Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι επενδύσεις στη Μεγάλη Βρετανία θα μειωθούν περαιτέρω το 2018 λόγω Brexit

Reuters: Οι επενδύσεις στη Μεγάλη Βρετανία θα μειωθούν περαιτέρω το 2018 λόγω Brexit
Σύμφωνα με το Reuters, οι πρώτες σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Μ. Βρετανία δεν επιαβεβαιώνουν τις προσδοκίες της BoE για άνοδο των επενδύσεων
Οι προβλέψεις ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις στη Μεγάλη Βρετανία θα ενισχυθούν κατά το 2018 έχουν ήδη δεχθεί πρόωρο πλήγμα, σύμφωνα με τρεις έρευνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, εκ των οποίων καμία δεν αναφέρει βελτίωση των συνθηκών.
Συγκεκριμένα, οι σχετικές έρευνες των τραπεζών και των επιχειρήσεων ενδέχεται να απογοητεύσουν τους αξιωματούχους της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίοι αναμένουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε ελαφρά ενίσχυση των εσωτερικών επενδύσεων το 2018, ακόμα και η χώρα κατευθύνεται προς την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της BoE, Mark Carney, ίσως δεν εκπλαγεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, καθώς εκτιμά ότι η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων δε θα είναι τόσο ισχυρή όσο θα ήταν κανονικά κατά τη διάρκεια μίας παγκόσμιας ανάκαμψης, δείγμα της «μειωμένης ταχύτητας» της οικονομίας λόγω του Brexit.
Οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ενίσχυσαν την οπτική του Carney, με την σχετική έρευνα από πλευράς της Τράπεζας της Αγγλίας να δείχνει ότι σημειώθηκε μεγάλη μείωση στις επενδύσεις κεφαλαίου για επιχιερηματικά δάνεια κατά το τέταρτο τρίμηνο.
Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί τα τελευταία έξι χρόνο, με εξαίρεση την περίοδο που ακολούθησε την έκβαση του δημοψηφίασματος για το Brexit το 2016.
Τα παραπάνω στοιχεία της BoE αντανακλούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Deloitte σε επικεφαλείς οικονομολόγους μεγάλων βρετανικών εταιρειών, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα (8/1).
Ειδικότερα, οι προσδοκίες των CFO για κεφαλαιουχικές επενδύσεις σε ολόκληρο τον βρετανικό εταιρικό κλάδο επιβραδύνθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο, παραμένοντας σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την περίοδο προ του Brexit.
Παράλληλα, η τριμηνιαία οικονομική έρευνα του Βρετανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επίσημη έρευνα των επιχειρήσεων, δεν έδειξε ότι θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη στις προθέσεις για επενδύσεις σε εταιρείες των κλάδων μεταποίησης και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την οικονομολόγο της Fathom Consulting, Joanna Davies, οι έρευνες επιβεβαίωσαν την άποψή της ότι οι επενδύσεις είναι απίθανο να αντισταθμίσουν τη συνεχιζόμενη συμπίεση των καταναλωτικών δαπανών, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί ελάχιστα από τα υψηλά έξι ετών.
«Ούτε οι εξαγωγές της χώρας είναι πιθανό να παράσχουν μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, παρά την απότομη υποτίμηση της στερλίνας μετά την ψηφοφορία για το Brexit», προσθέτει η Davies.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι αναμένει οι επενδύσεις των επιχειρήσεων να αυξηθούν κατά +2,75% το 2018, έναντι 2,5% το προηγούμενο έτος, με τη μέση άνοδο των επενδύσεων από το 2010 έως το 2015 να ανέρχεται στο +5% ετησίως.
Από τον πλευρά του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της χώρας εμφανίστηκε περισσότερο απαισιόδοξο από την BoE, προβλέποντας αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων κατά +2,3% το τρέχον έτος, έναντι +2,5% το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης