Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μέτωπο με Μητσοτάκη και Σαμαρά στο «Μακεδονικό» άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας

Μέτωπο με Μητσοτάκη και Σαμαρά στο «Μακεδονικό» άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας
Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να δει μεγαλειώδη συλλαλητήρια και επανάληψη του 1992
Έχοντας εξασφαλίσει την διακριτική στήριξη του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Προεδρίας της Δημοκρατίας –ομοψυχία και συναίνεση για αναζήτηση λύσης και όχι στα συλλαλητήρια-, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε χθες στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση στο Σκοπιανό, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ταυτίζοντάς τον με την «ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ και με τον Αντώνη Σαμαρά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ακολούθησε χθες σύντομη συνάντηση του κ. Ιερώνυμου με τον Προκόπη Παυλόπουλο, για το Σκοπιανό.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στα Σκόπια, ωστόσο ήταν εμφανές ότι απευθυνόταν στο εθνικό ακρωατήριο που είναι ανήσυχο. Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να δει μεγαλειώδη συλλαλητήρια και επανάληψη του 1992, ούτε και να αποτελέσει το Σκοπιανό πεδίο έκφρασης της εν γένει δυσαρέσκειας στο κοινωνικό σώμα από την υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής.
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι υπάρχουν οι προυποθέσεις για να προχωρήσει στην επίλυση του ζητήματος και γι αυτό τελικώς απάντησε θετικά στο αίτημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για συνάντηση στο περιθώριο του Νταβός στις 24 Ιανουαρίου. Προς τα Σκόπια ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι δεν είναι μόνο το όνομα αλλά και επιπλέον στοιχεία αλυτρωτισμού θα οποία θα πρέπει να εκλείψουν στην τελική συμφωνία. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί βέβαια αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης.
Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων...μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρα θεωρεί ότι ένας έντιμος συμβιβασμός θα γίνει αποδεκτός από την κοινωνία και θα αποφέρει πολιτικό όφελος. Προς τούτο οριοθέτησε και το πεδίο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε «σε όσους επιδίδονται σε ακραίες θέσεις ή ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στα συλλαλητήρια», ενώ εξήρε την θέση του Αρχιεπισκόπου για τον οποίο είπε ότι «έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας».
Σημείωσε ακόμη ότι ζημιώνουν τη χώρα τα εθνικιστικά παραληρήματα και επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά:
«Τα εθνικιστικά παραληρήματα, το μόνο που κάνουν είναι να ζημιώνουν τη χώρα...Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα...Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων».

Εγκλωβισμένος στην γραμμή Σαμαρά ο Μητσοτάκης

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί στην γραμμή Σαμαρά, ο οποίος πέραν της προσωπικής του δικαίωσης επιθυμεί πτώση της κυβέρνησης ακόμη και με αιτία το Σκοπιανό. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε σκληρά και στον πρόεδρο της ΝΔ: «Ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το μείζον εθνικό θέμα με όρους μικροκομματικής μιζέριας... Ο αρχηγός τη ΝΔ προσθέτει τον τελευταίο καιρό στον παλμαρέ των “επιτυχημένων” παρεμβάσεων του και μια στάση εθνικής επιπολαιότητας...Προφανώς δεν τον αφορά το αν η χώρα θα ξεφορτωθεί τα βάρη που της φόρτωσε ο κ. Σαμαράς το 1992 αλλά να συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια μικροκομματικής κατανάλωσης.
Λέει αντιφατικά πράγματα. Μιλά για Βουκουρέστι, αλλά στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια. Τη μία μιλά για τον Καραμανλή, την άλλη για τον Σαμαρά, τη μια επαινεί τη στάση του πατέρα του την άλλη τη στάση εκείνου που ανέτρεψε τον πατέρα του. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα ουδείς μπορεί να δοξαστεί κρυπτόμενος. Το ονοματολογικό δεν είναι ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης. Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα να πάρει θέση όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν».

Προσπάθεια εξαπάτησης από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Κατά τα λοιπά στην χθεσινή Κεντρική Επιτροπή ο κ. Τσίπρας θέλησε να περιγράψει τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τα μνημόνια και να ανοίξει τον εσωκομματικό διάλογο για την μετα-μνημονιακή εποχή. Έκανε έναν συνολικό απολογισμό της τριετίας και απάντησε στην επιχειρηματολογία των πολιτικών του αντιπάλων -που επιμένουν ότι η χώρα πήγε πίσω επί ΣΥΡΙΖΑ και ότι εάν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά, θα είχαμε βγει από την κρίση-, λέγοντας ότι συνιστά προσπάθεια εξαπάτησης.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να βγάλουν την χώρα από τα μνημόνια και ότι μόνο μία κυβέρνηση της Αριστεράς με τόλμη που δεν φοβήθηκε να αναλάβει το βάρος μπορούσε να το κάνει. Πηγαίνοντας στην επόμενη ημέρα υπόσχέθηκε φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία στρώματα που έχουν πληγεί.

Ομιλίες στελεχών

Η Κεντρική Επιτροπή συνεχίζεται σήμερα με τις ομιλίες των στελεχών που θα αποτελέσουν και το βαρόμετρο των διαθέσεων της κομματικής βάσης μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Το κλίμα χθες πάντως ήταν αισιόδοξο και εκτιμάται ότι η κριτική θα είναι περιορισμένη κυριώς από στελέχη που έχουν προσωπικές πικρίες και ενίους που ανησυχούν για συγκεκριμένα θέματα όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και θα πιέσουν ώστε να ληφθούν έστω και εκ των υστέρων προστατευτικά μέτρα.

Σπύρος Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης