Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

DIW: Χαλάρωση της λιτότητας και ελάφρυνση του χρέους των χωρών του Nότου

DIW: Χαλάρωση της λιτότητας και ελάφρυνση του χρέους των χωρών του Nότου
«Ακόμη και πιο συγκεκριμένες σκέψεις για ένα ενδεχόμενο κούρεμα χρέους θα πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να μεγαλώσει το περιθώριο δράσης των κυβερνήσεων», αναφέρει το Γερμανικό Ινστιτούτο για την Οικονομική Έρευνα
Το Γερμανικό Ινστιτούτο για την Οικονομική Έρευνα (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung, DIW), τάχθηκε υπέρ λιγότερο αυστηρών όρων λιτότητας για τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, όπως αναφέρει η Berliner Morgenpost.
«Ακόμη και πιο συγκεκριμένες σκέψεις για ένα ενδεχόμενο κούρεμα χρέους θα πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να μεγαλώσει το περιθώριο δράσης των κυβερνήσεων», λέγεται σε κείμενο εργασίας του Ινστιτούτου που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας.
Επιπλέον, οι ερευνητές συστήνουν, ενόψει της (22/1/2018) συνάντησης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, μείωση της γραφειοκρατίας και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων καθώς και ενθάρρυνση των επενδύσεων.
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η σκληρή πολιτική λιτότητας και οι δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση μιας χώρας σε δημοσιονομική κρίση, εφόσον ταυτόχρονα και τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη.
Τότε οι στόχοι της πολιτικής λιτότητας δε θα επιτυγχάνονταν.
Ως απόδειξη των ισχυρισμών τους οι ερευνητές του DIW επικαλούνται, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, ακόμη και δέκα χρόνια μετά την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, εξακολουθούν να μην έχουν επανέλθει στα επίπεδα προ αυτής.
Στην ημερήσια διάταξη της συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Πορτογάλου, Mario Centeno, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η τελευταία πρόοδος στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα καθώς και η κατάσταση στη Πορτογαλία.
Ο Centeno, ο οποίος επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο και συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Peter Altmeier (CDU), τάχθηκε υπέρ μιας ταχείας μεταρρύθμισης της ευρωζώνης.
Μίλησε για ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο όμως δε θα είναι «ανοιχτό» επ’ αόριστον.
«Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα», προστίθεται επίσης.
Στο ίδιο πλαίσιο συγκαταλέγεται και η εγγύηση καταθέσεων, μέτρο που αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τη Γερμανία, το οποίο όμως, κατά την άποψη του Centeno δε θα πρέπει να επιβαρύνει τα εθνικά συστήματα οικονομίας.
Επίσης κατά τον ίδιο, ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης θα πρέπει να αναμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να λειτουργεί ως «δίχτυ» προστασίας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης