Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή η πιθανότητα μίας βιώσιμης ανάκαμψης στην Ελλάδα

tags :
Die Welt: Ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρή η πιθανότητα μίας βιώσιμης ανάκαμψης στην Ελλάδα
Το μοναδικό πρόβλημα είναι αυτό του χρέους αλλά ακόμη και γι’ αυτό θα μπορούσε να υπάρξει λύση εντός του 2018, επισημαίνει η Die Welt
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο και το 2018 αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», υπογραμμίζοντας ακόμη πως και το πρόβλημα του χρέους δεν φαίνεται πλέον δισεπίλυτο.
Η Ελλάδα παρουσιάζει τάσεις οικονομικής ανόδου για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια και το 2018 πιθανότατα θα είναι η χρονιά της επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, που καταγράφει μεγάλη αισιοδοξία στο Χρηματιστήριο ενώ πολλοί στην Ευρώπη παρουσιάζουν τη χώρα ως τον επόμενο μεγάλο επενδυτικό προορισμό.
Το μοναδικό πρόβλημα είναι αυτό του χρέους αλλά ακόμη και γι’ αυτό θα μπορούσε να υπάρξει λύση εντός του 2018, επισημαίνει η Die Welt.
«Από το 2008, η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση, από τότε που ποσοστό  μεγαλύτερο του 25% του ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί.
Η οικονομική παραγωγή παρέμεινε στάσιμη και το 2016, με αύξηση ακριβώς 0%.
Αλλά από τις αρχές του 2017, όλα  είναι διαφορετικά,  καθώς η οικονομία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης 1,8%», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Και η ορμή της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να αυξάνεται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει αύξηση 2,5% το 2018, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει 2,6% ενώ μεμονωμένοι οικονομολόγοι προχωρούν ακόμη περισσότερο.
Οι οικονομολόγοι της DekaBank, για παράδειγμα, αναμένουν ανάπτυξη 3,2%, ποσοστό που θα έθετε τη χώρα στην κορυφή της Ευρωζώνης», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη προβλέψει αυτήν την ανατροπή.
Εκεί, οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν κατά πολύ και σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τη Γερμανία.
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάζει άνοδο σχεδόν διπλάσια από τον γερμανικό Dax», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ακολουθήσει το ιρλανδικό παράδειγμα στη μεταμνημονιακή εποχή.
Αναφέρουν πως η χρηματιστηριακή αγορά της Ιρλανδίας παρουσίασε άνοδο 170% το 2011, όταν η χώρα ξεπέρασε την κρίση.
Με μία επιτυχή κατάληξη του προγράμματος βοήθειας και με μία αναζωογονητική οικονομία, γιατί και η Ελλάδα να μην εμφανίσει ανάλογη εικόνα, διερωτώνται.
Βέβαια, προσθέτει η εφημερίδα, η Ελλάδα βρίσκεται υπό τη σκιά ενός δυσβάσταχτου χρέους, που αντιπροσωπεύει το 180% του ΑΕΠ της χώρας ενώ ακόμη δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια σταθερή μείωση του χρέους ενώ ιδιαίτερα στη γερμανική πλευρά παρατηρείται απροθυμία.
Πάντως ακόμη και έτσι λύση στο ελληνικό χρέος, μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο του Ευρώ εκτιμά η εφημερίδα.
Ένας πρόσθετος προβληματισμός αφορά στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο του 2018
«Τότε τίθεται το ερώτημα σχετικά με το πώς η χώρα μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον εαυτό της.
Αν και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διατείνεται πως τα χρήματα μπορούν να προέλθουν από τις αγορές μέχρι στιγμής κανείς δεν θέλει να δανείσει τα χρήματά του στη χώρα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Την ίδια ώρα η Αθήνα θέλει να δημιουργήσει μια λεγόμενη «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα βοήθειας,  ένα σαφές τέλος, μετά το οποίο η Ελλάδα να είναι μόνη χωρίς γραμμή στήριξης.
Βασικός λόγος για αυτό είναι ότι το κυβερνόν κόμμα ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις περίπου 10% πίσω από το κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία.
«Είναι σαφές ότι η ‘’καθαρή έξοδος’’ είναι η μόνη αφήγηση που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Ιωάννης Σώκος της επενδυτικής τράπεζας Nomura στη Die Welt.
«Αυτό αποδεικνύεται και από τον προϋπολογισμό που ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο στα τέλη Δεκεμβρίου.
Επιδιώκει ένα πρωτογενές πλεόνασμα  στο 3,8%,  στόχο μεγαλύτερο από εκείνον που έχει θέσει η ΕΕ, που απαιτεί  3,5%.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η Αθήνα ξεπέρασε ξεκάθαρα αυτές τις απαιτήσεις και το 2017.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα η χώρα να μπορέσει πραγματικά να πραγματοποιήσει μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα βοήθειας», υποστηρίζει η Die Welt.
«Βέβαια το χρέος δεν μειώνεται έτσι αλλά οι όροι είναι πλέον ευνοϊκοί, καθώς οι τόκοι που καταβάλλονται σήμερα είναι ακόμη χαμηλότεροι από εκείνους που θα πρέπει να πληρώνει η γερμανική κυβέρνηση.
Πρόκειται για περίπου 1,7%» αναφέρει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας, πως έτσι η απομείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς «κούρεμα», ειδικά αν η οικονομία αναπτύσσεται έντονα τα επόμενα χρόνια και ο παρονομαστής στην αναλογία του χρέους προς την οικονομική απόδοση είναι σημαντικά μεγαλύτερος.
Η Die Welt επικαλείται τους εμπειρογνώμονες της Deutsche Asset Management, που  επισημαίνουν ότι το χρέος δεν αποτέλεσε την αιτία της κρίσης των τελευταίων ετών, ακόμα κι αν αυτό αναφέρεται συνήθως ως κρίση δημόσιου χρέους.
«Ο όρος" κρίση "μπορεί να ισχύει,"» γράφουν οι αναλυτές.
«Αλλά δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι το δημόσιο χρέος ήταν η αιτία της κρίσης», προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους ίδιους, εάν καταλυτικός παράγοντας ήταν το χρέος θα είχε επηρεαστεί και το Βέλγιο που έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες, όπως και η Ισπανία.
Όμως αυτό δεν συνέβη γιατί σημαντικότερος λόγος είναι αυτός του ελλείμματος, επισημαίνουν.
«Οι χώρες που είχαν υψηλά ελλείμματα, οι οποίες τελικά έζησαν πέρα από τις δυνάμεις τους βυθίστηκαν στην κρίση.
Για παράδειγμα, το έλλειμμα της Ισπανίας ανήλθε στο 10% πριν από το 2010, η Ελλάδα έφθασε στο 15%, ενώ το Βέλγιο είχε πλεόνασμα 2%.
Ωστόσο, ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε κρίση.
Ορισμένοι δημιουργούν ακόμη πλεονάσματα, ιδίως στην Ισπανία, ενώ άλλοι έχουν τουλάχιστον αντιμετωπίσει το έλλειμμα, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και τώρα και η Ελλάδα.
«Εάν όλα αυτά θα σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα γίνει η νέα Ιρλανδία το 2018 και θα  αναγεννηθεί σαν ένας φοίνικας από τις στάχτες της, αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί.
Ωστόσο, η πιθανότητα μιας βιώσιμης ανάκαμψης και οικονομικής ανάκαμψης που να φτάνει και στους πολίτες δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη κατά τα τελευταία δέκα χρόνια» καταλήγει το δημοσίευμα της Die Welt.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης