Τελευταία Νέα
Διεθνή

Focus: Αμείωτη συνεχίζεται η βαθιά και παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα

Focus: Αμείωτη συνεχίζεται η βαθιά και παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα
H Ελλάδα υστερεί πολύ στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της υποσχέσεων αναφέρει το Focus

Μετέωρη παραμένει η Ελλάδα, όπως εκτιμά σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Focus, επισημαίνοντας πως μέρος των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ ευρώ εκπνέει τον Αύγουστο του 2018 και η χώρα βασίζεται στα χρήματα της ΕΕ, τα οποία εκταμιεύονται με την προϋπόθεση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Αθήνας.
Ωστόσο σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης η  Ελλάδα υστερεί πολύ στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της υποσχέσεων αναφέρει το Focus επικαλούμενο δημοσίευμα του Spiegel, βάσει του οποίου από τα 110 λεγόμενα επείγοντα μέτρα, στα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μόνο 51 υιοθετήθηκαν.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έκθεση προόδου για την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, που προετοίμασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Τα υπόλοιπα 59 μέτρα πρέπει να θεωρηθούν εκκρεμή, οι ελληνικές αρχές δεν τα έχουν ακόμη εφαρμόσει πλήρως» αναφέρεται στην έκθεση, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε τμήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης.
«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα βασίζεται από το 2010 στα προγράμματα διάσωσης των διεθνών δανειστών της.
Προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση της έλαβε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πάνω από 221 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
Καλείται ως αντιστάθμισμα να υλοποιήσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές απαιτήσεις των πιστωτών για να λαμβάνει τις δόσεις» επισημαίνει το Focus.
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2017, η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέληξαν σε συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης ύψους περίπου επτά δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.
Οι δανειστές είχαν εξαρτήσει την εκταμίευση των επόμενων πόρων από την Ελλάδα με την εκπλήρωση δεκάδων δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μεταρρυθμίσεων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την ελευθέρωση του ενεργειακού τομέα, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
Όπως υπενθυμίζει το περιοδικό, στις 8 Ιανουαρίου 2018 ο  πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόταν βέβαιος ότι η υπερχρεωμένη χώρα θα σταθεί φέτος οικονομικά στα δικά της πόδια.
«Είναι ένα ορόσημο για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο εκείνης της ημέρας.
Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά τους ερχόμενους μήνες, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας και η αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα (15/1).
Τα νέα μέτρα πλήττουν κυρίως το εκλογικό σώμα, που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας, σημειώνει το Focus.
Στο μέλλον, μια απεργία για να είναι νόμιμη θα πρέπει να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών μίας ένωσης η ενός επιχειρησιακού σωματείου.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης η πρόβλεψη για κατασχέσεις ακινήτων δανειοληπτών, οι υποχρεώσεις των οποίων αθετήθηκαν.
Επιπλέον πωλούνται  λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, που συναντά  έντονες αντιδράσεις.
Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν απεργία για την ημέρα κατά την οποία το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει  τα μέτρα αυτά (15/1/2018).
Το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα συνολικά από το 2010, που ανέρχεται σε 86 δισεκ. ευρώ, εκπνέει τον Αύγουστο του 2018.
Η Αθήνα ελπίζει ότι μέχρι τότε θα ανακτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές ώστε να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από μόνη της.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης