Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος απαιτούν μεγαλύτερη υποστήριξη στην προσφυγική κρίση

Reuters: Η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος απαιτούν μεγαλύτερη υποστήριξη στην προσφυγική κρίση
Υπογραμμίσαμε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας στην κρίση των προσφύγων
Έκκληση για αποτελεσματικότερη υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης των προσφύγων στη Μέση Ανατολή απηύθυναν η Ελλάδα, η Ιορδανία και η Κύπρος την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, ενώ δεσμεύθηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε πολλά ζητήματα όπως τη διαχείριση των υδάτων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, φιλοξενώντας τις δηλώσεις των ηγετών των τριών χωρών, στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου στη Λευκωσία.
Εκατομμύρια άνθρωποι από τη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανος και την Τουρκία επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην Ευρώπη ως παράνομοι πρόσφυγες, ενώ η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως χώρα σταθμός, για πολλούς που επιδιώκουν να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
"Υπογραμμίσαμε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας στην κρίση των προσφύγων και φυσικά την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να υποστηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία.
Δεν ξεκαθάρισε τι είδους στήριξη επιθυμούν οι χώρες.
Η Ιορδανία φιλοξενεί πάνω από 1,3 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν παραμείνει στην Ελλάδα αφού οι γείτονές της στα Βαλκάνια, έκλεισαν μια διαδρομή που χρησιμοποιήθηκε από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους το 2015 και στις αρχές του 2016 για να φτάσουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
"Είναι διεθνής η ανησυχία και οι χώρες υποδοχής όπως η Ιορδανία χρειάζονται την υποστήριξη του κόσμου", δήλωσε ο βασιλιάς Abdullah.
"Έχουμε ένα τεράστιο προσφυγικό βάρος και δεν μπορούμε να μείνουμε μόνοι, καθώς αναλαμβάνουμε αυτή την ανθρωπιστική ευθύνη εξ ονόματος του κόσμου".
Οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε θέματα όπως η διαχείριση των υδάτων, τα τουριστικά έργα και ο ναυτιλιακός τομέας.
"Δεν είναι μυστικό ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, γεμάτη προκλήσεις αλλά και με ευκαιρίες και μαζί οι πιθανότητές μας να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες αυξάνουν δέκα φορές", δήλωσε ο Abdullah.
Υπογράφηκε επίσης συμφωνία για την πρόληψη της κλοπής, των παράνομων ανασκαφών και της εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης