Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Που διαμορφώνεται τώρα ο δείκτης P/BV για τις εισηγμένες μετά το πρόσφατο ράλι του ΧΑ

Που διαμορφώνεται τώρα ο δείκτης P/BV για τις εισηγμένες μετά το πρόσφατο ράλι του ΧΑ
Με υψηλό δείκτη p/bv έγιναν πρόσφατα εξαγορές εταιρειών – Με χαμηλό δείκτη διαπραγματεύονται πολλές μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης
Τα πρώτα συμπεράσματα από τη διαμόρφωση του δείκτη p/bv των μετοχών μετά το πρόσφατο ράλι, είναι πως υπάρχουν εισηγμένες που διαπραγματεύονται με υψηλό δείκτη, αλλά έγινε deal σε αυτά τα επίπεδα και πως υπάρχουν δεκάδες μετοχές με εξαιρετικά χαμηλό δείκτη καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει φτάσει σε όλες τις μετοχές.
Κοιτώντας τις μετοχές με τον μεγαλύτερο δείκτη p/bv βλέπουμε με τον υψηλότερο έχει η Κορρές (5,14 φορές), αλλά στην τρέχουσα αποτίμηση έγινε η εξαγορά της και πως το ίδιο συμβαίνει με την Mermeren που έχει δείκτη 4,78 φορές.
Ωστόσο, με βάση τα κέρδη ύψους 8,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο η μετοχή διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e τα κέρδη της συγκεκριμένης περιόδου.
Υψηλό δείκτη 4,26 φορές έχει η Λάμψα και 4,02 φορές η Aegean.
Στην Aegean το ενδιαφέρον στρέφεται στην κερδοφορία για το σύνολο της χρήσης και φυσικά στην τιμή του πετρελαίου.
Ο ΟΠΑΠ μετά από σημαντικές επιστροφές στους μετόχους και ένα καλό ράλι παίζει με δείκτη 3,82 φορές.
Η Coca Cola επιβεβαιώνει μέσω του δείκτη p/bv ότι δεν είναι ελκυστική αφού παίζει με 3,61 φορές και η Δάιος είναι στις 3,28 φορές.
Η ΕΧΑΕ κατέγραψε σημαντικό ράλι το τελευταίο διάστημα και ανέβηκε στις 2,84 φορές αλλά το ενδιαφέρον εδώ είναι στον ημερήσιο τζίρο που θα μπορούσε να βελτιώσει την χαμηλή κερδφορία.
Η Σαράντης είναι τουλάχιστον δίκαια αποτιμημένε με δείκτη 2,6 φορές, η Motor Oil είναι στο 2,56, και ο ΟΤΕ στο 2,38.
Ο ΟΛΠ είναι στο 2,32 αλλά έχει εξαγοραστεί από τους κινέζουν σε σημαντικά υψηλότερη τιμή.
Στον αντίποδα τώρα τον πιο χαμηλό δείκτη (0,10) έχει η ΔΕΗ, και ακολουθούν Fieratex και Λανακάμ με δείκτη κάτω από 0,2 φορές.
Μικρές εταιρείες και πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να φέρουν κέρδη στους μετόχους.
Η Χαϊδεμένος με δείκτη 0,19 έχει περιθώρια βελτίωσης, ενώ οι μεγάλες ζημιές στην Αλουμύλ έχουν μειώσει την αποτίμηση και ο δείκτης είναι στο 0,21.
Η Δομική Κρήτης είναι στο 0,22, η Ντρουκφάρμπεν στο 0,23, η Λογίσμος και η Λεβεντέρης επίσης στο 0,23 και η Βιοκαρπέτ για τους ίδιους λόγους με την Αλουμύλ στο 0,24.
Unibio, Κυριακούλης Βαρβαρέσος και Περσεύς είναι στο 0,30 και στο 0,31 η Τεχνική Ολυμπιακή παρά την τεράστια άνοδο της μετοχής από τα επίπεδα που πουλούσε insider.
Η Δρομέας επίσης έχει ενισχυθεί αλλά ο δείκτης είναι στο 0,31 και για την Ξυλεμπορία και την Newsphone είναι στο 0,34.
Κάτω από 0,4 φορές είναι για Λύκο και Μουζάκη και αρκετά χαμηλός επίσης είναι και για την Εκτέρ, Έλαστρον και ΕΛΒΕ, ενώ θα μπορούσαν να είχαν υψηλότερο p/bv.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης