Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχωρεί με ρυθμό άνω του 30% η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης – Ανοδική η πορεία των τιμών

Υποχωρεί με ρυθμό άνω του 30% η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης – Ανοδική η πορεία των τιμών
Από την αρχή της κρίσης, το 2010, η κατανάλωση σε ότι αφορά στα υγρά καύσιμα συρρικνώθηκε στη χώρα μας σε ποσοστό 43%
Την ανιούσα έχουν πάρει από τις αρχές του έτους οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα της ανοδικής κούρσας της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που κινείται πλέον κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι (69,43 δολάρια το βαρέλι χθες), καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.
Αν και ο παράγοντας ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ περιορίζει τις εισερχόμενες αυξήσεις, στην εγχώρια αγορά διαμορφώνεται ήδη κλίμα ανοδικής τάσης των τιμών, εξέλιξη που αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ήδη υποτονική ζήτηση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ενέργειας, στις 15 Ιανουαρίου 2018 η μέση τιμή της αμόλυβδης (95 οκτανίων) διαμορφώθηκε στα 1,547 ευρώ το λίτρο από 1,538 ευρώ το λίτρο την 1 Ιανουαρίου, του πετρελαίου κίνησης στα 1,322 ευρώ το λίτρο από 1,308 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,015 ευρώ το λίτρο από 0,996 ευρώ το λίτρο.

Υποχώρηση της ζήτησης

Στις υψηλές τιμές αλλά και στον περιορισμό κατά το ήμισυ του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αποδίδει η αγορά την υποτονική ζήτηση στο προϊόν το Δεκέμβριο, αλλά και το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τον Δεκέμβριο η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε κατά 30% και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου κατά 39%.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το 2017 και για τα καύσιμα κίνησης, με την ζήτηση στη βενζίνη να υποχωρεί κατά 0,5% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 3%, λόγω της σημαντικής μείωσης κατά 4% στη βενζίνη τον Δεκέμβριο και 29% τον ίδιο μήνα στο πετρέλαιο κίνησης.
Κατά όγδοη συνεχή χρονιά η ζήτηση για καύσιμα ακολούθησε αρνητική πορεία που οδήγησε σε συνολική συρρίκνωση κατά 43%.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης