Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σοβαρό έλλειμα στελεχών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Σοβαρό έλλειμα στελεχών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
Η Τουρκία αναζητά «επειγόντως» χιλιάδες αξιωματικούς εντός του 2018.
Το σοβαρό έλλειμα στελεχών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που δημιούργησε το πογκρόμ το οποίο εξαπέλυσε ο πρόεδρος Erdogan, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, προσπαθεί να αναπληρώσει το υπουργείο Άμυνας της χώρας και μάλιστα επειγόντως. Ο τουρκικός Στρατός θα χρειασθεί φέτος περισσότερους από 9.700 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες του, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Nouterin Tczanikli, τονίζοντας πως εντός του έτους αναμένεται να στρατολογηθούν 3.761 αξιωματικοί και 5.992 υπαξιωματικοί.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μηχανισμοί στρατολόγησης και εκπαίδευσης σχεδιάζονται εκ νέου μετά το κίνημα του Ιουλίου του 2016 που οδήγησε στην… ακαριαία αποστρατεία 8.000 στελέχη, ανάμεσά τους πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Όπως ισχυρίσθηκε, η «τρομοκρατική», κατά την τουρκική κυβέρνηση, οργάνωση του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Fetullah Giulen (FETÖ) είχε αλώσει το σύστημα εισδοχής στις ένοπλες δυνάμεις και οι εξετάσεις των υποψηφίων αξιωματικών ήταν υπό τον έλεγχό του.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις Στρατιωτικές Ακαδημίες και τα Στρατιωτικά Λύκεια και καθιέρωσε το Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, θέτοντας όλες τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές των στρατιωτικών σε ένα ίδρυμα. Υπό το νέο σχήμα, οι αιτήσεις όσων επιθυμούν να κάνουν καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις υποβάλλονται μόνο στο εν λόγω Πανεπιστήμιο –τον Διευθυντή του οποίου σημειωτέον διορίζει ο ίδιος ο πρόεδρος Erdogan.
«Πέρυσι, περισσότεροι από 230.000 νέοι υπέβαλλαν αιτήσεις για να ενταχθούν στις στρατιωτικές μας σχολές. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι ήδη εκπαιδεύονται περίπου 6.900 σπουδαστές, συμπεριλαμβανομένων άνω των 600 ξένων.

Η Τουρκία προσπαθεί ακόμη να ξαναβρεί τον βηματισμό της μετά το πραξικόπημα και παρά το περίφημο δημοψήφισμα που διεξήγαγε το περασμένο έτος ο Tayip Erdogan για να ισχυροποιήσει την θέση του, ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα στην τύχη, όσον αφορά τα μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Αρχίζοντας με τις κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας –που θύμιζαν… αντίποινα Σουλτάνου σε «απερίσκεπτους» σφετεριστές της ισχύος του– ο πρόεδρος Erdogan περιχαρακώθηκε ακόμη περισσότερο στο θώκο της απόλυτης, όπως ελπίζει, εξουσίας του, βασιζόμενος στην αφοσίωση των νέων του Αρχηγών αλλά και ελέγχοντάς τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία) αναφέρονται πλέον –δια νόμου– στον υπουργό Άμυνας ο οποίος είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι στρατιωτικός. Επίσης, για πρώτη φορά, το τουρκικό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ) απαρτίζεται τώρα από οκτώ πολιτικούς και μόνο τέσσερεις στρατιωτικούς. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί έχουν το πάνω χέρι, ενώ τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ίδιος ο Tayip Erdogan..

Επί πολλά χρόνια, για να ανέλθει κανείς στην ανώτατη κλίμακα της ιεραρχίας, έπρεπε να ενστερνίζεται τις αξίες του κεμαλικού κοσμικού κράτους. Στην σημερινή Τουρκία, το μόνο προαπαιτούμενο είναι η… πίστη στον Erdogan, διανθισμένη με εμφανή θρησκευτική ευλάβεια. Η δυνατότητα εγγραφής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας και αποφοίτων των ισλαμικών θρησκευτικών σχολείων, για τους οποίους μέχρι τώρα η πρόσβαση στις Στρατιωτικές Σχολές απαγορευόταν εκ προοιμίου, θεωρείται ως ένα ακόμη –μεγάλο– βήμα πιο μακριά από τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Και αυτό προβληματίζει πολλούς, εντός και εκτός Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης