Ενέργεια

Σε επίπεδο ρεκόρ η έκδοση ομολόγων από τις αραβικές ενεργειακές εταιρείες το 2017

Σε επίπεδο ρεκόρ η έκδοση ομολόγων από τις αραβικές ενεργειακές εταιρείες το 2017
Οι εκδόσεις ομολόγων από ενεργειακές εταιρείες του Περσικού Κόλπου έφθασαν στα 28,7 δισ. δολ. το 2017
Η επιθυμία τους να δανεισθούν με χαμηλό κόστος προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια επέκτασής τους, οδήγησε τις ενεργειακές εταιρείες του Περσικού Κόλπου σε εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες κατέρριψαν ιστορικό ρεκόρ.
Εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου, διαχειριστές αγωγών και διυλιστηρίων σε Κουβέιτ, ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ δανείστηκαν το ποσό των 28,7 δισ. δολάρια μέσω ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων του 2017, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ το οποίο καταγράφηκε το 2015.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν δανειστεί 71,4 δισ. δολαρίων.


 
Την ίδια ώρα ο δείκτης J.P. Morgan Middle East Composite, ο οποίος «μετρά» την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων, με απλά λόγια το επίπεδο του κόστους δανεισμού στην περιοχή, υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης το 2017, φθάνοντας στο 4,58%, δηλαδή σε χαμηλό δύο ετών.
Η έκρηξη δανεισμού των αραβικών ενεργειακών εταιρειών, πιθανώς να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας θα ενισχυθεί 35% μεταξύ 2015 και 2040.

Δαπάνες για χρηματοδότηση νέων projects

Βάσει εκτιμήσεων του Bloomberg, οι εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου σε Σ. Αραβία, Κουβέιτ ΗΑΕ έχουν στόχο να δαπανήσουν περί των 600 δισ. δολαρίων σε ενεργειακά projects εντός των επόμενων 5 έως 10 ετών.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) οι ενεργειακές επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν στα 1,7 τρισ. δολάρια το 2016.
Τον Οκτώβριο 2017 η Abu Dhabi Crude Oil Pipeline, θυγατρική της Abu Dhabi National Oil, άντλησε τρία δισ. δολάρια μέσω έκδοσης ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει projects.



Τον Μάιο 2017 η Kuwait National Petroleum προχώρησε σε έκδοση ομολόγων ύψους 6,2 δισ. δολαρίων, ενώ η Saudi Arabian Oil, τον
Απρίλιο 2017, πούλησε ισλαμικά ομόλογα αξίας τριών δισ. δολαρίων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης