Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ

Reuters: Ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ
«Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και είναι ελληνική» είναι τα συνθήματα των διαδηλωτών, όπως επισημαίνει το Reuters
Στο ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την  ΠΓΔΜ αναφέρεται δημοσίευμα της Reuters, που κάνει λόγο για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση τα τελευταία 25 χρόνια για το θέμα και ενώ οι δύο χώρες προσπαθούν να καταλήξουν σε μία λύση κοινά αποδεκτή.
«Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και είναι ελληνική» είναι τα συνθήματα των διαδηλωτών, όπως επισημαίνει το Reuters.
Σύμφωνα με τους Έλληνες, η χρήση του όρου «Μακεδονία« συνεπάγεται εδαφική διεκδίκηση της βόρειας περιοχής της  χώρας, η οποία περιλαμβάνει την πόλη της Θεσσαλονίκης, αναφέρεται το δημοσίευμα.
Μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα η βαλκανική χώρα αποκαλείται «ΠΓΔΜ» (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας),  ονομασία με την οποία έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη το 1993.
Οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών των δύο χωρών τις προηγούμενες μέρες, με τη μεσολάβηση του διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών Matthew Nimetz, δεν παρήγαγαν απτά αποτελέσματα, αλλά κάποιες προτάσεις υποβλήθηκαν για διαπραγμάτευση, σύμφωνα.
Η «Μακεδονία», όπως αναφέρει το Reuters, έχει πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων και έγινε ανεξάρτητη το 1991, χωρίς ένοπλη βία, που ακολούθησε συχνά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο 2017, δεσμεύτηκε να επιταχύνει την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να επιλύσει τη διαφωνία ονόματος.
«Είναι απολύτως αβάσιμο ιστορικά και παράλογο να επιδιώξουμε την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας, επισημαίνει το Reuters. 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης