Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ – DGcomp για τις μονάδες που θα πουλήσει η ΔΕΗ

tags :
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΝ – DGcomp για τις μονάδες που θα πουλήσει η ΔΕΗ
Δεν αποκλείεται η DGcomp θα ξαναβάλει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που συνδέονται με τον ανταγωνισμό και τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, δεδομένου ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές
Μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ DGcomp και υπουργείου Ενέργειας ξεκινάει αύριο (17/1) ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την οριστικοποίηση του πλαισίου πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και διακύβευμα την πώληση των υδροηλεκτρικών.
Βάση της συζήτησης στην αυριανή τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει το ενημερωτικό mail που έφτασε την Παρασκευή το απόγευμα στο ΥΠΕΝ από την DGcomp και περιέχει τηλεγραφικά όλα τα ζητήματα που ανέδειξαν οι επενδυτές μέσω του market test του Δεκεμβρίου.
Αυτό που απασχολεί πρωτίστως τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη αλλά και συνολικά την κυβέρνηση που έχει θέσει από την προηγούμενη διαπραγμάτευση ως «κόκκινη γραμμή» την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων είναι το κατά πόσο η DGcomp θα υιοθετήσει την πρόταση που εμμέσως τέθηκε από την αγορά για πώληση πακέτου παραγωγικού δυναμικού που θα συμπεριλαμβάνει και υδροηλεκτρικά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα βασικά σχόλια των συμμετεχόντων στο  market test ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό άνοιγμα της αγοράς χωρίς πρόσβαση σε όλες τις πηγές παραγωγής, που σημαίνει πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων.
H αγωνία της ελληνικής πλευράς σε αυτό τον κύκλο των διαπραγματεύσεων είναι η στάση που θα κρατήσει η DGcomp σε σχέση με τα ζητήματα που έθεσε η αγορά μέσω του market test και κυρίως το ποια από αυτά θα επιμείνει να αποτελέσουν μέρος του νομοσχεδίου που θα προσδιορίζει το τι ακριβώς τελικά θα πουληθεί, με τι όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Όλα ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά πάντως είναι ότι η DGcomp θα ξαναβάλει στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που συνδέονται με τον ανταγωνισμό και τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, δεδομένου ότι τα ΝΟΜΕ δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικά και τα αδιέξοδα παραμένουν.
Το γεγονός ότι τα μερίδια της ΔΕΗ στη λιανική αγορά τους δύο τελευταίους μήνες του 2017 ενισχύθηκαν αντί να υποχωρήσουν σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη από το μνημόνιο αξιολόγηση των ΝΟΜΕ τον Φεβρουάριο αλλά και την επίσης μνημονιακή δέσμευση ψήφισης του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τον Μάρτιο, οδηγεί στην εκτίμηση ότι τα δύο μέτρα, ήτοι η αποεπένδυση της ΔΕΗ και οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ θα επαναξιολογηθούν σε μια κοινή κατεύθυνση: την ενίσχυση του ανταγωνισμού.  
Το μνημόνιο πάντως κάνει σαφή αναφορά στην ανάγκη λήψης πρόσθετων δομικών μέτρων.
Στο κεφάλαιο για τα ΝΟΜΕ και σε ότι αφορά στην αξιολόγησή τους τον Φεβρουάριο του 2018 σημειώνει ότι θα λάβει υπόψη της και «την πιθανή ανάγκη να υιοθετηθούν πρόσθετα δομικά διαρθρωτικά μέτρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ», προδιαγράφοντας με ένα τρόπο το μέλλον των υδροηλεκτρικών.   

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης