Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Νομοσχέδιο περιορίζει την αστυνομία, ενώ η έρευνα για δωροδοκία για τον Netanyahu συνεχίζεται

Ισραήλ: Νομοσχέδιο περιορίζει την αστυνομία, ενώ η έρευνα για δωροδοκία για τον Netanyahu συνεχίζεται
Η αστυνομία αναμένεται να υποβάλει τις συστάσεις της τις προσεχείς εβδομάδες
Καθώς η ισραηλινή αστυνομία ολοκληρώνει τις έρευνες για δωροδοκία για τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, οι σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο πέρασαν νομοσχέδιο, που οι επικριτές λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμπόδιο στους ανακριτές.
Η νομοθεσία, που εγκρίθηκε νωρίς την Πέμπτη το πρωί, απαγορεύει στην αστυνομία να υποβάλλει γραπτές συστάσεις στο εισαγγελέα για το αν θα κατηγορήσει έναν ύποπτο.
Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε νωρίτερα το Δεκέμβριο μετά από διαμαρτυρίες που οδήγησαν τον Netanyahu να δηλώσει, ότι δεν πρέπει να ισχύει για τις έρευνές σχετικά με αυτόν, αλλά οι αντίπαλοι λένε ότι εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει απαράδεκτη πολιτική παρέμβαση στο έργο της αστυνομίας.
Κάποιοι λένε ότι το νομοσχέδιο προστατεύει τον πρωθυπουργό.
"Είναι αστεία η νομοθεσία, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο για τη νομοθετική ρύθμιση αυτών των δύο συμπληρωματικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου", δήλωσε ο Yohanan Plesner, πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου του Ινστιτούτου Ισραηλινής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην αστυνομία και τους εισαγγελείς.
"Δεν υπάρχει λογική σε αυτό, εκτός εάν κάποιος θέλει να δημιουργήσει κάποιο αποτρεπτικό αποτέλεσμα έναντι της αστυνομίας".
Οι αστυνομικές συστάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τους εισαγγελείς, αλλά έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν το πολιτικό τοπίο του Ισραήλ, ειδικά εάν η αστυνομία καταλήξει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κατηγορηθεί για ένα έγκλημα τόσο σοβαρό όσο η δωροδοκία.
Ενώ ο Netanyahu δήλωσε αυτό το μήνα ότι δεν θα παραιτηθεί, ακόμη και αν η αστυνομία λέει ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις, η πολιτική πίεση σε αυτόν για να αποχωρήσει θα αυξηθεί.
Η αστυνομία αναμένεται να υποβάλει τις συστάσεις της τις προσεχείς εβδομάδες μετά την ακρόαση του Netanyahu σε σχέση με δύο υποθέσεις διαφθοράς.
Στη μία φαίρεται να λαμβάνει παράνομα πούρα αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων και σαμπάνιας από πλούσιους φίλους, συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού του Hollywood Arnon Milchan, του οποίου οι ταινίες περιλαμβάνουν τις "Pretty Woman" και "Fight Club."
Στη δεύτερη, κατηγορείται για προσφορά να εξασφαλίσει νομοθεσία η οποία θα ωφελούσε έναν μεγάλο εκδότη εφημερίδων σε αντάλλαγμα για ευνοϊκή κάλυψη.
Ο Netanyahu έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες και στις δύο περιπτώσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης