Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το θετικό σενάριο έως τέλος 3ου μνημονίου – 10ετές ομόλογο 3,3%, χρηματιστήριο 900 μον. ΑΜΚ τραπεζών από 2019

Το θετικό σενάριο έως τέλος 3ου μνημονίου – 10ετές ομόλογο 3,3%, χρηματιστήριο 900 μον. ΑΜΚ τραπεζών από 2019
Ως προς το χρέος το βασικό σενάριο είναι ότι τα μέτρα που θα δεχθεί η ομάδα των δανειστών να εφαρμοστούν για να βελτιωθεί το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους δεν θα ικανοποιούν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ
Το θετικό σενάριο έως το τέλος του 3ου μνημονίου δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2018 παρουσιάζει ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura στο bankingnews.
Στέλεχος του Ιαπωνικού ομίλου που μίλησε στο bankingnews αναφέρει τα εξής «αρχίζει να επικρατεί μια άποψη που θέλει οι δανειστές να αντιμετωπίζουν πιο ελαστικά την Ελλάδα.
Δεν θα επαναληφθούν οι κόντρες του παρελθόντος ακόμη και στην 4η αξιολόγηση.
Στόχος είναι η είσοδος της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή με κάποιας μορφής πρόγραμμα όχι 4ο μνημόνιο ή ECCL αλλά κάποιο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και αραιές αξιολογήσεις σε ένα θετικό περιβάλλον αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαμε να δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 900 μονάδες έως το Καλοκαίρι του 2018 και έως τις 950 μονάδες ως στόχο για το 2018. 
Η χρηματιστηριακή αγορά στην Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει το ράλι που έχει σημειωθεί στα ομόλογα αποκλειστικά λόγω ενός λόγου.
Το ράλι στα ομόλογα είναι τεχνικής φύσεως κατά βάση, περισσότερο στηρίζεται στην κερδοσκοπία και λιγότερο στα θεμελιώδη, παρ΄ όλα αυτά δεν υπάρχει διάθεση να αναιρεθεί η τρέχουσα τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου κοινώς η αγορά πιστεύει ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι στο fair value και όχι υπερτιμημένες ή αδικαιολόγητες.
Στα ομόλογα μια κίνηση στο 10ετές ομόλογο έως το 3,3% θα μπορούσαμε να δούμε.
Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις για την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων η υπεραισιόδοξη και η αισιόδοξη.
Η υπεραισιόδοξη θέλει το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας στο 1% δηλαδή εάν έχουμε 1,90% απόδοση στο 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο το αντίστοιχο ελληνικό θα είναι 2,90%.
Η αισιόδοξη εκτίμηση θέλει η διαφορά από την Πορτογαλία να είναι 140 μονάδες βάσης δηλαδή περίπου 3,3% το 10ετές ελληνικό ομόλογο.
Η αισιόδοξη εκτίμηση με την δυναμική που έχει η αγορά είναι πιθανό σενάριο.
Το μόνο στοιχείο που σίγουρα χρήζει προσοχής είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν ένα ράλι πολύ βιαστικά, πολύ γρήγορα έφθασαν σε επίπεδα τα οποία πριν 7 ή 8 μήνες θα φάνταζαν ακραία.
Στο θετικό σενάριο της αγοράς περιλαμβάνονται και 2 αναβαθμίσεις της Ελλάδος εντός του 2018.
Ως προς το χρέος το βασικό σενάριο είναι ότι τα μέτρα που θα δεχθεί η ομάδα των δανειστών να εφαρμοστούν για να βελτιωθεί το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους δεν θα ικανοποιούν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αλλά σίγουρα θα ικανοποιούν τον ESM τον βασικό δανειστή της Ελλάδος.
Για το μείζον θέμα των stress tests εκτιμάται ότι δεν θα προκύψουν εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες αλλά από το 2019 κάποιες τράπεζες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου»

Η Ελλάδα θα αξιολογηθεί 8 φορές εντός του 2018 – Επίκειται αναβάθμιση 19 Ιανουαρίου 2018 από Standard and Poor’s

Συνολικά 8 φορές θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία μέσα στο 2018 από τους 4 βασικούς οίκους αξιολόγησης, Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s και DBRs.
Η Ελλάδα με βάση τους οίκους αξιολόγησης βαθμολογείται ως εξής
Moody’s Caa2
Standard and Poor’s Β-
Fitch B-
DBRS CCC High
H πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος ή βαθμολογία κατατάσσεται ως γνωστός στην κατηγορία junk – σκουπίδια και χρειάζεται έως 6 κλίμακες αναβάθμιση για να φθάσει στην κατηγορία ΒΒΒ- δηλαδή στην κατηγορία investment grade η Ελλάδα τότε θα έχει αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση.
Αυτό για να συμβεί θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3 χρόνια δηλαδή από το 2020 και μετά με πιθανότερο σενάριο το 2021.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews η Standard and Poor’s θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 ή 2 κλίμακες – οι 2 κλίμακες θα είναι σημαντική έκπληξη – σε Β ή  Β+ στις 19 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει η Fitch τον Φεβρουάριο.
Συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Παρασκευή λίγο πριν τα μεσάνυκτα η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στην κλίμακα Β ή Β+ από Β- δηλαδή κατά 1 ή  2 κλίμακες.
Συνήθως η Standard and Poor’s αναβαθμίζει την Ελλάδα συντηρητικά κατά 1 κλίμακα όταν επέρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τεκμηριώνεται η αναβάθμιση.
Ωστόσο με βάση ορισμένες πηγές η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα έως Β+ για τους εξής λόγους
1)Την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης
2)Της διάθεσης συνεργασίας που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση
3)Των επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο
4)Το ράλι που σημειώθηκε στα ομόλογα έδειξε ότι η αγορά δεν ανησυχεί τόσο για τον ελληνικό κίνδυνο και έτσι εξηγείται η μείωση του spread στις 210 μονάδες βάσης έναντι της Πορτογαλίας.
5)Δεν διαφαίνεται πολιτική αποσταθεροποίηση
6)Θα διατυπωθεί ωστόσο προβληματισμός για δύο ζητήματα για την βιωσιμότητα του χρέους και για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%.
Μετά από την Standard and Poor’s θα ακολουθήσει η Fitch στις 16 Φεβρουαρίου του 2018, η οποία επίσης βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Β-.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Με βάση ενδείξεις και η Fitch θα αναβαθμίσει το ελληνικό δημόσιο χρέος στην κλίμακα Β+ ώστε να μειωθεί η διαφορά στις 5 βαθμίδες από την Πορτογαλία έναντι 7 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.
Μόνο η Moody’s έχει μείνει πολύ πίσω στην βαθμολογία της Ελλάδος καθώς την κατατάσσει στην κλίμακα Caa2 και ήδη απέχει 2 κλίμακες από τους άλλους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Να σημειωθεί ότι στις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, θα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ημερομηνίες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας
Οίκος αξιολόγησης

Ημερομηνία αξιολόγησης

Ημερομηνία αξιολόγησης

Standard and Poor’s

19 Ιανουαρίου 2018

20 Ιουλίου 2018

Fitch

16 Φεβρουαρίου 2018

20 Αυγούστου 2018

Moody’s

30 Μαρτίου 2018

21 Σεπτεμβρίου 2018

DBRs

4 Μαΐου 2018

2 Νοεμβρίου 2018

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης