Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η Επιτροπή εισάγει νέους κανόνες προωθώντας τον ανταγωνισμό στην επεξεργασία πληρωμών με κάρτα

Κομισιόν: Η Επιτροπή εισάγει νέους κανόνες προωθώντας τον ανταγωνισμό στην επεξεργασία πληρωμών με κάρτα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέες οδηγίες που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των συστημάτων πληρωμών με κάρτες και των φορέων επεξεργασίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέες οδηγίες που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των συστημάτων πληρωμών με κάρτες και των φορέων επεξεργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά πληρωμών με κάρτες.
Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα μπορούν να επιλέγουν τον καταλληλότερο επεξεργαστή για τις συναλλαγές τους μέσω καρτών, προς όφελος των καταναλωτών.
Η Επίτροπος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: "Πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν καθημερινά κάρτες πληρωμής σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο.
Ο κανονισμός για τις διατραπεζικές προμήθειες έχει περιορίσει τα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες για τις πληρωμές με κάρτες, οι οποίες τελικά καταβάλλονται από τους καταναλωτές.
Οι κανόνες θα προσδώσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην επεξεργασία πληρωμών με κάρτα, γεγονός που θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το κόστος προς όφελος των καταναλωτών και των εμπόρων λιανικής πώλησης".
Όταν ένας καταναλωτής πληρώνει με κάρτα σε κατάστημα ή στο διαδίκτυο, η συναλλαγή πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία, ώστε η πληρωμή να μεταφερθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος.
Η υπηρεσία αυτή διεξάγεται από εταιρείες επεξεργασίας, οι οποίες διαχειρίζονται τις απαραίτητες διαδικασίες επικοινωνίας και πληροφορίας για την ολοκλήρωση της πληρωμής.
Τα συστήματα πληρωμών καρτών συχνά παρέχουν τις δικές τους υπηρεσίες για την επεξεργασία συναλλαγών και πληρωμών και επομένως ανταγωνίζονται με πολλές ανεξάρτητες εταιρείες, που παρέχουν επίσης τις ίδιες υπηρεσίες επεξεργασίας.
Σύμφωνα με τον κανονισμό για τα τέλη συναλλαγής του 2015, τα συστήματα καρτών πρέπει να εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία των δικών τους δραστηριοτήτων επεξεργασίας, από το υπόλοιπο των δραστηριοτήτων τους.
Αυτό εμποδίζει τα συστήματα καρτών να ευνοούν τις δικές τους μεταποιητικές οντότητες, έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών επεξεργασίας και από τις υπηρεσίες επεξεργασίας συνδυασμών με άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν τα συστήματα καρτών.
Για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των δραστηριοτήτων επεξεργασίας εντός των συστημάτων καρτών, οι νέοι κανόνες εισάγουν λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον διαχωρισμό ορισμένων λειτουργιών, οι οποίες τίθενται σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου 2018.
Αυτό περιλαμβάνει τα όρια ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και χωριστούς λογαριασμούς κερδών και ζημιών, εταιρική οργάνωση (χώρους εργασίας, διοίκηση και προσωπικό) και χωριστή λήψη αποφάσεων.
Ως αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού, οι λιανοπωλητές θα μπορούν να επιλέγουν τον καλύτερο επεξεργαστή για τις συναλλαγές τους με κάρτες, ενώ οι καταναλωτές θα επωφελούνται από το μειωμένο κόστος επεξεργασίας στις καθημερινές τους πληρωμές σε καταστήματα, εστιατόρια, on-line ή μέσω μιας αυξανόμενης γκάμας κινητών τηλεφώνων με κάρτα αιτήσεις πληρωμής.

Ιστορικό

Ο κανονισμός για τα τέλη ανταλλαγής του 2015, αντιμετώπισε το πρόβλημα των εξαιρετικά διαφορετικών και υπερβολικών κρυφών διατραπεζικών τελών για συναλλαγές με κάρτες, που αποτελούσαν εμπόδιο στην ενιαία αγορά και εμπόδιο στην καινοτομία στις πληρωμές.
Εισήγαγε ανώτατα όρια στις αμοιβές πληρωμών καταναλωτών και πληρωμών με πιστωτικές κάρτες, οι οποίες είναι αποτελεσματικές σε ολόκληρη την ΕΕ και έτσι αποφέρουν τα ίδια οφέλη για όλους τους καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους στην ΕΕ.
Εξασφαλίζει επίσης ότι οι καταναλωτές και οι έμποροι λιανικής πώλησης, μπορούν να επιλέξουν ποιες επιλογές πληρωμής με κάρτα θα χρησιμοποιήσουν (π.χ. χρεωστική κάρτα, πιστωτική κάρτα, κάρτες ενός καταστήματος, κάρτες πριμοδότησης), αντί να επιβάλλονται από τα συστήματα καρτών και τις τράπεζες έκδοσης καρτών και ενθαρρύνει την ανάπτυξη πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.
Ο κανονισμός επιτρέπει επίσης στους ανεξάρτητους μεταποιητές, να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά μέσω του διαχωρισμού των καθεστώτων καρτών πληρωμών, από τους φορείς επεξεργασίας τους που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2016.
Για τον καθορισμό των απαιτήσεων που εξασφαλίζουν αυτόν τον διαχωρισμό, ο κανονισμός εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εγκρίνει τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα, βάσει σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Στις 4 Οκτωβρίου 2017, η Επιτροπή ενέκρινε αυτά τα κανονιστικά τεχνικά πρότυπα. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, έχουν καταστεί οριστικές και θα τεθούν σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου 2018, δηλαδή την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή τους, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης