Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Σπριντ» από κυβέρνηση για να μη χαθεί το «deadline» στις 22/1 – «Καταιγίδα» Υπουργικών αποφάσεων, Τροπολογιών

«Σπριντ» από κυβέρνηση για να μη χαθεί το «deadline» στις 22/1 – «Καταιγίδα» Υπουργικών αποφάσεων, Τροπολογιών
Από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου, θα υπάρξει «καταιγίδα» υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων και τροπολογιών από την κυβέρνηση με τα μέτρα που εκκρεμούν
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σήμερα από την Βουλή και η υλοποίηση των 30 περίπου προαπαιτούμενων που απομένουν μέχρι την συμπλήρωση των 110 είναι οι επόμενοι σταθμοί στον δρόμο προς την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
Από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου, που είναι το απόλυτο «deadline» που έχουν θέσει οι θεσμοί για να κλείσει και σε πολιτικό επίπεδο αυτή η αξιολόγηση, θα υπάρξει μία «καταιγίδα» υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων και τροπολογιών από την κυβέρνηση με τα μέτρα που εκκρεμούν.
Πριν από την Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα υπάρξει έκτακτο Euro Working Group όπου θα εξετασθεί η πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Μόνο με το «πράσινο φως» της Ευρωομάδας θα ανοίξει ο δρόμος για την σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από τους δανειστές.
Θα προηγηθεί παράλληλα και η «Επιστολή Προθέσεων» των κ.κ. Τσίπρα, Τσακαλώτου, Στουρνάρα προς το ΔΝΤ με την οποία θα δεσμεύεται εκ νέου η Ελλάδα για τις παρεμβάσεις που ενσωματώνονται στα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου.
Όσον αφορά στο ύψος της δόσης που θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες αυτή θα φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ μαζί με το «μαξιλάρι».
Αυτά δηλαδή που θα μας δώσει ο ESM και θα πάνε στην άκρη ως «αποθεματικό», ώστε η έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, που ολοκληρώνεται το 3ο Πρόγραμμα, να είναι βιώσιμη.

Από το «τσεκ» των 6,7 δισ. ευρώ:

• Τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας (α' εξάμηνο 2018)

• Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους.

• Το 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθεί στο αποθεματικό ασφάλειας-«μαξιλάρι» που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 10,5 δισ. ευρώ.

Το σταδιακό «χτίσιμο» μαξιλαριού ασφαλείας προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές ως βασικό στοιχείο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές το επόμενο διάστημα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για να μπορέσει σταδιακά να «χτιστεί» το αποθεματικό ασφαλείας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 7ετούς ομολόγου το επόμενο διάστημα, δηλαδή ταυτόχρονα με τους πανηγυρισμούς για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης όπου το κλίμα θα προσφέρεται για εξωτερικό δανεισμό.
Μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης θα ακολουθήσει ο «Γολγοθάς» της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας που περιλαμβάνει 82 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου του 2018.
Εκείνη την περίοδο θα έχουν κορυφωθεί και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το αν προβλέπεται επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, διαφορετικά τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου θα πρέπει να «τρέξουν» μαζί από το 2019 και όχι με καθυστέρηση ενός έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης