Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Neutral για την Ελλάδα η Eurasia - Ορατό το clean exit από τα προγράμματα - Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο 3ο Μνημόνιο

tags :
Neutral για την Ελλάδα η Eurasia - Ορατό το clean exit από τα προγράμματα - Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο 3ο Μνημόνιο
Η Eurasia δηλώνει neutral (ουδέτερη), τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, για την ελληνική οικονομία
Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη, οι πιθανότητες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσχωρήσει επισήμως στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αυξάνονται.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία της ανάλυση η Eurasia, η οποία δηλώνει neutral (ουδέτερη), τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, για την ελληνική οικονομία.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί σε καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας", ενώ το μέλλον της θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας, όπως και οι πτυχές της ελάφρυνσης του χρέους.
Εντούτοις, το βασικό συμπέρασμα από την ανάλυση της Eurasia είναι ότι αν και η Ελλάδα θα τελεί υπό αυξημένη εποπτεία, η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "clean exit" (καθαρή έξοδο), δεδομένου του ότι δεν θα χρειαστεί η χώρα νέα κεφάλαια.
Βέβαια, η Ελλάδα δεν θα επανέλθει στο καθεστώς οικονομικής εποπτείας που εφαρμόζεται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στην ευρύτερη μακροοικονομική πολιτική.

Το ΔΝΤ θα ζητήσει την επίσημη ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Μπορεί το ΔΝΤ να έχει κρατήσει ένα συμβουλευτικό ρόλο στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, επικρίνοντας τους Ευρωπαίους για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, δεν αποκλείεται να δούμε τη διοίκηση του Ταμείου να επιδιώξει τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Και αυτό μπορεί να γίνει διότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, σε ένα επίσης δύσκολο περιβάλλον.
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ κινδυνεύει να απομονωθεί εάν απορριφθεί η συμμετοχή του από το ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν σε αυτό το μείγμα συνυπολογιστούν και οι "διαταραγμένες" σχέσεις του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, μια ανταγωνιστική σχέση με την ΕΕ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή του.
Σε ένα τόσο περίπλοκο περβάλλον, το ΔΝΤ έχει αρχίσει να δίνει δείγματα συμμόρφωσης με τους ομολόγους του στην ΕΕ και εξετάζει σοβαρά την ενεργοποίηση του προγράμματός τους.
Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Κι αυτό γιατί το Eurogroup δεν θα χορηγήσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πληροί τις παραμέτρους της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου 2017.
Το ΔΝΤ θα μπορούσε να παρέχει ένα νέο πρόγραμμα που θα τελείωνε περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το πρόγραμμα διάσωσης του ESM τον Αύγουστο.
Βέβαια, πιθανόν η εκταμίευση κάποιας δόσης από το ΔΝΤ θα ήταν απίθανη, αν και στο πλαίσιο του Standby Agreement θα δεσμεύονταν χρήματα για την Ελλάδα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντλήσει μόλις αυτό ενεργοποιηθεί (κάτι που είναι απίθανο).
Σε αυτό το πλαίσιο, το πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι το θετικό μήνυμα που θα στείλει στις κεφαλαιαγορές.
Κι αυτό γιατί θα δώσει το μήνυμα ότι είναι πρόθυμο να υπογράψει την επιτυχή ολοκλήρωση της διάσωσης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών του και τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Παράλληλα, θα διατηρούσε θετικές και τις σχέσεις του με την ΕΕ, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για μελλοντική συνεργασία τους.

Οι 3 επιλογές

Σύμφωνα με την Eurasia, υπάρχουν 3 επιλογές που συζητούνται στις Βρυξέλλες.
Η πρώτη (αυστηρή) είναι μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή υπό όρους (ECCL).
Η ECCL θα συνοδεύεται από μνημόνιο, χρηματοδοτική ευχέρεια και αξιολογήσεις.
Αυτό θα είναι βασικά ένα πρόγραμμα χωρίς χρήματα και θα ήταν η πολιτική αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι θα έδινε μία εγγύηση για τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.
Η δεύτερη είναι η "παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα (PPS)", όπως έγινε με την Πορτογαλία.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι η PPS δεν έχει κανένα μηχανισμό επιβολής κυρώσεων και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα παρέχεται με την πάροδο του χρόνου.
Η τρίτη επιλογή (βασικό σενάριο) είναι η "ενισχυμένη εποπτεία".
Σε αυτή την περίπτωση επαναλαμβάνεται η θεσμική δομή της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), θα γίνονται τριμηνιαίες αξιολογήσεις και θα διεξάγονται stress tests στις τράπεζες.

Εκλογές το 2019  - Οι εναλλακτικές του Τσίπρα εάν «τσακωθεί» με τον Καμμένο

Σύμφωνα με την Eurasia και το πολιτικό σκηνικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συνηγορεί σε μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.
Το think tank υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες πραγματοποίησης εκλογών εντός του 2018 φθάνουν στο 48%, αλλά αυτό δεν είναι το βασικό του σενάριο, καθώς θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να γίνουν το 2019 και μάλιστα ταυτόχρονα με τις προγραμματισμένες ευρωεκλογές (23 και 26 Μαΐου 2019).
Εκτιμά ακόμη οι πιθανότητες μίας μεγάλης κρίσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν είναι τόσο υψηλές, αλλά προσθέτει ότι ακόμη και εάν ο Πάνος Καμμένος αποφασίσει να «τραβήξει το σχοινί» -με άμεσο στόχο να κερδίσει σε πολιτικό επίπεδο- τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φθάσει σε συμφωνία με άλλα κόμματα (όπως το ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι), τα οποία θα στηρίξουν τη συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης