Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Τα megadeals στην Ευρωζώνη έφτασαν το ρεκόρ των 476,7 δισ. ευρώ το 2017

CNBC: Τα megadeals στην Ευρωζώνη έφτασαν το ρεκόρ των 476,7 δισ. ευρώ το 2017
Περισσότερες από 4.000 εταιρικές συμφωνίες αφορούσαν την Ευρωζώνη και ανήλθαν συνολικά στα 476,7 δισ. ευρώ
Η δυναμική της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη βοήθησε την περιοχή να καταγράψει ρεκόρ το 2017 (από άποψης συνολικής αξίας) σε εξαγορές και συγχωνεύσεις για περισσότερα από 10 χρόνια το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας Mergermarket, τα οποία επικαλλείται το CNBC.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, περισσότερες από 4.000 εταιρικές συμφωνίες αφορούσαν την Ευρωζώνη και ανήλθαν συνολικά στα 476,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία.
Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 19,3% σε σχέση με το 2016.
"Παρά τη σαφή αύξηση της εγχώριας ανασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωζώνη αντιπροσωπεύει το 57,4% της ευρωπαϊκής αξίας", δήλωσε στη νέα έκθεση ο Jonathan Klonowski, συντάκτης της έρευνας στην Mergermarket.
Σύμφωνα με τον Volker Geyrhalter, εταίρο στο δικηγορικό γραφείο Hogan Lovells, η αβεβαιότητα σχετικά με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είχε αντίκτυπο στη διεξαγωγή εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
"Το Brexit είναι απίθανο να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές εντός της Ευρωζώνης", ανέφερε επίσης ο Geyrhalter στη μελέτη.
"Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην ανανεωμένη εμπιστοσύνη στις οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία", πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά σε έκθεση τον Δεκέμβριο 2017, ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,4% κατά το 2017.
Μεταξύ των κορυφαίων 10 παγκόσμιων συμφωνιών (συγχώνευση ή εξαγορά) για το 2017, ήταν η συγχώνευση της Linde με την αμερικανική αντίπαλο Praxair - αξίας 40,5 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ο τομέας της ενέργειας, της εξόρυξης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξήθηκε περισσότερο σε αξία σε όρους συμφωνιών, σε σχέση με το 2016.
Ο Klonowski από την εταιρεία Mergermarket, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, ότι θα υπάρξει μια "σταθερή ροή των συμφωνιών" το 2018.
"Οι οικονομικές διαταραχές, οι οποίες απειλούσαν στις αρχές του 2017, δεν επιτεύχθηκαν.
Η σταθερότητα που προέκυψε ενίσχυσε το συναίσθημα αισιοδοξίας και αυτό θα μεταφερθεί στο 2018.
Ενώ κάποιοι μπορεί να ανησυχούν για την αβεβαιότητα γύρω από τις ιταλικές εκλογές, η ανάπτυξη στην περιοχή παραμένει ισχυρή και οι ιδιωτικές εταιρείες διατηρούν άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης