Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί εξέπληξε το placement της Τέρνα Ενεργειακής – Τι σημαίνει για εταιρεία και μετόχους η κίνηση

Γιατί εξέπληξε το placement της Τέρνα Ενεργειακής – Τι σημαίνει για εταιρεία και μετόχους η κίνηση
Βάζει κεφάλαια στα ταμεία της και αυξάνει τη διασπορά – Παράλληλα ακυρώνει ίδιες μετοχές που είχε αγοράσει σε τιμή σχεδόν δύο ευρώ χαμηλότερη από την τρέχουσα
Κίνηση αύξησης της διασποράς με παράλληλη ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων χαρακτηρίζεται η διάθεση των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ο τρόπος που έγινε  πραγματικά εξέπληξε την αγορά.
Είναι γεγονός πως ο τρόπος της διάθεσης παραξένεψε πολλά στελέχη της αγοράς, αφού δεν αποτελεί την γνωστή οδό που ακολουθείται σε περιπτώσεις placement με βιβλίο προσφορών.
Μέχρι σήμερα ο τρόπος για παράδειγμα ήταν, ο βασικός μέτοχος διαθέτει μετοχές και μειώνει το ποσοστό του αυξάνοντας τις μετοχές που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά ή η ίδια η εταιρεία να διαθέτει ίδιες μετοχές με ανάλογο τρόπο.
Η Τέρνα Ενεργειακή ακολούθησε ένα άλλο δρόμο που ουσιαστικά είναι κάτι μεταξύ αύξησης κεφαλαίου και διάθεσης μετοχών από το βασικό μέτοχο, αλλά έχει μέσα και ακύρωση ιδίων μετοχών που ουσιαστικά περιορίζει τον αριθμό της έκδοσης νέων μετοχών στο μισό ενώ περιορίζει και το dilution.
Το York Capital σημειώνεται πως δανείζει και δεν πουλάει τις μετοχές.
Οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές αγοράζουν μετοχές που έχουν δανειστεί οι ανάδοχοι από το York Capital και στη συνέχεια μόλις παρθεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης, θα γίνει αύξηση και θα επιστραφούν οι μετοχές στο York Capital.
Η εταιρεία εισπράττει τα κεφάλαια, εκδίδει μετοχές και ακυρώνει μετοχές που είχε αγοράσει στα πλαίσια του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.
Από όλη αυτή τη διαδικασία οι παλιοί μέτοχοι θα υποστούν ένα dilution μικρότερο του 5%, ενώ αυξάνεται η ελεύθερη διασπορά, ένα θέμα που απασχολεί τους ξένους επενδυτές, ιδίως για εκείνες τις μετοχές που είναι στον FTSE25.
Σήμερα η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ελέγχει περίπου το 40% της Τέρνα Ενεργειακής, ο κ.Περιστέρης και στελέχη της εταιρείας ελέγχουν περίπου το 30% και το York Capital έχει περίπου 9,5%.
Άρα το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς περιορίζεται στο 20% που είναι αρκετά μικρό για υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Σημειώνεται πως η εταιρεία είχε στο εννεάμηνο καθαρά κέρδη 19,3 εκατ. ευρώ από 14,3 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 355 εκατ. ευρώ, και συνολικό δανεισμό 875 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 288 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να τονιστεί πως οι ίδιες μετοχές ανέρχονταν στη λήξη του εννεαμήνου 2017 στα 4,77 εκατ. μετοχές και είχαν αγοραστεί προς 12,6 εκατ. ευρώ ή 2,63 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά θα ακυρωθούν σχεδόν 4,9 εκατ. μετοχές).
Η μετοχή έκλεισε με απώλειες λόγω του placement (έκλεισε το βιβλίο προσφορών στα 4,35 ευρώ), αλλά τεχνικά η διάσπαση του σημαντικού σημείου των 4,50 ευρώ, πριν λίγες συνεδριάσεις,  ανοίγει το δρόμο και θέτει τον μεγάλο στόχο στα 7 ευρώ σημειώνουν τεχνικοί αναλυτές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης