Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελληνικές τράπεζες: O λογαριασμός από stress tests, IFRs 9 και TAR σε παρούσες αξίες θα φθάσει τα 9,5 με 10 δισ

Ελληνικές τράπεζες: O λογαριασμός από stress tests, IFRs 9 και TAR σε παρούσες αξίες θα φθάσει τα 9,5 με 10 δισ
Το κριτήριο δεν θα είναι το 8,75% αλλά το 11% σε core tier 1 που η ΕΚΤ θα ζητήσει capital plans.
Με επιμονή, σταθερότητα από τον Αύγουστο του 2017 το bankingnews έχει υποστηρίξει ότι οι συνολικές ζημίες από τα stress tests, από το IFRs 9 και από το TAR την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα διαμορφωθούν.... μεταξύ 8,5 με 10,5 δισεκ. ή σε ένα πιο στενό εύρος μεταξύ 9,5 με 10 δισεκ.
Αποτελεί δικαίωση ότι όχι μόνο ξένοι οίκοι αλλά σχεδόν όλοι οι έλληνες τραπεζίτες αρχίζουν να συγκλίνουν προς αυτό το νούμερο δηλαδή ζημίας σωρευτικής 8,5 με 10,5 δισεκ. δηλαδή μηδενισμός του capital buffer του κεφαλαιακού αποθέματος των ελληνικών τραπεζών.

Από το IFRs 9 θα προκύψει μια ζημία στα 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες με τις ανακοινώσεις χρήσης 2017 δηλαδή τον Μάρτιο του 2018 θα παρουσιάσουν στους αναλυτές την εκτίμηση τους για την επίδραση του IFRs 9 των διεθνών λογιστικών προτύπων 9 στα κεφάλαια τους.
Τα IFRs 9 έχουν δύο ιδιαιτερότητες
Α)Επιδρούν απευθείας στα κεφάλαια
Β)Έχουν 5ετή περίοδο απόσβεσης.
Π.χ. εάν μια τράπεζα ανακοινώσει ότι η επίδραση από το IFRs 9 είναι 1,5 δισεκ. αυτό σημαίνει 300 εκατ ζημία σε ετήσια βάση με ανάλογη μείωση του κεφαλαίου.
Όμως οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες στις αναλύσεις τους θα αποτιμήσουν την ζημία με όρους επενδυτικούς δηλαδή εάν μια τράπεζα έχει 5 δισεκ. κεφάλαια θα αφαιρέσουν εφάπαξ 1,5 δισεκ. για να δουν εάν είναι επαρκής κεφαλαιακά ή όχι.
Αυτό θα οδηγήσει μερικώς σε αναταράξεις στις μετοχές γιατί κάποιες τράπεζες ίσως αποδειχθούν πιο αδύναμες από άλλες.

Το TAR δηλαδή η ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα οδηγήσει σε ζημία περίπου 700 με 800 εκατ στο καλό σενάριο και έως 2,2 δισεκ. σε ένα απαισιόδοξο σενάριο και αυτή η ζημία θα περάσει εφάπαξ από τα αποτελέσματα.
Να σημειωθεί ότι προβληματικά δάνεια ύψους 12 δισεκ ευρώ έχουν ξεκινήσει να ελέγχονται σε Πειραιώς και Eurobank από την ΕΚΤ και τον SSM.
Η ζημία αυτή θα περάσει εφάπαξ στα αποτελέσματα των τραπεζών, ήδη πέρασε σε Εθνική και Alpha bank περίπου 150 εκατ σε κάθε τράπεζα με βάση εκτιμήσεις.

Από το stress tests εκτιμάται ότι η ζημία που θα προκύψει θα ανέρχεται στα 4,5 δισεκ. ευρώ.
Η ζημία από το stress tests θα στηριχθεί κατά βάση στο δυσμενές σενάριο.
Όπως είχε αναφέρει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών τα stress tests θα επικεντρωθούν στον Πυλώνα 2 που άπτεται της κεφαλαιακής επάρκειας.
Πολλές φορές αναφέρεται ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των κοινών κεφαλαίων κατηγορίας 1 είναι 8,75% δηλαδή δεν μπορεί να έχει ελληνική τράπεζα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάτω από 8,75%.
Το 8,75% δομείται ως εξής
4,5% Πυλώνας 1
3% Πυλώνας 2
1,25% capital buffer (κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας)
Ταυτόχρονα ορίζονται και τα χαμηλότερα όρια του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 12,25% π.χ. για ορισμένες τράπεζες και μέγιστο 13%.
Το 12,25% κατώτερος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας δομείται ως εξής
8% Πυλώνας 1
3% Πυλώνας 2
1,25% capital buffer
Στα stress tests που οι όροι του βασικού και δυσμενούς σεναρίου ανακοινωθούν μάλλον 9 ή 16 Φεβρουαρίου 2018 και τα τελικά αποτελέσματα των stress tests τον Μάιο 2018….θα υπάρξει μια ανάλυση από τους επενδυτές.
Εάν προστεθούν όλες οι ζημίες μαζί IFRs και stress tests εφάπαξ χωρίς την 5ετή απόσβεση…οι τράπεζες πέφτουν κάτω από το 8,75% ή βρίσκονται πάνω από το 8,75%.
Ωστόσο φαίνεται ότι το κριτήριο δεν θα είναι το 8,75% αλλά το 11% σε core tier 1 που η ΕΚΤ θα ζητήσει capital plans.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης