Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η πιο γρήγορη συμφωνία στην ιστορία των 3 Μνημονίων....η 3η αξιολόγηση - Μετά τις 15/2 η δόση των 6,7 δισ

Η πιο γρήγορη συμφωνία στην ιστορία των 3 Μνημονίων....η 3η αξιολόγηση - Μετά τις 15/2 η δόση των 6,7 δισ
Σε ότι αφορά την δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει να εκταμιεύεται από το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, αφού προηγηθούν οι τυπικές διαδικασίες (εγκρίσεις από κοινοβούλια κ.λπ.).
Με την πολιτική τοποθέτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και ο χρόνος που χρειάστηκε για να κλείσει την κάνει να είναι ξεχωριστή.
Αν μη τι άλλο, η 3η αξιολόγηση θα μείνει ως την «πιο γρήγορη» που είχε ποτέ η ελληνική κυβέρνηση στα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων.
Παρά τον τεράστιο όγκο των προαπαιτούμενων που έπρεπε να γίνουν η συγκεκριμένη αξιολόγηση κατάφερε να «σφραγιστεί» σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών, όταν αυτή του 2015, επί Υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, έφτασε τους 6 μήνες - και όπως είναι φυσικό, θα μείνει και αυτή στην ιστορία για διαφορετικούς όμως λόγους… (Capital Controls κλπ.)
Βέβαια η 3η αξιολόγηση δεν είχε τόσες δύσκολες στροφές όπως είχαν οι προηγούμενες.
Είχε μέτρα και μάλιστα πολλά, όχι όμως τόσο σκληρά, ώστε να προκαλέσουν πολιτικούς τριγμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σαφώς και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο που θα ξεκινήσουν από 1ης Μαΐου έχουν θορυβήσει τους βουλευτές  του κόμματος από τη στιγμή που η πρώτη κατοικία δεν θα προστατεύεται έναντι των οφειλών αυτών, πλην όμως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν μπορεί να φτάσει τις περικοπές των μισθών ή των συντάξεων ή ακόμη και του αφορολόγητου ποσού που αγγίζουν το σύνολο της κοινωνίας.
Δεν μπορεί καν να φθάσει ούτε τις αυξήσεις φόρων, όπως για παράδειγμα του ΦΠΑ ή των άλλων έμμεσων φόρων που έπληξαν αδιακρίτως όλα τα νοικοκυριά, μείωσαν το διαθέσιμο εισόδημα τους βύθισαν την κατανάλωση και δημιούργησαν νέες στρατιές ανέργων.

Η 3η αξιολόγηση θα την θυμόμαστε για έναν ακόμη λόγο:
 Ότι είναι η πρώτη - και συνάμα η τελευταία - η οποία έκλεισε ενώ η Αθήνα έχει καμιά 25αριά περίπου προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα τα οποία αναμένεται να κλείσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι δανειστές «έψηναν το ψάρι» στα χείλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ακόμη και για «μισό» προαπαιτούμενο  όχι για 25…

Γεγονός είναι πάντως ότι η υπήρχε από τη αρχή διάθεση των δανειστών να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με το soft σενάριο εφόσον η τελευταία τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Δεν αποκλείεται με τα τόσα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν και τα νέα 82 που θα έρθουν με την τελευταία αξιολόγηση  η Ελλάδα να λάβει μια σειρά πρωτοβουλιών στήριξης για το χρέος  υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κατέβει από το τρένο των μεταρρυθμίσεων.
Σε ότι αφορά την δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει να εκταμιεύεται από το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, αφού προηγηθούν οι τυπικές διαδικασίες (εγκρίσεις από κοινοβούλια κ.λπ.).
Το ποσό θα επιμεριστεί ως εξής: 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για δανειακές ανάγκες της χώρας, 1,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης