Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις της Microsoft σε εκατοντάδες ρωσικές επιχειρήσεις

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις της Microsoft σε εκατοντάδες ρωσικές επιχειρήσεις
Προβλήματα με εκατοντάδες ρωσικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζει η Microsoft
Δύο από τους επίσημους διανομείς της Microsoft στη Ρωσία επέβαλαν περιορισμούς στις πωλήσεις λογισμικού της Microsoft, σε περισσότερες από 200 ρωσικές εταιρείες μετά από νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν από τους διανομείς.
Ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, γίνεται ως προς τους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζονται, οι κινήσεις των διανομέων δείχνουν πόσο οι αυστηρότεροι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ στις 28 Νοεμβρίου 2017, αρχίζουν να ξεσηκώνουν αντιδράσεις.
Τα νέα μέτρα μειώνουν τη διάρκεια των δανείων που μπορούν να προσφερθούν σε ρωσικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που υπόκεινται σε κυρώσεις σε 14 ημέρες από 30 ημέρες και σε 60 ημέρες από 90 ημέρες για ρωσικές εταιρείες ενέργειας, στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.
Προηγουμένως, οι περιορισμοί επηρέασαν κυρίως τις δυτικές τράπεζες που δανείζουν ρωσικές επιχειρήσεις, αλλά με τόσο σύντομες περιόδους χρηματοδότησης, οι εταιρείες που προμηθεύουν αγαθά και υπηρεσίες σε ρώσους πελάτες, φοβούνται ότι μπορεί παραβιάσουν τους κανόνες.
Είναι σύνηθες στη Ρωσία, οι προμηθευτές να περιμένουν εβδομάδες ή και μήνες, για να πληρωθούν μετά την υποβολή τιμολογίων για αγαθά και υπηρεσίες.
Ορισμένες δυτικές επιχειρήσεις έχουν ενημερωθεί από δικηγόρους, ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να θεωρήσει ότι αυτό συνιστούσε χρηματοδότηση κατά παράβαση των κυρώσεων, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που συμμετείχαν στις συζητήσεις.
Ένας από τους δύο διανομείς της Microsoft, η ρωσική εταιρεία με την επωνυμία Merlion, δήλωσε στην ειδοποίησή της στους συνεργάτες της, ότι όλοι οι αγοραστές στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις άδειες της Microsoft, πρέπει να πληρώσουν εντός σύντομων προθεσμιών ή να πληρώσουν προκαταβολικά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο δεύτερος διανομέας, η RRC, ανέφερε στην ανακοίνωσή του, ότι "εισάγονται σοβαροί περιορισμοί" στις παραγγελίες της Microsoft από εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Τόσο η Merlion όσο και η RRC ανέφεραν κανόνες που απορρέουν από τη νέα δέσμη των αμερικανικών κυρώσεων, ως λόγο για τους πρόσθετους περιορισμούς.
Η Microsoft ανέφερε σε δήλωσή της στο Reuters:
"Η Microsoft έχει ισχυρή δέσμευση να συμμορφωθεί με τις νομικές απαιτήσεις και έχει ισχυρές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο, για να διασφαλίσει ότι οι εταίροι μας συμμορφώνονται επίσης."
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ μπορούν να διεξάγουν συναλλαγές με εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων, εφόσον οι όροι πληρωμής δεν υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη διάρκεια του δανείου.
Η Microsoft παραθέτει εννέα άλλους επίσημους διανομείς των κύριων προϊόντων λογισμικού της στη Ρωσία στην ίδια κατηγορία εταίρων όπως η RRC και η Merlion.
Ο ένας, η Softline, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν είχε εισαγάγει αυστηρότερους κανόνες πληρωμής.
Το Reuters ανέφερε τον Οκτώβριο ότι το λογισμικό της Microsoft αγοράστηκε από κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις στη Ρωσία και την Κριμαία, παρά τις κυρώσεις που απαγορεύουν στις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ να συνεργάζονται μαζί τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης