Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του ΕΛΚ Weber για "τελική λύση" στο προσφυγικό

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του ΕΛΚ Weber για
Την ίδια διατύπωσή είχε κάνει και ο Χίτλερ (στα γερμανικά «finale Lösung») για τους Εβραίους («Endlösung») 
Σε μια δήλωση που παραπέμπει σε ναζιστικές απόψεις προέβη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Manfred Weber.
Έκανε λόγο για «τελική λύση» σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, διατύπωσή που είχε κάνει και ο Χίτλερ (στα γερμανικά «finale Lösung») για τους Εβραίους («Endlösung»).
«Η κεντρική προσπάθεια της Ευρώπης για το 2018 θα είναι η αναζήτηση μιας «τελικής λύσης» στην προσφυγική κρίση» είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της ημερίδας του κόμματός του, των Βαυαρών συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στην 'Ανω Βαυαρία, στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban επίσης μέλος του ΕΛΚ.
Η δήλωση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός κι εκτός Γερμανίας ενώ δεν αποκλείεται οι Βρυξέλλες να ζητήσουν από τον Weber εξηγήσεις. Ο ίδιος πάντως λίγες ώρες αργότερα αναγκάστηκε να απολογηθεί, μέσω Twitter κάτω από το βάρος της αντίδρασης που προκάλεσε η δήλωσή του. «Με κάθε σαφήνεια: η σκόπιμη παρερμηνεία της δήλωσής μου εδώ είναι απόλυτη ανοησία. Αντιθέτως, η δήλωση αφορά μια συλλογική ευρωπαϊκή λύση το 2018, σχεδιασμένη ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του.
Αναφερόμενος πάντως στην στάση του Orban σε ό,τι αφορά τους συνοριακούς ελέγχους και την υποδοχή προσφύγων, ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να ανοίξει ο διάλογος με την Ουγγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Χρειαζόμαστε νομοθετικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση, διότι μόνο τότε μπορούμε να αποφύγουμε μακροπρόθεσμα τους συνοριακούς ελέγχους σε αυτή την ήπειρο», τόνισε μιλώντας στην βαυαρική ραδιοφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης