώτα στάδια του τρέχοντος έτους», πολλοί θεωρούν ότι ο Ιανουάριος είναι ίσως πολύ νωρίς για την Τράπεζα να αποκαλύψει σημαντικές αλλαγές σε αυτό το μέτωπο.
Η HSBC δηλώνει ότι η προσαρμογή του Ιανουαρίου είναι απίθανη λόγω 1) απογοητευτικών επιπέδων πληθωρισμού 2) η ΕΚΤ θα επιθυμεί να αποφύγει μια «αδικαιολόγητη σύσφιγξη των όρων της νομισματικής πολιτικής».
Ωστόσο, η Pictet προτείνει ότι αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να φαίρει την αφαίρεση της επιλογής 'από άποψη μεγέθους' από την καθοδήγησή τους.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Είναι απίθανο να δούμε αλλαγές αυτή τη φορά, με την Pictet να θεωρεί ότι η τρέχουσα καθοδήγηση δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει «ανοδικούς κινδύνους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ζώνης του ευρώ».
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Με την πρόσφατη δημοσίευση στοιχείων, η ING εκτιμά ότι ο Draghi για να διατηρήσει τον υπάρχοντα τόνο του πληθωρισμού θα δώσει έμφαση στον αποπληθωριστικό αντίκτυπο της ανόδου του ευρώ.
Ωστόσο, η UBS σημειώνει ότι η Draghi πιθανότατα θα πρέπει να προβεί σε κάποια παραδοχή για την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου (επί του παρόντος 12% πάνω από τις υποθέσεις της ΕΚΤ) και την ενδεχόμενη επίπτωση στον ΔΤΚ.

Που θα πρέπει να δοθεί προσοχή

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ PSPP: Τυχόν αλλαγές στην καθοδήγηση της Τράπεζας πιθανόν να εμφανιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο ή θα είναι ήσσονος σημασίας σε αυτό το στάδιο.
Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης θα είναι για τυχόν υπαινιγμούς του Draghi σχετικά με το PSPP (πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων φέρει τον τίτλο - public sector purchase programme - PSPP).
Ο Draghi έχει κατά καιρούς προσπαθήσει να υποτιμήσει τέτοιες συζητήσεις, κάτι που μπορεί να προσπαθήσει να κάνει το ίδιο, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση των νομισματικών συνθηκών.
Ωστόσο, ο Draghi θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις δημοσιογράφων, λαμβάνοντας υπόψη τα πρακτικά του Δεκεμβρίου, οδηγώντας τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να ασχολείται με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των αλλαγών στην καθοδήγηση.
Η HSBC υπογραμμίζει ότι κατά τη συνάντηση του Οκτωβρίου, «ο Draghi είπε ότι το QE δεν θα είχε σταματήσει ξαφνικά, αλλά τον Δεκέμβριο αρνήθηκε να απαντήσει σε παρόμοια ερώτηση».
Υπό αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley δεν αναμένει καμία σημαντική αλλαγή στην καθοδήγηση μέχρι τον Μάρτιο (παράλληλα με τις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ) με μια σαφή δήλωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αγορών που δεν αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο.
Οι αγορές θα είναι επίσης επιφυλακτικές για τις αναφορές μετά την συνέντευξη Τύπου, εάν μερικά από τα "γεράκια" θεωρήσουν ότι οι δηλώσει του Draghi είναι υπερβολικά ελλιπείς ή δεν είναι αντιπροσωπευτικές των συζητήσεων που έγιναν.
ΕΥΡΩ: Μια άλλη πηγή εστίασης ήταν η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ, η οποία οδήγησε στη συνέχεια μερικούς από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να σχολιάσουν το θέμα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως οι Nowotny και Villeroy πρότειναν να παρακολουθείται η συναλλαγματική ισοτιμία με τον Constancio να προσθέτει ότι η ανησυχία αυτή θα προκύψει μόνο εάν οι κινήσεις του ευρώ δεν αντανακλούν τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.
Αυτά τα σχόλια στη συνέχεια ακολούθησαν αναφορές πηγών στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ είναι γενικά χαλαρή σε σχέση με την ανατίμηση του ευρώ.
Ως εκ τούτου, το ζήτημα ενδέχεται να μην συμπεριληφθεί στην εισαγωγική δήλωση, αλλά πιθανότατα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη συνέντευξη Τύπου.
Αν και η Berenberg αμφισβητεί το ζήτημα, είναι απίθανο ο Draghi να κάνει κάποια δήλωση σε αυτό το στάδιο λόγω του ότι 1) το ευρώ είναι μόνο κατά 1,2% ισχυρότερο από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2017 και 2) οι υπολογισμοί της ΕΚΤ έδειξαν ότι ένα ισχυρότερο ευρώ δεν επηρεάζει την οικονομία της Ευρωζώνης όσο στο παρελθόν.
Σημειώνεται ότι εάν ο Draghi σκόπευε να εισαγάγει στη δήλωση μια παρατήρηση σχετικά με την ισοτιμία του ευρώ, η προηγούμενη ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι «η πρόσφατη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας αποτελεί πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση όσον αφορά τις πιθανές συνέπειές της για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές στη σταθερότητα των τιμών.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΓΟΡΩΝ: Ένα άλλο θέμα που θα μπορούσε να πειραματιστεί ο Draghi ή να νιώσει την ανάγκη σχολιασμού είναι η σύνθεση των αγορών με την Τράπεζα αυτή τη χρονιά να χρειάζεται να αποσαφηνίσει την κατανομή των αγορών καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.
Η Berenberg υπογραμμίζει ότι με βάση τα στοιχεία αγοράς για το τρέχον έτος, τα στοιχεία για τον Ιανουάριο μέχρι τώρα υποδηλώνουν ότι η μείωση του προγράμματος αγοράς έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, αν όχι εξ ολοκλήρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης