Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για λύση στο θέμα της ονομασίας - Δεν θα θίγονται τα εθνικά συμφέροντα

Τζανακόπουλος για ΠΓΔΜ: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για λύση στο θέμα της ονομασίας - Δεν θα θίγονται τα εθνικά συμφέροντα
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία ανέφερε σε ανακοίνωση της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ
Την θέση πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος στον απόηχο της συνάντησης που είχαν στη Ν. Υόρκη οι διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδ. Βασιλάκης και της ΠΓΔΜ, V. Naumovski με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz.
«Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να το επιτύχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές στερέωμα και νομίζω ότι επειδή ακριβώς τα Βαλκάνια είναι μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, έχει περάσει πάρα πολλά, είναι εξαιρετικά σημαντικό σιγά σιγά να κλείνουν οι εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα για να έχει τη δυνατότητα το σύνολο της περιοχής να περάσει σε μια ιστορική περίοδο συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ. Τζανακόπουλος.
«Αυτή είναι η λογική, με την οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει ακόμα τη θέση της, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό, έχει υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα και έχουν εκφράσει με πολύ μεγάλη καθαρότητα τη θέση της κυβέρνησης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση για το θέμα, καλώντας τη ΝΔ «να σταματήσει το κρυφτούλι».
«Να μην ξεχνάει ότι είναι λίγο ειρωνικό στη ΝΔ να μιλούν για "διγλωσσία" της κυβέρνησης καθώς το 1992 η ΝΔ, ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις, μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία εντελώς διαφορετική του υπουργού Εξωτερικών που χειριζόταν το θέμα.
Η ΝΔ, πρέπει να έχει την υπευθυνότητα να τοποθετηθεί όχι με όρους εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας, ούτε με όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά να μιλήσει καθαρά, να πάρει καθαρή θέση ως προς το τι θα κάνει έχοντας ως γνώμονα της τοποθέτησης της το συμφέρον της χώρας και όχι την μικροπολιτική αξιοποίηση ενός θέματος που δεν προσφέρεται για τέτοια» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στις προτάσεις του Nimetz, είπε ότι τέθηκε ένα πλαίσιο.
«Θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.

Nimetz: Κατέθεσα τις προτάσεις μου για το «Μακεδονικό» και στις δύο πλευρές

Χρονικό ορίζοντα δύο μηνών για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, έδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, M. Nimetz, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής με τους πρέσβεις της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων, Vasko Naumovski για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Επεσήμανε ότι είναι θετικό και για τις δύο χώρες να υπάρξει επίλυση του θέματος.
«Είναι προς το εθνικό συμφέρον των δύο χωρών να επιλυθεί το ζήτημα.
Είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.
Θεωρώ ότι τόσο οι δύο χώρες όσο και η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να επιλυθεί το πρόβλημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Nimetz, ο οποίος τόνισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες.
Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το γεγονός ότι η διαμάχη διαρκεί 25 χρόνια έχει δημιουργήσει ακόμη και παράλογες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Προσέθεσε ακόμη ότι  «γνωρίζουμε ότι είναι μία αντίθεση που διαρκεί 25 χρόνια.
Πρόκειται για δύσκολα θέματα.
Υπάρχουν «ισχυρές» θέσεις και «ισχυρά» αισθήματα και στις δύο χώρες.
Η κατάσταση μοιάζει καλύτερη αυτή τη φορά.
Η κατάσταση είναι διαφορετική και οι συμμετέχοντες είναι διαφορετικοί.
Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αισθάνονται ότι υπάρχει διάθεση να επιλυθεί το ζήτημα.
Και οι δύο πρεσβευτές είναι πολύ καλοί διπλωμάτες και έκαναν ορισμένες πολύ καλές επισημάνσεις.
Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι αντιπολιτεύσεις των δύο χωρών θα πρέπει να βοηθήσουν για την επίλυση» υποστήριξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, αναφέροντας πως κατέθεσε τις προτάσεις του στους πρεσβευτές των δύο πλευρών, οι οποίοι θα πρέπει να τις συζητήσουν με τις κυβερνήσεις τους.
«Και οι δύο κυβερνήσεις με έχουν προσκαλέσει προκειμένου να συναντηθώ μαζί τους.
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα προσπαθήσω να βρεθώ στις πρωτεύουσες και των δύο χωρών.
Είναι φυσικά θέμα των πρωθυπουργών τους το να με προσκαλέσουν.
Ελπίζω ότι εντός των επόμενων δύο μηνών θα μπορέσουμε να έχουμε οριστική λύση» είπε ο Nimetz.
Όπως ανέφερε στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές μεταξύ των δύο χωρών – πιθανότητα σε ανώτατο επίπεδο – με τον ίδιο και την «ομάδα» του να βρίσκεται σε επαφή και να αναμένει ούτως ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να προσφέρει την βοήθειά του.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι δεν είναι αντικειμενικός στο όλο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι δικός του στόχος είναι μόνο να λυθεί ένα πρόβλημα που χρονίζει.
Η ερώτηση στον κ. Nimetz αναφορικά με την αντικειμενικότητά του δεν ήταν τυχαία καθώς είναι στέλεχος της Saxo Bank (διεθνούς τραπεζικού ομίλου), ο οποίος έχει επενδύσει στην Ελλάδα στο παρελθόν.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή από όσο γνωρίζω η Saxo Bank δεν έχει καμία επένδυση ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΠΓΔΜ».
Επανέλαβε ότι ο όρος «Μακεδονία» θα υπάρχει στην ονομασία της ΠΓΔΜ με «κάποιον τρόπο».
«Δεν νομίζω ότι είναι λογικό να θεωρούμε ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν θα περιλαμβάνεται με κάποιον τρόπο στην ονομασία.
Εγώ δεν προτείνω ονόματα που δεν έχουν μία λογική βάση», κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Naumovski: Απέχουμε πολύ από αξιοπρεπή λύση – Κυβέρνηση ΠΓΔΜ: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία

Η αρχική αντίδραση από την πλευρά της ΠΓΔΜ ήταν αρνητική, αν κρίνει κανείς από την τοποθέτηση του αντιπροσώπου της ΠΓΔΜ, V.Naumovski ότι η πρόταση που κατατέθηκε απέχει πολύ από μια αξιοπρεπή λύση και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ..
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Nimetz για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.
«Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".
Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές.
Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"» ανέφερε στην ανακοίνωση της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Κατσίκης (ΑΝΕΛ) για Σκοπιανό: Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στη μη χρήση του όρου Μακεδονία

Οι ΑΝΕΛ θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στη μη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης, ο οποίος υποστήριξε πως οι χθεσινές διαπραγματεύσεις υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz στη Ν. Υόρκη δεν ήταν θετικά.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Κατσίκης υποστήριξε πως είναι μονόδρομος η κάθετη αντίθετη θέση των ΑΝΕΛ να συζητήσουν οτιδήποτε εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία είτε προσδιορίζοντας γεωγραφικά είτε σε σύνθετη ονομασία.
«Εάν επικρατήσει η καθυστέρηση για την οποία μίλησε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ ίσως το θέμα πάει πιο πίσω ώστε να πρυτανεύσει η λογική στους γείτονες για να μην εκφράζουν αλυτρωτικές διαθέσεις, για να μην προσπαθούν να κλέψουν τη δική μας Μακεδονία προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους ταυτότητα» είπε ο κ.Κατσίκης, τονίζοντας ότι τα προγραμματισμένα για την Κυριακή συλλαλητήρια είναι «η φωνή του λαού».
«Όταν ο λαός θέλει να εκφράσει τη βούλησή του απέναντι στους πολιτικούς εκφραστές του πρέπει να κάνει συλλαλητήρια» είπε ο κ.Κατσίκης.

Δημαράς (ΣΥΡΙΖΑ) για Σκοπιανό: Να τους λένε όλοι Μακεδονία και εμείς να κλείνουμε τα μάτια, δεν είναι λύση

Tην θέση πως είναι αναγκαίο να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντας διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δημαράς.
«Το να κλείνουμε τα μάτια, όταν όλος ο κόσμος τους λέει Μακεδονία,  και εμείς να λέμε ότι δεν καταλαβαίνουμε δεν είναι λύση του προβλήματος.
Κι εγώ επιθυμώ να μην είχαν το όνομα Μακεδονία αλλά η πραγματική κατάσταση αλλού μας οδηγεί» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Δημαράς, τονίζοντας ότι από το 2009 το κόμμα των Οικολόγων από το οποίο προέρχεται «έχει πάρει απόφαση που συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία».
«Για παράδειγμα δεν θα είχαμε αντίρρηση για το όνομα Σλαβομακεδονία.
Το όνομα είναι μια παράμετρος, υπάρχουν και άλλα θέματα, τι θα μπει στο Σύνταγμά τους, αν θα υπάρχει ακόμα αλυτρωτισμός» είπε ο κ.Δημαράς, αναφέροντας πως «εάν δεν διαμορφώνουμε σχέσεις καλής γειτονίας μπορεί να μας προκύψουν σε 10 χρόνια προβλήματα, όπως πόλεμος».
«Πρόκειται για δύσκολο πρόβλημα γιατί το ένα κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει θέση που θα βοηθήσει στην επίλυση του θέματος» είπε ο κ.Δημαράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης