Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Κυβέρνηση πριν από το Πάσχα των Καθολικών - Οι διαφορές μας δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο

Merkel: Κυβέρνηση πριν από το Πάσχα των Καθολικών - Οι διαφορές μας δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο
Ανοίγει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU/CSU και SPD
(upd3)Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά την θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
Η καγκελάριος Merkel επιβεβαίωσε την θετική πορεία σε ομιλία της σε εκδήλωση στο Ρίγκεν του βορειοανατολικού κρατιδίου Προπομερανία, την εκλογική της περιφέρεια, λέγοντας ότι «ελπίζω ότι μετά την συγκατάθεση των κομμάτων θα έχουμε κυβέρνηση πριν το Καθολικό Πάσχα δηλαδή την πρώτη Απριλίου».
Τόνισε ακόμη πως «η επιθυμία για διαφορετικές απόψεις σε μια δημοκρατία δεν επιτρέπεται να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην είναι δυνατή πλέον η δυνατότητα για συνεργασία. Οι διερευνητικές συζητήσεις είναι ένα βήμα μιας μακράς διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού».
Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων των διερευνητικών συνομιλιών και υπογράμμισε ότι επιθυμεί να καταβληθεί προσπάθεια να βρίσκονται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Πολλά προβλήματα, όπως είναι λ.χ. η στάση απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα και η προστασία του κλίματος, δεν μπορούν να επιλυθούν από τα εθνικά κράτη μεμονωμένα, αλλά πρέπει να επιλύονται από την Ευρώπη. Η Γαλλία είναι πολύ δραστήρια στα θέματα αυτά και επιθυμούμε να υπάρχουν και γερμανικές απαντήσεις» είπε.
Παράλληλα αναφέρθηκε, στην πεντηκοστή πέμπτη επέτειο της υπογραφής της «Συμφωνίας των Ηλυσίων» με την οποία ρυθμίζονται οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε κατά τις διερευνητικές συζητήσεις να επεξεργαστούμε τη συμφωνία και να θέσουμε νέους στόχους ως δυνητική νέα κυβέρνηση».

Νωρίτερα το Bankingnews έγραφε:

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων και «ακυβερνησίας» στη Γερμανία, μπήκε τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της χώρας στη διεθνή σκηνή, ενώ είχε προκαλέσει ερωτήματα για το εάν η Angela Merkel θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.
Angela Merkel, Horst Seehofer και Martin Schulz κατέληξαν σε συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό, ενώ πλέον το 25σέλιδο έγγραφο της συμφωνίας τίθεται υπόψη των 39 εκπροσώπων των κομμάτων στις συνομιλίες για την τελική του έγκριση.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα.
Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Welt, η οποία αναφέρει ότι οι τρεις ηγέτες πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.
Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν προβλέπει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό που δεν θα δημιουργεί νέο χρέος, ενώ παράλληλα διατυπώνεται η πρόθεση να καταργηθεί σταδιακά ο φόρος αλληλεγγύης που είχε επιβληθεί λίγο μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών το 1990 προκειμένου να στηριχθούν οι ανατολικές περιοχές της χώρας.
Όσον αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρεται ότι εισάγονται περαιτέρω περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων και ότι απαγορεύονται τελείως οι πωλήσεις όπλων σε κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης, στα ενεργειακά ζητήματα επισημαίνεται ότι στόχος είναι το 65% της ενέργειας να παράγεται από τις Α.Π.Ε.

Merkel (CDU): Η συμφωνία με το SPD αφορά την κοινωνική ασφάλιση και τη θέση της Γερμανίας στον κόσμο

Χρειάστηκε να βρούμε μια συμφωνία ώστε οι Γερμανοί να έχουν καλύτερη διαβίωση σε 10 ή 15 χρόνια.
Αυτή η συμφωνία αφορά την κοινωνική ασφάλιση και τη θέση της Γερμανίας στον κόσμο.
Αυτό ανέφερε η Angela Merkel, μετά τη συμφωνία που επήλθε με τον Martin Schulz για τη δημιουργία του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Schulz (SPD): Θα εισηγηθώ στην ηγεσία του SPD τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Merkel - Στόχος η κοινωνική συνοχή

Θα εισηγηθώ στην ηγεσία του SPD τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Merkel, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος που θα συμμετάσχει στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, Μ. Schulz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της συναίνεσής του είναι η κοινωνική συνοχή.
"Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να υπάρξει συμβιβασμός.
Το παρόν σχέδιο εργασίας στοχεύει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό είναι ένα σοβαρό αποτέλεσμα", ανέφερε.

Μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters στην κυβερνητική συμφωνία, αναφέρεται ότι τα κόμματα θέλουν να μετατρέψουν το ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ είναι προσηλωμένα στην ανάπτυξη κοινών θέσεων με τη Γαλλία για όλα τα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι γίνονται προετοιμασίες για την ενίσχυση της συμβολής της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
«Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικό προϋπολογισμό επενδύσεων στην ευρωζώνη» αναφέρεται στο έγγραφο όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Στα κόμματα μετατοπίζεται το ενδιαφέρον

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα (12/1/2018) θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων και να αποφασίσουν εάν υπάρχει πράγματι έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει την σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.
Μέχρι τότε, ο Martin Schulz, θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.
Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα (15/1/2018) το πρωί, στο Μόναχο.

Τι σημαίνει για την Αθήνα η συμφωνία για τον «Μεγάλο Συνασπισμό» στη Γερμανία

Ικανοποίηση προκαλεί σε Αθήνα και Βρυξέλλες η επίτευξη συμφωνίας στη Γερμανία για τον Μεγάλο Συνασπισμό.
Άλλωστε ο ίδιος ο  Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τον Martin Schulz να πει το «ναι» στη συγκυβέρνηση με την καγκελάριο Merkel, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.
Η Αθήνα είχε πολλούς λόγους να επιθυμεί τον «Μεγάλο Συνασπισμό» στη Γερμανία, εν όψει της εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία και η συνέχεια στη διακυβέρνηση, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στις αγορές και την έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς εμπόδια τα οποία ενδεχομένως να προέκυπταν από μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» με Φιλελεύθερους και Πράσινους ή από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα.
Η σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πολύ καλύτερη έναντι των Φιλελεύθερων του Christian Lindner, οι οποίες είχαν υιοθετήσει σκληρές θέσεις κατά της Ελλάδας.
Επίσης η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα προχωρήσει επιτέλους η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όσον αφορά το προσφυγικό, η Αθήνα απολαμβάνει τη στήριξη της Angela Merkel, με το Βερολίνο να τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύσης και των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, κόντρα στις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

«Ξεπαγώνει» η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ευρώπη

Οι εξελίξεις προσλαμβάνονται θετικά και από την Ευρώπη, καθώς με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα «ξεπαγώσει» η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ευρωζώνη, που έχει καθυστερήσει λόγω της πολιτικής αστάθειας στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.
Merkel και Schulz στηρίζουν το όραμα του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron για μια νέα Ευρώπη, το οποίο έβρισκε κάθετα αντίθετο το FDP.
Οι προτάσεις τις οποίες συζητούν οι Ευρωπαίοι με στόχο την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, περιλαμβάνουν την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στις χώρες - μέλη, τη θέσπιση Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ.

Macron: Καλή για την Ευρώπη η συμφωνία Merkel - Σοσιαλδημοκρατών

Τη συμφωνία μεταξύ της καγκελαρίου Angela Merkel και του Σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (SPD) για τον σχηματισμό Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, «καλωσόρισε» σήμερα (12/01/2018) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, τονίζοντας πως είναι καλή για την Ευρώπη.
«Είχαμε σήμερα το πρωί… καλά νέα από την άλλη πλευρά του Ρήνου και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και πολύ ικανοποιημένος που η καγκελάριος Merkel είναι σε θέση να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της σύστασης μιας κυβέρνησης συνασπισμού την οποία... περιμένει όλη η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γαλλία», ανέφερε ο Macron σε συνέντευξη Τύπου.
Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι όροι της συμφωνίας είναι ευνοϊκότεροι για το ευρωπαϊκό σχέδιο απ’ ό,τι οι προηγούμενες προσπάθειες στο τέλος του περασμένου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης