Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ελληνική απάντηση στις απειλές της Άγκυρας, μετά τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκο στρατιωτικό

Reuters: Η ελληνική απάντηση στις απειλές της Άγκυρας, μετά τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκο στρατιωτικό
Πέραν της υπόθεσης του ασύλου, οι δύο χώρες έχουν διαφορές σε πολλά θέματα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων
Στην αντίδραση της Ελλάδας στις τουρκικές απειλές μετά τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Recep Tayyip Erdogan τον Ιούλιο του 2016, αναφέρεται το Reuters.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες (30/12/2017), πως η απόφαση της ελληνικής επιτροπής ασύλου υπονομεύει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με τον ισχυρισμό, πως ο στρατιωτικός στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο ήταν ένας από τους οκτώ που διέφυγαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
Κατηγόρησε επίσης την Αθήνα ότι φιλοξενεί «πραξικοπηματίες», μια κατηγορία που απορρίπτει η Ελλάδα.
Οι δύο χώρες έχουν διαφορές σε πολλά θέματα από την Κύπρο μέχρι την κυριαρχία στον εναέριο χώρο, αλλά οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Reuters.
H επιτροπή ασύλου απέρριψε τις αιτήσεις από τους άλλους επτά στρατιωτικούς ενώ η ελληνική κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά της απόφασης χορήγησης ασύλου στρατιώτη και ζήτησε την ακύρωσή της.  Ωστόσο, πρόσθεσε, πως η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη.
«Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και πρακτικές δεν είναι αδυναμία, αλλά πηγή δύναμης», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σήμερα (31/12/2017).
«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν ή απειλούνται», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Αντιθέτως, εργάζονται υπεύθυνα και μεθοδικά για να προωθήσουν την κατανόηση και να εδραιώσουν τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτό το μονοπάτι  και ελπίζει ότι οι γείτονές της θα κάνουν το ίδιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν διαφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα στις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου 2016, καθώς η απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Erdogan απέτυχε.
Οι ίδιοι αρνούνται τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης