Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το ξέσπασμα οργής των Ιρανών μπορεί να επηρεάσει την αγορά πετρελαίου

Πώς το ξέσπασμα οργής των Ιρανών μπορεί να επηρεάσει την αγορά πετρελαίου
Οι επενδυτές στις αγορές πετρελαίου εμφανίζονται ψύχραιμοι έναντι της έντασης στο Ιράν
Αν και μέχρι στιγμής οι αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν δεν έχουν προκαλέσει κάποια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως τονίζουν αναλυτές μιλώντας στο CNBC, αυτές οι διαδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση Trump στο να καταστήσει ακόμη πιο σκληρή τη στάση της έναντι της Τεχεράνης, κάτι το οποίο σαφώς θα πλήξει την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας.
Η ημερήσια παραγωγή του Ιράν φθάνει στα τέσσερα εκατ. βαρέλια και έχει αποκατασταθεί μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία υπεγράφη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και έξι μεγάλων δυνάμεων.
Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μία νέα ιρανική κρίση στις αγορές πετρελαίου.

Το 2018 δεν είναι το 2009

Σύμφωνα με τον Cliff Kupchan, πρόεδρο της Eurasia Group, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας ηγέτης των διαδηλωτών καθιστά δύσκολο το ενδεχόμενο αυτές να φθάσουν το εύρος που είχαν αντίστοιχες αντιδράσεις το 2009.
«Πρόκειται για κάτι μικρό.
Η απειλή στην ιρανική παραγωγή πετρελαίου μοιάζει μακρινή.
Τα 2,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που εξάγει ημερησίως το Ιράν μοιάζουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ασφαλή.
Εάν δεν υπάρξει επέκταση των αναταραχών σε περιοχές κοντά στις πετρελαιοπηγές δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο David Roche, επικεφαλής της εταιρείας Independent Strategy, τονίζοντας ότι «δεν λέω ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά δεν θα στοιχημάτιζα λεφτά σε αυτό το ενδεχόμενο.
Νομίζω ότι η τιμή πετρελαίου βρίσκεται στο επίπεδο που πρέπει να βρίσκεται».
Σύμφωνα με τον Vandana Hari, ιδρυτή της εταιρείας Vandana Insights, η οποία δραστηριοποιείται σε αναλύσεις για την ασιατική αγορά ενέργειας, όσο η αγορά δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα στις προμήθειες τόσο θα αδιαφορεί για την όλη υπόθεση.
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την Helima Croft, επικεφαλής της μονάδας αναλύσεων για τις αγορές εμπορευμάτων της RBC Capital, μπορεί να προέλθει από τον Donald Trump και όχι από τους Ιρανούς διαδηλωτές.
Όπως σημειώνει εάν η Τεχεράνη εμφανιστεί επιθετική έναντι των διαδηλωτών, τότε ο Trump μπορεί να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους ακόμη και να εγκαταλείψουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί, τελικά, να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης των αγορών μαύρου χρυσού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης