Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mogherini (ΕΕ): Θα στηρίξουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ιερουσαλήμ

Mogherini (ΕΕ): Θα στηρίξουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ιερουσαλήμ
Η επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ τόνισε ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελέσει πρωτεύουσα δύο κρατών
Τη θέση ότι η λύση του ζητήματος της Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει «μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων» διατύπωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini, ενόψει της συνάντησής της με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Mahmoud Abbas.
Ειδικότερα, η Mogherini δήλωσε ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας παράλληλα ότι η πόλη πρέπει να αποτελέσει πρωτεύουσα των δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Επιπλέον, η επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Abbas θα συζητηθούν τρόποι με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να υποστηρίξει την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ερωτηθείσαι για τον μεταβαλλόμενο ρόλο των ΗΠΑ στην ισραηλινο-παλιαστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, η Mogherini τόνισε ότι «έχουμε δεσμευτεί με τους αμερικανούς φίλους μας μέσω του Κουαρτέτου (της Μέσης Ανατολής)», προσθέτοντας παράλληλα ότι «γνωρίζετε ότι η συνάντηση των πρεσβευτών του Κουαρτέτου πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες και το θεωρών πολύ σημαντικό».
Σημειώνεται ότι το Κουαρτέτο, το οποίο αποτελείται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και τη Ρωσία, ιδρύθηκε το 2002 ώστε να μεσολαβήσει στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Η ίδια τόνισε ότι η ΕΕ συζητά τρόπους επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και σε διεθνές πλαίσιο, με ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, Ισραήλ, Παλαιστίνη, καθώς και ορισμένες άλλες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.
«Έχουμε έρθει σε στενή επφαφή, ιδιαίτερα με την Ιορδανία, καθώς διαδραματίζει τον πρωαγωνιστικό ρόλο στην υπουργική μορφή του Αραβικού Συνδέσμου για το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η Mogherini, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των Βρυκελλών σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας των δύο κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης