Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει την ανάπτυξη διεθνώς στο 3,9% για 2018 και 2019 – Υπέρ ήπιας νομισματικής πολιτικής

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει την ανάπτυξη διεθνώς στο 3,9% για 2018 και 2019 – Υπέρ ήπιας νομισματικής πολιτικής
Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το ΔΝΤ
Σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην επικαιροποιημένη έκδοση World Economic Outlook (WEO), η οποία δόθηκε σήμερα (22/1) στη δημοσιότητα.
Η παγκόσμια ανάπτυξη τοποθετείται, πλέον, στο 3,9% (αναβάθμιση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες) τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκτίμηση ότι θα συνεχιστούν οι θετικές χρηματοοικονομικές συνθήκες, το ισχυρό κλίμα θα βοηθήσει να υπάρξει ανάκαμψη της ζήτησης κάτι το οποίο θα ευνοήσει περισσότερο τις οικονομίες που έχουν υψηλές εξαγωγές.

Ισορροπημένη η παγκόσμια ανάπτυξη

Σύμφωνα με το Ταμείο η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ισορροπημένη και στηρίζεται σε αρκετά γερές βάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ρίσκα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό της, αν και είναι αρκετά μετρημένα.

ΗΠΑ: Η φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται ότι θα στηρίξει την ανάπτυξη των ΗΠΑ έως το 2020, με τον ρυθμό να τοποθετείται στο 2,7% για το 2018 (προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 2,3%) και στο 2,5% το 2019 (από 1,9% πριν).
Όπως σημειώνεται στην έκθεση η φορολογική μεταρρύθμιση θα έχει, μεν, θετική επίδραση αλλά θα οδηγήσει και σε διεύρυνση των ελλειμμάτων, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για εφαρμογή δημοσιονομικής προσαρμογής σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Ευρωζώνη: Ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρώπης, χάρη στην πολύ καλή πορεία οικονομιών όπως αυτές των Γερμανίας, Ιταλίας και Ολλανδίας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρωζώνη τοποθετείται στο 2,2% για το 2018 (αναβάθμιση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες) και στο 2% για το 2019 (επίσης αναβάθμιση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες).
Αναφορικά με την αναδυόμενη Ευρώπη, η μέση ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 5% τόσο το 2018 όσο και το 2019, με στήριξη από οικονομίες όπως αυτές Πολωνίας και Τουρκίας.
Αναδυόμενες αγορές: Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας αναμένεται να επιτύχουν ρυθμό ανάπτυξης 6,5% για τη διετία 2018-19.
Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά, ενώ αντίθετα θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση στην επέκταση της ινδικής οικονομίας.


Οι κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη

Σε βραχυπρόθεσμο διάστημα οι κίνδυνοι για την διεθνή οικονομία είναι ισορροπημένοι, υπάρχουν, όμως, ορισμένες πτωτικές πιέσεις σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Όπως εκτιμάται και πάντα βραχυπρόθεσμα η παγκόσμια οικονομία αναμένεται ότι θα διατηρήσει το τρέχον momentum.
Ένας εκ των κινδύνων έγκειται στις αγορές.
Εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τη χαμηλή μεταβλητότητα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να στραφούν σε περισσότερο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.
Το χρέος εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου έχει αυξηθεί σημαντικά και σε ορισμένες χώρες θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Σε μία τέτοια ορθή κίνηση έχει προχωρήσει η κινεζική κυβέρνηση.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι πολιτικές προστατευτισμού που ενδέχεται να επικρατήσουν.
Η εν εξελίξει διαπραγματεύσεις τόσο για την εμπορική συμφωνία NAFTA όσο και για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.
Αύξηση των εμπορικών περιορισμών θα επιδράσει αρνητικά στις επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη αλλά και την παραγωγικότητα.
Ένας ακόμη κίνδυνος δεν είναι άλλος από τις γεωπολιτικές εντάσεις σε Ανατολική Ασία και Μέση Ανατολή, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε αρκετές χώρες (Βραζιλία, Κολομβία, Ιταλία και Μεξικό).
Ακόμη και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και η κλιματική αλλαγή μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι ορθές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν

Το Ταμείο θεωρεί ότι στόχος των κυβερνήσεις τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής δομικών μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα, όμως, τονίζεται ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα οφέλη από την ενίσχυση της ανάπτυξης διανέμονται δίκαια και ισομερώς.
Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα μακροοικονομικά δεδομένα που ισχύουν σε κάθε οικονομία.
Στην περίπτωση της ΕΚΤ το Ταμείο θεωρεί ότι ορθά ακολουθεί μία ήπια και χαλαρή νομισματική πολιτική, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα.
Σαφώς το ΔΝΤ, κάτι που πράττει παραδοσιακά, συνιστά προσοχή στην πορεία του κρατικού χρέους, ενώ τονίζει ότι τα όποια δημοσιονομικά μέτρα ληφθούν θα πρέπει να έχουν ως στόχο τόσο τη στήριξη της ανάπτυξης όσο και της αγοράς εργασίας.

Lagarde: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα το 2018 - Ανησυχητική η αύξηση του χρέους

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχίσει να ενισχύεται το 2018 και το 2019, αλλά η συσσώρευση χρέους ενέχει κινδύνους και οι ηγέτες δεν πρέπει να εφησυχάσουν, δήλωσε σήμερα (22/01/2018) από το Νταβός η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνεται από το 2016 και όλα τα σημάδια δείχνουν μια συνεχή ενδυνάμωση αυτής της ανάπτυξης, φέτος το 2018 και το επόμενο έτος το 2019», δήλωσε η Lagarde σε συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, λίγο μετά τις αναθεωρημένες προβλέψεις που ανακοίνωσε το ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,9% για το 2018 και το 2019.
«Βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση του χρέους σε πολλές χώρες και πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί», προειδοποίησε, ωστόσο, η Lagarde.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε τρεις λόγους για τους οποίους η ανάκαμψη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
«Πρώτα απ’ όλα, εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που μένουν έξω από την ανάκαμψη και την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Πράγματι, περίπου το ένα πέμπτο των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών είδαν μια μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους το 2017», ανέφερε η Lagarde.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτό πρόκειται σαφώς για μια κυκλική ανάκαμψη, σύμφωνα με την αξιωματούχο του ΔΝΤ, ενώ, όπως τόνισε, τα σημάδια από την κρίση - η χαμηλή παραγωγικότητα, ο γηράσκων πληθυσμός και η μελλοντική δυνητική ανάπτυξη - θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
Ο τρίτος λόγος που επεσήμανε η ίδια είναι ότι παρατηρείται μια συσσώρευση «δυνητικά σοβαρών τρωτών σημείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα», καθώς και μια «ανησυχητική» αύξηση του χρέους σε πολλές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης