Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρόστιμα μαμούθ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε τράπεζες και εταιρίες κινητής

Πρόστιμα μαμούθ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε τράπεζες και εταιρίες κινητής
Πρόστιμα μαμούθ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε τράπεζες
Πολύ ακριβά θα πληρώνουν οι ισχυρές οικονομικές οντότητες το «μεγάλο αδελφό», που στην περίπτωσή μας μεταφράζεται ως η οποιαδήποτε χρήση στοιχείων πελατών τους, χωρίς τη ρητή και απερίφραστη σύμφωνη γνώμη των τελευταίων.
Τέρμα λοιπόν οι προωθητικές ή άλλες ενέργειες που απευθύνονται σε πελάτες τραπεζών άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πολυεθνικών κλπ, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
Τέρμα όμως και η όχληση από τρίτους για εισπράξεις.
Τα πρόστιμα είναι αποτρεπτικά.
Θα φθάνουν μέχρι 20 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση εταιρίας το 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών.
Ήδη η προετοιμασία στις τράπεζες που αποτελούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της διαδικασίας, ξεκίνησε ενόψει της εφαρμογής του νέου πανευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που ξεκινάει στις 25 Μαΐου 2018.
Η προετοιμασία αυτή, συμπεριλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις από πλευράς πελατών στις νέες συμβάσεις και αναθεώρηση όλων των παλιών διμερών συμβάσεων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του πελάτη.
Και τα στοιχεία του πελάτη δεν χρησιμοποιούνται μόνον για προωθητικές ενέργειες, αλλά σε χώρες μνημονιακές όπως η δική μας, χρησιμοποιούνται και για να οχληθούν από εισπρακτικές και άλλες εταιρίες προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Και ενώ οι ίδιες οι δανειστές (τράπεζες) ή άλλοι χρεώστες (εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ΔΕΗ κλπ), έχουν το δικαίωμα να πράξουν ασφαλώς τα δέοντα για την είσπραξη των οφειλόμενων, ένα πλήθος δεσμεύσεων προβάλει, λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας στην εκχώρηση των δικαιωμάτων τους, από οφειλές προς τρίτους.
Έτσι θα ήταν αρκετά ασφαλής μία πρόβλεψη, πως τέτοια δικαιώματα θα εκχωρούνται πια σε μεγάλους διεθνείς οίκους που τηρούν προδιαγραφές διαχείριση,ς αφού πρώτα οι πελάτες έχουν υπογράψει σχετικές συμβάσεις.
Τούτο εκτιμάται πως θα μεταβάλει πλήρως στη χώρα μας τουλάχιστον την ήδη υπάρχουσα αγορά.
Και ως προς τις νέες συμβάσεις κάτι τέτοιο είναι σχετικώς εύκολο, όχι όμως ως προς τις παλιές και μακροχρόνιες συμβάσεις (κυρίως δάνεια ή μακροχρόνια συμβόλαια), που ο οφειλέτης δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχθεί αλλαγή των όρων που έχει ήδη συνομολογήσει, ειδικά όταν η παραμονή στην ίδια κατάσταση τον οφελεί.
Έτσι για παλιά δάνεια και εν γένει για παλιές οφειλές σε τράπεζες, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εταιρίες ηλεκτρισμού κλπ κλπ, η διαχείρισή τους καθίσταται δυσχερής τουλάχιστον με την παλιά μεθοδολογία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα 24 Ιανουαρίου 2018 κατευθυντήριες γραμμές για να διευκολυνθεί η απευθείας και ομαλή εφαρμογή των νέων κανόνων προστασίας των δεδομένων από όλους τους φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ από την 25η Μαΐου 2018.
Με μόλις λίγο πάνω από 100 μέρες έως την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου, οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν το τι θα πρέπει να κάνουν επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων και οι εθνικές διοικήσεις ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το στάδιο της προετοιμασίας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει:

• Ένα σύνολο κανόνων σε ολόκληρη την ήπειρο, οι οποίοι εγγυώνται την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις και παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας των δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ για τους πολίτες.
• Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλες τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην ΕΕ, ακόμα και στην περίπτωση που οι εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους εκτός ΕΕ.
• Ισχυρότερα και νέα δικαιώματα για τους πολίτες: το δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και το δικαίωμα στη λήθη ενισχύονται.
Ένα νέο δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν τα δεδομένα τους από τη μία εταιρεία στην άλλη. Αυτό θα δώσει στις εταιρείες νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
• Ισχυρότερη προστασία έναντι παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων: μια εταιρεία που αντιμετωπίζει παραβίαση προσωπικών δεδομένων η οποία θέτει άτομα σε κίνδυνο οφείλει να ενημερώσει την αρχή προστασίας δεδομένων εντός 72 ωρών.
• Αυστηροί κανόνες και αποτρεπτικά πρόστιμα: όλες οι αρχές προστασίας των δεδομένων θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμα έως 20 εκατ. ευρώ ή, σε περίπτωση εταιρείας, έως το 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Ειδικός Συνεργάτης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης