Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ισχυρίζονται οτι συνέλαβαν τους ξένους εχθρούς του έθνους

Reuters: Οι φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ισχυρίζονται οτι συνέλαβαν τους ξένους εχθρούς του έθνους
Στο μεταξύ συνεχίζεται ο πόλεμος προπαγάνδας καθώς μετά απο κάθε αντικυβερνητική διαδήλωση η κρατική τηλεόραση προβάλει φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις 
Συνεχίζεται ο πόλεμος προπαγάνδας στο Ιράν με τους Φρουρούς της Επανάστασης να δηλώνουν ότι «οι αναταραχές, που πυροδότησαν ξένοι εχθροί, κατεστάλησαν από τον ίδιο το λαό του Ιράν και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας» την ώρα που η Βουλή και ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας συνέρχονται για να συζητήσουν την πιο μεγάλη πρόκληση στο θρησκευτικό κατεστημένο μετά το 2009.
«Ο επαναστατικός λαός του Ιράν μαζί με δεκάδες χιλιάδες των δυνάμεων Μπασίτζ, την αστυνομία και το υπουργείο Πληροφοριών έσπασαν την αλυσίδα (της αναταραχής) που δημιούργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ), η Σαουδική Αραβία, οι υποκριτές (Μουτζαχεντίν) και οι μοναρχικοί», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους Sepanhnews.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Βουλή συνεδριάζει σήμερα (7/1) κεκλεισμένων των θυρών, με τους υπουργούς Εσωτερικών και Πληροφοριών, τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον αναπληρωτή διοικητή των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης να ενημερώνουν το σώμα για τις ταραχές που διήρκησαν μία εβδομάδα.
Στο μεταξύ, χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν για πέμπτη ημέρα συγκεντρώσεις ως απάντηση στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκτεταμένες ταραχές του 2009 έπειτα από καταγγελίες για εκλογική νοθεία.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας πλάνα από συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της κεντρικής Σαχρ-ε-Κορντ όπου εκατοντάδες άνθρωποι, μερικοί με ομπρέλες, κατέβηκαν στους δρόμους παρά την πυκνή χιονόπτωση.
«Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ», «Θάνατος στη Βρετανία», «Θάνατος στους στασιαστές», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.
Μία εβδομάδα και πλέον ταραχών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων και τη σύλληψη περισσότερων από 1.000, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους.
Οι ταραχές επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις και στην ύπαιθρο, καθώς χιλιάδες νεαροί και Ιρανοί της εργατικής τάξης εξέφρασαν την οργή τους για τη διαφθορά, την ανεργία και το διευρυνόμενο χάσμα πλουσίων-φτωχών.
Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν κυρίως νέοι και εργάτες καθώς και μέλη της μορφωμένης μεσαίας τάξης που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της εξέγερσης υπέρ των μεταρρυθμίσεων πριν από σχεδόν δέκα χρόνια.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες «εξαπατήθηκαν» προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Όμως οι ηγέτες της αναταραχής κρατούνται στη φυλακή», πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης Majid Sarsadi δήλωσε πως έχει συσταθεί επιτροπή που θα παρακολουθεί την τύχη των φοιτητών που συνελήφθησαν κατά τις ταραχές. Από την πλευρά του, ένας βουλευτής δήλωσε πως περίπου 90 φοιτητές συνελήφθησαν.
Το Ιράν έχει πολλά παράλληλα σώματα ασφαλείας και κάτοικοι λένε πως οι συλλήψεις συχνά δεν ανακοινώνονται αμέσως.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες έδειξαν συγγενείς κρατουμένων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από φυλακές να ζητούν πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης