Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απειλές Erdogan κατά ΗΠΑ – Χάνουν την ισχύ τους οι διμερείς νομικές συμφωνίες Τουρκίας – ΗΠΑ

tags :
Νέες απειλές Erdogan κατά ΗΠΑ – Χάνουν την ισχύ τους οι διμερείς νομικές συμφωνίες Τουρκίας – ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν διευκρίνισε σε ποιες διμερείς συμφωνίες αναφερόταν
Την θέση ότι οι διμερείς νομικές συμφωνίες Τουρκίας – ΗΠΑ χάνουν την ισχύ τους διατύπωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan στον απόηχο της καταδίκης στελέχους της τουρκικής τράπεζας Halkbank από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο για παράκαμψη των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.
«Αν έτσι αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ τη δικαιοσύνη, τότε ο κόσμος είναι καταδικασμένος.
Να μας συγχωρούν οι ΗΠΑ, όμως οι νόμοι στις διμερείς μας σχέσεις και οι διμερείς συμφωνίες μας χάνουν την ισχύ τους.
Με λυπεί που το λέω, όμως έτσι θα είναι από εδώ και στο εξής» είπε ο Erdogan χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες συμφωνίες αναφέρεται.
Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για ανάμειξη των ΗΠΑ σε εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι ο Mehmet Hakan Atilla, στέλεχος της Halkbank, της οποίας το τουρκικό κράτος είναι μεγαλομέτοχος, καταδικάστηκε για πέντε από τις έξι κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, περιλαμβανομένης της τραπεζικής απάτης και της συνομωσίας για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ για τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, η υπόθεση βασίστηκε στην κατάθεση του Τουρκο-Ιρανού εμπόρου χρυσού Reza Zarrab, ο οποίος συνεργάστηκε με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές και δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της συνομωσίας για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Στην κατάθεσή του, ο Zarrab ενέπλεξε κορυφαίους Τούρκους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου και του Erdogan, ο οποίος όπως ανέφερε στην κατάθεση του ο Zarrab, έδωσε προσωπικά την έγκριση σε δυο τουρκικές τράπεζες να συμμετέχουν στο σχέδιο αυτό, όταν ήταν πρωθυπουργός.
Η Τουρκία υποστηρίζει πως η υπόθεση βασίζεται σε «κατασκευασμένες» αποδείξεις, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι υλοποιούν μια σειρά νομικών και οικονομικών συνομωσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης