Τελευταία Νέα
Οικονομία

Obstfeld (ΔΝΤ): H ελάφρυνση του χρέους είναι όρος για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα - Δεν έχει εκπληρωθεί

Obstfeld (ΔΝΤ): H ελάφρυνση του χρέους είναι όρος για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα  - Δεν έχει εκπληρωθεί
Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους είναι οι όροι για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο όρος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν έχει εκπληρωθεί από τους δανειστές της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Maurice Obstfeld.
«Η προσδοκία ήταν ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με νέο δάνειο ένα η Ελλάδα καταγράψει πρόοδο στις δομικές μεταρρυθμίσεις και εάν οι δανειστές προχωρήσουν σε επαρκή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Τουλάχιστον ο δεύτερος όρος δεν έχει εκπληρωθεί», τόνισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, το ΔΝΤ όπως εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζουμε θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και μετά την λήξη του 3ου μνημονίου συμμετέχοντας στο υβριδικό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί για την Ελλάδα.
Ο βασικός λόγος είναι ότι ο ESM δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αφενός γιατί υπάρχουν πολλά πολιτικά εμπόδια αφετέρου γιατί ακόμη και εάν ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά θα απαιτηθεί πολύς χρόνος.
Ως εκ τούτου το ΔΝΤ είτε ως αναγκαιότητα, είτε ως αναγκαίο κακό θα παραμείνει και μετά την λήξη του 3ου  προγράμματος.
Η τεχνογνωσία και οι προτάσεις του ΔΝΤ παρά τα όποια λάθη υπήρξαν αποδείχθηκαν ορθές στην περίπτωση της Ελλάδος και το ΔΝΤ τώρα που βλέπει σταδιακή βελτίωση της οικονομίας δεν θα αποχωρήσει.
Θα θελήσει να καρπωθεί την σταδιακή βελτίωση της οικονομίας ενώ και οι ευρωπαίοι κατανοούν ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν θετικός.  
Το ΔΝΤ δεν θέλει να αποχωρήσει και για ένα άλλο λόγο πρακτικό.
Το ΔΝΤ με τα περίπου 11 δισεκ. που έχει δανείσει την Ελλάδα λαμβάνει ετησίως τόκους με τους οποίους καλύπτει τα διαχειριστικά έξοδα του.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Με επιτόκιο 3,8% στα 11 δισεκ. οι τόκοι που προκύπτουν σε ετήσια βάση είναι 420 εκατ.
Με 420 εκατ τον χρόνο μόνο από την Ελλάδα το ΔΝΤ καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος των διαχειριστών εξόδων του, π.χ. αμοιβές εργαζομένων και άλλα..
Για τους λόγους αυτούς – και ίσως όχι μόνο – το ΔΝΤ θα παραμείνει έως το 2020.

Τι ανέφερε η τελευταία ανάλυση της Eurasia

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία της ανάλυση η Eurasia ανέφερε ότι απροσδόκητα οι πιθανότητες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσχωρήσει επισήμως στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αυξάνονται.
Μπορεί το ΔΝΤ να έχει κρατήσει ένα συμβουλευτικό ρόλο στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, επικρίνοντας τους Ευρωπαίους για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, δεν αποκλείεται να δούμε τη διοίκηση του Ταμείου να επιδιώξει τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurasia.
Και αυτό μπορεί να γίνει διότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, σε ένα επίσης δύσκολο περιβάλλον.
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ κινδυνεύει να απομονωθεί εάν απορριφθεί η συμμετοχή του από το ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν σε αυτό το μείγμα συνυπολογιστούν και οι "διαταραγμένες" σχέσεις του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, μια ανταγωνιστική σχέση με την ΕΕ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή του.
Σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον, το ΔΝΤ έχει αρχίσει να δίνει δείγματα συμμόρφωσης με τους ομολόγους του στην ΕΕ και εξετάζει σοβαρά την ενεργοποίηση του προγράμματός τους.
Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Κι αυτό γιατί το Eurogroup δεν θα χορηγήσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πληροί τις παραμέτρους της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου 2017.
Το ΔΝΤ θα μπορούσε να παρέχει ένα νέο πρόγραμμα που θα τελείωνε περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το πρόγραμμα διάσωσης του ESM τον Αύγουστο.
Βέβαια, πιθανόν η εκταμίευση κάποιας δόσης από το ΔΝΤ θα ήταν απίθανη, αν και στο πλαίσιο του Standby Agreement θα δεσμεύονταν χρήματα για την Ελλάδα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντλήσει μόλις αυτό ενεργοποιηθεί (κάτι που είναι απίθανο).
Σε αυτό το πλαίσιο, το πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι το θετικό μήνυμα που θα στείλει στις κεφαλαιαγορές.
Κι αυτό γιατί θα δώσει το μήνυμα ότι είναι πρόθυμο να υπογράψει την επιτυχή ολοκλήρωση της διάσωσης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών του και τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Παράλληλα, θα διατηρούσε θετικές και τις σχέσεις του με την ΕΕ, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για μελλοντική συνεργασία τους.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης