Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ η Ελλάδα συμμορφώνεται…δεν κερδίζει «λύση» στο χρέος - «Σπάει» σε 3 χρονικές ζώνες χωρίς αποπληρωμή ΔΝΤ το 2018

Ενώ η Ελλάδα συμμορφώνεται…δεν κερδίζει «λύση» στο χρέος - «Σπάει» σε 3 χρονικές ζώνες χωρίς αποπληρωμή ΔΝΤ το 2018
Το ΔΝΤ θέλει να "παραμείνει" στην Ελλάδα χωρίς άμεση αποπληρωμή ή χωρίς να θέτει άμεση αποπληρωμή των δανείων τουλάχιστον για το 2018
Ενώ η Ελλάδα συμμορφώνεται στους δανειστές, κλείνοντας, έγκαιρα την 3η αξιολόγηση – υπάρχουν ακόμη σοβαρά προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσουν – και προετοιμάζεται για την 4η αξιολόγηση που θα έχει 13 νέα μέτρα…. το ζήτημα του ελληνικού χρέους εκτυλίσσεται σε φιάσκο.
Αυτό που εικαζόταν ως ενδεχόμενο δηλαδή η Ευρώπη  «σπάει»σε 3 ζώνες 2018, 2020 και 2022 και ουσιαστικά το 2018 θα έχουμε μόνο τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA χωρίς να αποπληρωθεί το ΔΝΤ το 2018 παρ΄ ότι θεωρείτο δεδομένο.
Υπήρχε γενική πεποίθηση ότι το ΔΝΤ το οποίο έχει χορηγήσει δάνεια στην Ελλάδα ύψους 11,25 δισεκ. θα αποπληρωθεί το Καλοκαίρι του 2018 από τον ESM και τα δάνεια του ESM προς την Ελλάδα θα αυξηθούν αναλογικά.
Φαίνεται όμως ότι το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει χωρίς άμεση αποπληρωμή ή χωρίς να θέτει άμεση αποπληρωμή των δανείων τουλάχιστον για το 2018 
Το 2020 θα εξεταστεί εκ νέου το χρέος όταν θα ολοκληρώνεται το 2ετές νέο ειδικό πρόγραμμα Εγγυήσεων και Ανάπτυξης που θα υιοθετηθεί μετά την κατάργηση του 3ου μνημονίου και το 2022 θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις εάν δηλαδή η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστικά αναδιάρθρωση ή λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων και της ανάπτυξης το χρέος εξυπηρετείται και παύει να ισχύει η αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το 2018 να ξεχάσουμε την λύση στο χρέος

Ο Centeno ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να υποστηρίξει την ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους για 2 λόγους
1)Είναι Πορτογάλος, η Πορτογαλία δεν επωφελήθηκε από καμία αναδιάρθρωση χρέους και προφανώς ένας Πορτογάλος που η χώρα του δεν κέρδισε τίποτε στο χρέος δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα ελληνικό αίτημα για γενναία αναδιάρθρωση.
Η Πορτογαλία δεν πήρε τίποτε και ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup θα δώσει μάχη για το ελληνικό χρέος;
Αυτό είναι αδύνατο.
2)Ο Centeno ως νέος επικεφαλής του Eurogroup δεν θα ακολουθήσει την γραμμή οι αδύναμες χώρες του Νότου πρέπει να υποστηριχθούν πάσει θυσία.
Για να είναι αρεστός στην Γερμανία και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι οπαδός των γενναίων μεταρρυθμίσεων και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και το σημαντικότερο να μην δημιουργηθεί προηγούμενο απαιτήσεων.
Γενναία αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας σημαίνει ότι σχεδόν όλοι θα ζητήσουν το ίδιο πράγμα.
Ποια είναι η λύση για το ελληνικό χρέος;
Δυστυχώς δεν θα υπάρξει λύση στο ελληνικό χρέος και αυτό είναι απόλυτο.
Το Καλοκαίρι του 2018 θα αποφασιστεί ένα μέτρο.
Να δοθούν τμηματικά τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ ύψους 18 δισεκ. ευρώ συνολικά.
Τα κέρδη από τα ANFA ανέρχονται σε 7,9 δισεκ. ευρώ και θα τμηματοποιηθούν.
Το 2018 λοιπόν η Ευρώπη θα δώσει ημίμετρα για το χρέος της Ελλάδος και το σημαντικότερο ούτε η ΕΚΤ, ούτε το ΔΝΤ θα γνωμοδοτήσουν θετικά για την βιωσιμότητα του χρέους.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει, όπως και το ΔΝΤ να θεωρούν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και αυτό θα εξακριβωθεί με τις δύο ξεχωριστές εκθέσεις βιωσιμότητας DSA.
Μόνο ο ESM – Βρυξέλλες θα αναφέρουν ότι το ελληνικό χρέος για την επόμενη 5ετία είναι βιώσιμο.
Το Καλοκαίρι του 2018 το Eurogroup εκείνης της περιόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το χρέος θα συνδέσει τα επόμενα μέτρα με την φόρμουλα ή μεταβατικό πρόγραμμα μετά την λήξη του 3ου μνημονίου.
Θα είναι ένα ειδικό πρόγραμμα 2 + 2 ετών που δεν θα έχει χαρακτηριστικά μνημονίου αλλά θα είναι ο μηχανισμός μετάβασης από το μνημόνιο….στην σχετική οικονομική ελευθερία.
Το 2020 και 2022 θα επανεξεταστεί το ελληνικό χρέος και η βιωσιμότητα στην πράξη….

Η μάχη για την διευθέτηση του χρέους χάθηκε

Από το 2010 η Ελλάδα δίνει μάχη για το χρέος.
Το χρέος την περίοδο 2010 με 2012 ήθελε επιθετική αναδιάρθρωση, haircut και τελικώς συνέβη απομειώθηκε θεωρητικά 105 δισεκ. που όπως αποδείχθηκε με το PSI+ το πραγματικό όφελος ήταν 27 δισεκ.
Μετά το 2012 έως το 2014 οι κυβερνήσεις συνέχισαν να θέτουν θέμα επίλυσης του χρέους το οποίο σταθερά μετά το haircut και το PSI+ παραμένει στα μεταξύ 310 και 320 δισεκ. ευρώ.
Πλησιάζει το τέλος του τρίτου μνημονίου και αποδεικνύεται ότι το ζήτημα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους έχει εγκαταλειφθεί.
Αποτελεί τεράστια πολιτική ανευθυνότητα η εγκατάλειψη της επίλυσης του ελληνικού χρέους, η εθνική προσπάθεια 7 ετών απέτυχε παταγωδώς.
Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι η τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι, τμηματοποίηση των κερδών ANFA περί τα 7,9 δισεκ., χωρίς αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα 11,3 δισεκ. από τον ESM.
Η 5ετής επιμήκυνση των δανείων EFSF και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του EFSF κάτω από 2,5% έχουν εγκαταλειφθεί.
Αυτή η εθνική αποτυχία θα επιχειρηθεί να συγκαλυφθεί με μια έωλη και ασταθή έξοδο από τα μνημόνια.
Επί 7 χρόνια το ελληνικό χρέος ήταν το κορυφαίο ελληνικό πρόβλημα και το 2018….η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πάει περίπατο.
Γιατί όμως όλοι χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο – εάν ήταν βιώσιμο η ΕΚΤ θα είχε εντάξει στο QE τα ελληνικά ομόλογα – και παρ΄ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση θυσιάζει την λύση, εγκαταλείπει την μάχη για το χρέος για μια ανούσια, επικοινωνιακά διάτρητη και επιπόλαιη έξοδο από τα μνημόνια;
Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 320 δισεκ. (στρογγυλεύουμε οριακά τα ποσά)
Από αυτά τα 320 δισεκ. περίπου τα 220 δισεκ. είναι δάνεια του ESM, EFSF και τα διακρατικά και ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 200 δισεκ.
Αυτά τα 200 δισεκ. έχουν επιτόκια
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
Ο EFSF είχε δανείσει την Ελλάδα με επιτόκια 2,5%
Τα ομόλογα GLF 52,9 δισεκ. των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα έφεραν επιτόκιο 0,65%.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Τα ερωτήματα είναι πολλά
1)Γιατί επί 7 χρόνια το χρέος αναδείχθηκε ως εθνικό ζήτημα και τώρα ούτε καν παρουσιάζεται ως πρόβλημα;
2)Γιατί η ελληνική κυβέρνηση αντί να εστιαστεί στο κύριο πρόβλημα το χρέος θυσίασε την λύση του για μια επιπόλαιη έξοδο από το τρίτο μνημόνιο;
3)Γιατί η Ελλάδα εγκατέλειψε το χρέος για μια επικοινωνιακή μπαρούφα που είναι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια;

Ο ESM δεν βιάζεται και βλέπει ανάγκη το 2022….
 
Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης υποστηρίζει όλο το τελευταίο διάστημα ότι η Ελλάδα κερδίζει έως 10 δισεκ. από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο ESM εκτιμά τώρα ότι το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Η προηγούμενη εκτίμηση του Μηχανισμού ήταν για μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Πίσω από αυτές τις αναφορές κρύβεται το πραγματικό σχέδιο το οποίο είναι το εξής.
Το ελληνικό χρέος για τους ευρωπαίους κρίνεται «βιώσιμο» έως το 2022 δηλαδή για τα επόμενα 5 χρόνια.
Οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν μόνο τμηματικά τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA ύψους 6,7 δισεκ.
Δηλαδή θα αποδεσμεύουν μέρος των κερδών εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει και τηρήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Καμία βουλή ευρωπαϊκού κράτους δεν θα εγκρίνει ακόμη και τα ήπια μέτρα για το ελληνικό χρέος εάν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα θα είναι το βασικό κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα.
Παράλληλα ο ESM θα αποπληρώσει και τα 11,4 δισεκ. που είναι τα εναπομείναντα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Μέσα στο 2018 δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση στα επιτόκια ή στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Με βάση τον ESM το ελληνικό χρέος κρίνεται μεσο-βραχυχρόνια βιώσιμο.
Με όρους ΔΝΤ το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο.
Με όρους ΕΚΤ το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης