Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Βενεζουέλα μπορεί να διαλύσει τη διεθνή αγορά πετρελαίου το 2018

Πώς η Βενεζουέλα μπορεί να διαλύσει τη διεθνή αγορά πετρελαίου το 2018
Κατακόρυφη πτώση της ημερήσιας παραγωγής της Βενεζουέλας αναμένουν για το 2018 οι αναλυτές
Η πετρελαϊκή παραγωγή της Βενεζουέλας υποχωρεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά το 2018 μπορεί να αποτελέσει ένα έτος που θα οδηγήσει σε μία ακόμη πιο σκοτεινή περίοδο τη χώρα της Λ. Αμερικής.
Το 2017 η ημερήσια παραγωγή της χώρας κυμάνθηκε μεταξύ δύο και 2,2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 η ημερήσια παραγωγή έφθασε στα 1,7 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγή από τη δεκαετία του ’80.
Ακόμη πιο αρνητική είναι η εικόνα εάν δει κάποιος και τα στοιχεία της μηνιαίας παραγωγής, η S&P Global Platts υπολογίζει ότι η πτώση της παραγωγής έφθασε στα 100.000 βαρέλια ημερησίως τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο του 2017.
Αντιστοίχως η Argus Media υποστηρίζει ότι η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αγγίζοντας στα 151.000 βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο 2017, με τη συνολική παραγωγή γι’ αυτόν τον μήνα να φθάνει στα 1,686 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει περαιτέρω, μετά την αλλαγή στην ηγεσία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA τον Νοέμβριο 2017, με τον επικεφαλής Manuel Quevedo να προχωρά σε αρκετές απολύσεις, ενώ μεταξύ των εκδιωχθέντων ήταν αρκετά ταλέντα της εταιρείας, χάρη στα οποία αυτή συνέχιζε να λειτουργεί.
«Η οικονομία της Βενεζουέλας μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή», εκτιμά ο Torbjorn Kjus, αναλυτής της πετρελαϊκής αγοράς για την DNB Bank.
Όπως σημειώνει «τα πάντα μπορούν να συμβούν, από ένα εμφύλιο πόλεμο στη χώρα έως ένα πραξικόπημα ή μία γενική απεργία και μάλιστα παρατεταμένη.
Αυτά μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο την οικονομία και φυσικά να διαλύσουν πλήρως την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας».
Όλοι οι αναλυτές των πετρελαϊκών αγορών συμφωνούν ότι η ημερήσια παραγωγή της Βενεζουέλας θα υποχωρήσει το 2018.
Η διαφωνία τους έγκειται στο ύψος της υποχώρησης.
Η Rapidan Group εκτιμά ότι αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 300.000 και 400.000 βαρελιών ημερησίως.
Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Ed Morse, αναλυτής της Citigroup, ο οποίος δεν δίστασε να προβλέψει πρόσφατα ότι η ημερήσια παραγωγή της Βενεζουέλας μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα από το ένα εκατ. βαρέλια.
Όλα δείχνουν ότι το πιο ακραίο σενάριο είναι αυτό που θα επιβεβαιωθεί.
Ταυτόχρονα υπάρχουν υψηλές πιθανότητες χρεοκοπιών.
Είτε χρεοκοπίας της χώρας είτε της πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, η οποία με δυσκολία κατορθώνει να αποπληρώσει, έστω και σταδιακά, τα χρέη της.
Όπως τονίζει ο Morse της Citi η Βενεζουέλα μαζί με πιθανά προβλήματα στην παραγωγή Ιράκ, Λιβύης και Νιγηρίας, μπορούν να «αφαιρέσουν» από την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά σχεδόν τρία εκατ. βαρέλια ημερησίως και φυσικά αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης