Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η Ρωσία θα παραμείνει κυρίαρχη στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και το 2018

Γιατί η Ρωσία θα παραμείνει κυρίαρχη στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και το 2018
Η ρωσική Gazprom στοχεύει σε εξαγωγές 180 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2018
Η Ρωσία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσει σε επίπεδα ρεκόρ τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες και το 2018, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Στόχος της Gazprom, του κορυφαίου ρωσικού κρατικού ομίλου, είναι οι εξαγωγές της το 2018 να φθάσουν στα 180 δισ. κυβικά μέτρα, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Alexander Medvedev.
Για το 2017 ο Medvedev εκτιμά ότι οι συνολικές εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη θα φθάσουν στα 190 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή θα διαμορφωθούν σε επίπεδο – ρεκόρ
«Αν και πρόκειται για business και όχι… άθλημα, παραμένουμε σταθεροί στον στόχο μας για την επίτευξη ενός νέου ρεκόρ», υπογράμμισε ο Medvedev.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Gazprom καλύπτει το 1/3 των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, με την αξία της ρωσικής αγοράς φυσικού αερίου να φθάνει το 2017 στο επίπεδο των 37 δισ. δολαρίων.



Φυσικά οι Ευρωπαίοι και κυρίως τα κράτη – μέλη της ΕΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στην προσπάθειά τους αυτή στηρίζουν την ανάπτυξη λιμένων προκειμένου να αυξηθεί η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), εντός της δεκαετίας του 2020 ο κορυφαίος παραγωγός LNG του κόσμου θα καταστούν οι ΗΠΑ.
Ο Medvedev, όμως, παραμένει αισιόδοξος τονίζοντας ότι οι τιμές πώλησης της Gazprom είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, ενώ ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί μία «συγκροτημένη» αγορά για LNG.
«Δεν υπάρχει ακόμη μία παγκόσμια αγορά LNG.
Υπάρχουν τρεις μεγάλες τοπικές αγορές: Αμερική, Ευρώπη και Ασία, με μεγάλες διαφορές στις τιμές.
Οι υψηλές τιμές στην Ασία θεωρώ ότι θα διατηρηθούν καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην περιοχή», τονίζει ο Medvedev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης